Je to už veľmi dávno, čo bola Oľga Záblacká speváčkou, ktorej niekdajšia komunistická cenzúra zakázala vysielanie videoklipu. Ten, k pesničke Prvé milovanie, bol totiž pre vtedajšiu dobu až príliš šteklivý.

Je to už veľmi dávno, čo bola Oľga Záblacká speváčkou, ktorej niekdajšia komunistická cenzúra zakázala vysielanie videoklipu. Ten, k pesničke Prvé milovanie, bol totiž pre vtedajšiu dobu až príliš šteklivý. Pesnička vyšla na singli, ktorý sa nedal nikde kúpiť a Oľga márne snívala o svojej prvej sólovej komunistickej platni. Napriek tomu, že bola veľmi šikovná a ambiciózna, do vydavateľského plánu jediného hudobného gigantu sa vtedy nezmestila. Po revolúcii sa živila moderovaním v televízii i v rádiu, porodila dve krásne deti a ostala z nej krásna a stále rovnako inteligentne bláznivá baba, ktorá má v živote jasno.

Ani po revolúcii ju však sen o albume neopustil. Sporadicky nahrala nejakú pesničku a stále sľubovala, že album bude čoskoro na svete, no stále sa nič nedialo. Až neuveriteľných 14 rokov trvalo, kým sa jej sen stal skutočnosťou. Bohužiaľ, opäť nemala šťastie na veľkého vydavateľa, ktorý by na propagáciu jej albumu vyčlenil nejakú čiastku peňazí a tak sa ani poriadne nevie, že Záblacká má nejaký album. Samozrejme, sú na Slovensku aj lepšie speváčky ako je Ola, ale aj omnoho horšie.

Ako speváčka si vedie na albume vcelku dobre. Pomalé pesničky spieva príjemne precítene, v tých rýchlejších zas stavia hlas do zaujímavej polohy. Nie je žiadnou spievajúcou bábikou a svojím výkonom dokáže poslucháča naozaj presvedčiť.

Album je rozdelený na dve časti. Prvých 15 skladieb si speváčka otextovala úplne sama a treba uznať, že sa jej to celkom vydarilo. Pozná samú seba, vie o čom chce spievať, a hoci je jej rýmovanie občas príliš „násilné“, nič to nemení na fakte, že tie jej texty sú prinajmenšom zaujímavé. Po hudobnej stránke však album trochu pokrivkáva. A to i napriek tomu, že pod pesničkami sú mená takých slovenských hudobných fenoménov ako Čekovský, Gašpar, Burian, či Wittgruber. V konečnom dôsledku sa totiž pesničky zlievajú do jednej línie a album pôsobí, akoby bol rovnaký od začiatku do konca. Škoda. Celkovo tomuto dielku chýba akási dravosť a po niekoľkonásobnom vypočutí pôsobí dosť únavne.

Pristaviť sa však treba pri poslednej trojici pesničiek. Hoci Olina nesiahla pri príprave albumu po žiadnej svojej skladbe z doby báťušku Gustáva, poslucháčovi ponúka na albume dve fenomenálne staršie skladby. Pod obe sa hudobne podpísal David Koller, texty k nim napísal zosnulý Jožko Urban. Zákony tiel a Kráľovná Mária sú dve najlepšie skladby na albume, Ola tu vyznieva ako výborná speváčka, texty sú famózne a rockový drive Davida Kollera to celé oživil. Takto to malo vyzerať celé, Olina! A bol by z toho album roka. Na druhej strane však treba pochváliť snahu vydavateľa pri príprave bookletu. Je omnoho hodnotnejší než niektoré booklety z veľkých vydavateľstiev. Nechýba v ňom vôbec nič, texty, fotografie, základné informácie a je dostatočne hrubý. Keď už nie pastva pre ucho, tak oko sa určite poteší.


Vydavateľstvo: Millenium Records
Celkový čas: 70:28
Link: www.millenium.sk 

Zoznam skladieb:
01. U.F.O.
02. Prečo
03. Nechci ma
04. Raz ma to zabije
05. Páčiš sa mi
06. Zatváraš dvere
07. Biela
08. Je mi to jedno
09. Nevieš
10. Mám chuť
11. Zblízka
12. Spím
13. Divné oči
14. Pýtam sa
15. Prevtelenie
16. Zákony tiel
17. Kráľovná Mária
18. Láska naopak

Zdroj: TS MusicServer