Keb´ Mo´ je slangovou výslovnosťou skomolené meno Kevina Moora, ktoré sa stalo v posledných desiatich rokoch naozajstným pojmom na americkej bluesovej scéne. Skôr ako sa pozrieme na zúbok jeho novinky, povedzme si pár slov o tomto černošskom znalcovi bluesu. Debutoval v roku 1994 nahrávkou Keb´ Mo´ a už o dva roky (s vtedajšou čerstvou novotou Just Like You) už stál na pomyselnom stupni víťazov pri slávnostnom vyhlasovaní Grammy Awards v kategórii „najlepší bluesový album“.

Keb´ Mo´ je slangovou výslovnosťou skomolené meno Kevina Moora, ktoré sa stalo v posledných desiatich rokoch naozajstným pojmom na americkej bluesovej scéne. Skôr ako sa pozrieme na zúbok jeho novinky, povedzme si pár slov o tomto černošskom znalcovi bluesu.

Debutoval v roku 1994 nahrávkou Keb´ Mo´ a už o dva roky (s vtedajšou čerstvou novotou Just Like You) už stál na pomyselnom stupni víťazov pri slávnostnom vyhlasovaní Grammy Awards v kategórii „najlepší bluesový album“. Nasledovala nahrávka Slow Down (vydaná v roku 1998) a ďalšia nominácia na Grammy Awards, ktorú (ako inak) opäť premenil na ďalšie víťazstvo. Album z roku 2000 Door síce už slávnemu bluesmanovi žiadne Grammy nepriniesol, ale uznanie hudobnej kritiky z oboch strán Atlantiku sa mu dostalo vo vrchovatej miere. Nechcem to zakríknuť, ale práve Keep It Simple by mohla majstrovi Mo´ovi priniesť tretiu prestížnu sošku s gravírovaným nápisom Grammy.

Tento prvotriedny produkt s relevantným názvom Keep It Simple, ktorý je už piatym rádovým albumom (nepočítajúc rôzne kompilácie), akoby vyžaroval zo seba niečo, čo vás silou mocou bude chcieť presvedčiť o tom, že dielo, ktoré práve držíte v ruke, je oným neomylným nositeľom autorom dávno vopred stanovenej a do poslednej bodky dodržanej predstavy o budúcnosti tohto albumu. Nájdete na ňom tucet jednoduchých, prirodzených a nevykalkulovane priamočiarych bluesových pesničiek.

Keď Keb´ Mo´ so svojím manažérom prezeral zoznam možných producentov albumu, prorocky veľmi správne usúdil, že čas, ktorý by strávil tým, že niektorému z nich vysvetlí, aká je jeho predstava o nahrávkach, využije lepšie , ak si album vyprodukuje sám. Skôr ako sa rozbehol do veľkých nahrávacích štúdií, gro pesničiek na novinke si „nachystal“ vo svojom vlastnom malom gitarovom štúdiu. Výsledná podoba, ktorú počujeme na cédečku je zvláštna práve touto neobvyklou zmesou špecifík jednotlivých štúdií (medzi inými štúdiá v Nashville a Los Angeles). Tí, čo už pracovali vo veľkých nahrávacích štúdiách vedia, že pri práci vás neustále zväzuje pohľad na hodiny – sú to vlastne preteky z časom – pretože čas sú peniaze. Ako Keb´ Mo´ priznal, prvýkrát vo svojej kariére mal naozaj dostatok tejto hodnoty a pripravil album presne podľa svojich predstáv. Nuž znie to dosť samoľúbo, pravdou ale ostáva, že predpríprava vo vlastnom štúdiu umožnila umelcovi každú pesničku vybrúsiť a dopriať jej takpovediac prirodzený vývoj.

Album s poctivými bluesovými koreňmi má opäť širší štýlový záber a rozhodne nie je len kolekciou ortodoxných dvanástok. V súlade s týmto zámerom vznikli napríklad konečné podoby countryovo ladených pesničiek House In California a Proving You Wrong v Nashville a to za prispenia tamojších majstrov svojho odboru. Poctou pravovernému blues je skladba Riley B. King z pera Roberta Forda a za zmienku stojí predovšetkým titulná Keep It Simple – naozajstná osobná výpoveď, v ktorej Keb´ Mo´ spieva: „nechcem byť superman, chcem sa niekam vydať, spoľahnúť sa na svoje ruky, vziať to jednoducho“. Človek pri tejto pesničke získava pocit, že Keb sa postupne, po kúskoch rozdrobuje v to, čo nás v živote neprestajne obklopuje, od rannej kávy až po televíziu, pri ktorej večer zaspávame.

Čo je ale zásadné a pozitívne, snaží sa na všetky tieto veci, ktoré ho bezpochyby požierajú, vykašlať a sústrediť sa na to, čo je preňho naozaj dôležité. A to je blues.


Vydavateľstvo: Sony Music, 2004

Zoznam skladieb:
1. France
2. Let Your Light Shine
3. One Friend
4. Shave Yo` Legs
5. Prosperity Blues
6. Closer
7. Keep It Simple
8. Riley B. King
9. House in California
10. Walk Back In
11. I`m Amazing
12. Proving You Wrong

Zdroj: TS MusicServer