Najskôr to vyzeralo celkom nenápadne. Rádio Expres zahralo tanečnú pesničku akejsi neznámej kapely. Raz, dvakrát a bol z toho hit, ktorý začali donekonečna omieľať všetky rádiá a televízie.

Najskôr to vyzeralo celkom nenápadne. Rádio Expres zahralo tanečnú pesničku akejsi neznámej kapely. Raz, dvakrát a bol z toho hit, ktorý začali donekonečna omieľať všetky rádiá a televízie. Zo začiatku zábavná pesnička, momentálne už trochu ohraný hit. Ten však bude brázdiť éter ešte pekne dlho, pretože ide o skladbu, ktorá je jasným letným hitom. Reč je samozrejme o pesničke Dragostea Din Tei a rumunskej formácii O – Zone. O tej sa toho ešte veľa nevie, snáď len to, že sú traja a na svojom konte už majú aj radový album. Zábava u grófa Drakulu teda môže začať. Keby ...
Ani úspešný singel, ani celý album nie sú žiadnou novinkou. Doma v Rumunsku to všetko vyšlo ešte v minulom roku a chápadlami šikovnej hudobnej chobotnice to v tomto období prichádza i k nám. Takže pekná starina. Osud letných hitov a neznámych kapiel býva obyčajne jednoznačný. Jeden – dva úspešné single, album, ktorý pôjde na dračku a odchod do nenávratná. Kto si dnes spomenie na pred dvoma rokmi tak úspešné Las Ketchup? A kto vie, či ešte vôbec niekedy prerušia pasterizáciu paradajok na kečup a prídu s niečím novým? Nikto.
Bohužiaľ, alebo možno aj našťastie, rovnaký osud čaká i O – Zone. Do kroniky si kľudne môžu napísať, že sú kapelou leta 2004. K tomu si môžu dopísať istý úspech v podobe Dragostea Din Tei a celkom určite ešte jeden úspešný hit (predpokladám, že to bude úvodná skladba z albumu Disco Zone, nazvaná Fiesta De La Noche). A samozrejme album, ktorý ide na dračku nielen u nás, ale doslova v celej Európe. Skúste vojsť do frekventovaného kamenného obchodu s hudbou a pýtať si O – Zone. Ak tam neskončíte rovno po tom, čo predavačka z dverí zdrapí ceduľu o preberaní tovaru a neulapíte si tak kus z práve dovezenej zásielky – smola. O album je jednoducho bitka.
Priznávam, že i ja som podľahol letnému ošiaľu a na album som sa tešil. A to na toľko, že napriek veľmi dobrej spolupráci s vydavateľstvom, som nečakal, kým album poskytnú na recenziu, ale zohnal som si ho v obchode. No a priznávam i to, že som to niekoľkokrát oľutoval. Sú totiž albumy, ktoré nadchnú na prvé počutie, k iným si treba hľadať cestu dlhšie. A potom sú platne, ktoré môžete počúvať ešte aj v dôchodku a na chuť im neprídete. To je prípad O – Zone.
Celé mi to pripadá, ako keď sa skupina Senzus rozhodne upustiť od ľudových nástrojov a pripravia gýčový album plný tanečnej, ale hlavne nekvalitnej hudby. Presne taký mi pripadá O – Zone. Senzus tam počujem v každej note. Lacná, „vypelichaná“ hudba, strašný spev, všetko na jedno kopyto a aj od tanečného albumu to má ďaleko...
Ale pekne po poriadku. O – Zone jednoducho nezaprú svoje korene. Balkán, trochu rómskeho folklóru a obrovská dávka lacnej komercie. Jednoducho spojte si Senzus s Diabolskými husľami (Berkymu Mrenicovi sa týmto hneď ospravedlňujem, pretože jeho kvality sú nepopierateľné a to porovnanie je len pre lepšiu obrazotvorivosť) a k tomu Jadranku. A máte O – Zone v slovenskom prevedení. To znamená jediné, letné hity, nemusíme privážať zo sveta, dokážeme ich vytvoriť aj doma, len sa treba chopiť možností. Inak si však viem veľmi dobre predstaviť rumunskú trojicu ako „skotačí“ v akomsi zapadnutom kultúrnom dome ako „vložka kultúrného vrcholu“ programu Senzi Senzus. Hm. Chalani vraj prídu na jeseň na Slovensko. Dúfam, že nie s týmto zámerom...
Úvod albumu je síce tanečný. Triptych disko hitov uzatvára už časom preverený singel a potom nasleduje útlm. Sada pomalých skladieb, ktoré tak unavia poslucháča, až je to neznesiteľné. Ten, kto skladal tento album dohromady moc neuvažoval. Až šesť z jedenástich pesničiek je pomalých. Smola je v tom, že drvivá väčšina ich je poukladaných pekne za sebou. To nikomu nedošlo, že by bolo vhodnejšie prestriedať rýchle s pomalými, aby to tak nenudilo?
Jediným plusom O – Zone je fakt, že ak už majú na albume 11 pesničiek, každá je iná. Žiadne remixy, žiadne Dragostea Din Tei v niekoľkých verziách. I za túto malú drobnosť im všetko odpúšťam a pozerám sa na to z nadhľadom. Však takáto situácia sa bude opakovať každoročne. A keď budeme o rok „divočiť“ pri inom letnom hite, na nejakých O – Zone už ani nespomenieme.
Disco Zone je rovnaký ako každý album takejto letnej včely po uštipnutí. Pretože včela, keď raz pichne, tak zomiera. A to je prípad O – Zone, ale aj iných letných „trsaníc“. Pichnú a zmiznú do nenávratná. Našťastie. I hudobné leto trvá iba dva mesiace a potom sa vynoria iné hudobné lahôdky. Dúfam.

Vydavateľstvo: Universal Music, 2003
Celkový čas: 44:59

TRACK LIST:
01. Fiesta De La Noche
02. De Ce Plang Chiterele
03. Dragostea Din Tei
04. Printe Nori
05. Oriunde Ai Fi
06. Numai Tu
07. Dar Unde Esti
08. Despre Tine
09. Sarbatoarea noptilir De Vara
10. Nu Ma Las De Limb Noastra
11. Crede Ma

Zdroj: TS MusicServer