Hydroponicum dýcha čierno-bielou poetikou a melanchóliou, ktorú možno napriek použitej dynamike lepšie spoznať až po viacerých počutiach. Hudba prichádza akoby z diaľky.

Hydroponicum dýcha čierno-bielou poetikou a melanchóliou, ktorú možno napriek použitej dynamike lepšie spoznať až po viacerých počutiach. Hudba prichádza akoby z diaľky. Použité „kozmické“ vibrácie vytvárajú pocit štvrtého rozmeru v priestore, v ktorom konštruujú náladu a zvláštny druh napätia. Nierika stavia na rozbíjaní stability a budovaní inakosti. Zahráva sa so svojím poslucháčom a pritom sa necudne tvári, že čas v ich prípade nehrá žiadnu rolu, čím majú programovo dostatok priestoru na experimentálne stupňovanie atmosféry prostredníctvom zvuku.

Skladba Máselko je inštrumentálnym úvodom k Hydroponicum. Nežná gitara sa v nej vlní ako žena so zamatovým hlasom. Rozpráva príbeh, ktorého pointa je nepodstatná. Vnímate len gestá a tlkot srdca. Ku koncu sa vytráca nebadane ako pozornosť jej poslucháča.
Schwarzblack dýcha pocitom osamelosti a je pravdepodobne najznámejšou, pretože v minulosti sa už vyskytla aj na dostupnom výbere Algidance Chill Out.
Najprepracovanejšie v rámci albumu pôsobí Boogiestyle. Znie prekvapujúco rôznorodo. Začiatok pripomína maskované 80. roky v štýlovom prevedení novodobej world music, pričom rytmus skladbu tvaruje do hmoty, ktorá prechádza rôznymi etapami. Fingovane, nebadane. V závere nespoznáte jej začiatok. Je kozmická.
Isabella je náladovo pozitívnym polčasom na albume, Melted náladu znova ochladzuje, Marijash ju navracia do kozmu.
Pieseň Yesternight album uzatvára a obaľuje. Akoby bola ideovo súčasťou filmu Šepkaj (český film mladej generácie polovice 90. rokov, za jeho novodobé prevedenie možno označiť Samotárov), je rozkošne romantická. Hlas speváka objíma výšku hlasu svojej ženskej kolegyne nežnou erotikou a prístupnou melanchóliou, duet pôsobí skutočne a príťažlivo.

Album Hydroponicum je koncepčne roztrieštený. Medzi jednotlivými skladbami sa ťažko nachádzajú nite, ktoré by vás presvedčili, že ešte stále počúvate album tej istej kapely. Tento fakt najviac zviditeľňuje skutočnosť, že na albume sa spevácky podieľajú až traja samostatní interpreti. Všetci tak prinášajú svoj charakteristický postoj, hĺbku a vášeň, ktorými neustále menia tvár celého albumu. Každá skladba je tak síce jedinečná, ale v konečnom dôsledku koncepčne rozhádzaná a nespojiteľná s tou predchádzajúcou. Na Hydroponicum sa tak vytvárajú samostatné príbehy v rámci jednotlivých piesní, čím do značnej miery poslucháča mätú.

Na obal albumu akoby bolo uvalené informačné embargo. Okrem názvov skladieb a poďakovania z neho nevyčítate ani mená členov kapely, pričom na vás z každej strany hľadí tá istá škvrna umiestnená v strede namiesto bookletu.

Napriek všetkému je však Nierika zaujímavým zjavom českej hudobnej scény. V ich repertoári okrem angličtiny nechýbajú aj pôvodné české texty, ktoré však na tomto albume ešte nenájdete.

Je prirodzeným výberom, že každá hudba si nájde svojho poslucháča. Ak si vás získa práve Hydroponicum, koncert Nieriky si nesmiete nechať ujsť. Zažijete nefalšovanú spontánnosť, eleganciu a vášeň charizmatickej speváčky a jej partnera. A navyše, na koncertných pódiách dokážu s ľahkosťou šikovne skĺbiť do jednoliateho celku všetko to, čo na Hydroponicum chýba.


Vydavateľstvo: Piper Records, 2003
Celkový čas: 37:48´

Track List:
1. Máselko
2. Schwarzblack
3. Boogiestyle
4. Isabella
5. Melted
6. Marijash
7. Yesternight

Link: www.piperrecords.cz
         www.nora.cz

Zdroj: TS MusicServer