Americký gitarista Bill Frisell je stálicou na nebi súčasnej inštrumentálnej hudby. I keď sa svojou popularitou nemôže porovnávať s velikánmi ako Metheny, Stern či Scofield, po stránke originality, názoru a otvorenosti k experimentovaniu s hudobnými zvukmi, by sa jeho pozícia v jazze dala prirovnať tej, ktorú zastáva Robert Fripp – šéf King Crimson – v rockovej hudbe.

Americký gitarista Bill Frisell je stálicou na nebi súčasnej inštrumentálnej hudby. I keď sa svojou popularitou nemôže porovnávať s velikánmi ako Metheny, Stern či Scofield, po stránke originality, názoru a otvorenosti k experimentovaniu s hudobnými zvukmi, by sa jeho pozícia v jazze dala prirovnať tej, ktorú zastáva Robert Fripp – šéf King Crimson – v rockovej hudbe. Frisell so železnou pravidelnosťou vydáva albumy, strieda podnetných spoluhráčov a z výsledkov jeho práce je počuť, že nezávislosť jeho hudobného myslenia mu pomáha odkrývať opony k novým horizontom.

Aj keď sám Frissel nemá ďaleko od funk-jazzových groovov, jeho prístup k tvorbe soundu kapely sa odlišuje od poňatia Johna Scofielda. Scofieldova rytmika je omnoho kompaktnejšia, zato Frisell sa viac pohráva s nevypovedanými tónmi a akcentmi. Špecifickým je aj Frisellovo chápanie harmónie. Veľká časť skladieb (či skôr tém) na CD Unspeakable je postavená na zdanlivo veľmi jednoduchom harmonickom princípe – jeden až dva akordy, opakujúci sa motív, permanentné bicie a perkusie, zvukovo neprehustené aranžmány a tempo-rytmické členenie, ktoré unáša poslucháča vo vlastnom priestore. Emotívne zmeny nie sú závislé na striedaní konkrétnych akordov alebo inom klišé. Frisell má rokmi vypracovaný vlastný štýl, ktorý je čitateľný nezávisle od toho, či sa momentálne jeho hudba viac podobá country, jazzu alebo funky.

Často si berie na pomoc netradičné nástroje/formy vyjadrenia, ktoré mu pomáhajú definovať to, čo sa odohráva v jeho hlave. Frisell je síce v prvom rade gitarista, ale určité prvky opakujúce sa v jeho hudbe oprávňujú domnievať sa, že podstatná časť jeho hudobného myslenia sa neodohráva na hmatníku, ale v hlave. Podobný pocit vystupuje z použitých naprogramovaných zvukových slučiek, tónov slide gitary, dychových, či sláčikových nástrojov.

Pozadie vždy zohrávalo rovnocennú úlohu v sile podvedomého dojmu z Frisellovej hudby. Na tomto CD si prizval sláčikové trio The 858 Strings, ktoré hudobne realizuje jeho stiesňujúce myšlienky. Dlhé tóny sláčikových nástrojov často modifikujú monotónnu harmóniu. Akordy na jednotlivých stupňoch obohacujú o zdanlivo nelogické priechodné tóny, ktoré sú zdrojom napätia a neraz aj tiesne z nevypovedaného. Napriek tomu, že hudba na CD Unspeakable si zachováva od poslucháča určitý odstup, zároveň ho núti púšťať si tento album znova a znova.

Frisellovým kreatívnym partnerom bol pri príprave tohto CD producent Hal Willner (Laurie Anderson, Lou Reed). Frisell a Willner sa často inšpirovali určitými úsekmi z obskúrnych, starých nahrávok a zvukov, ktoré dolovali z vinylových platní. Willner v úlohe dídžeja obsluhoval gramofóny, ktorých zvuky sa organicky spájali so zvukmi živých nástrojov ďalších štúdiových hudobníkov: Tony Scherr (basgitara), Kenny Wollesen (bicie), Steve Bernstein (trúbka a dychové aranžmány), Don Alias (perkusie) Adam Dorn aka Mocean Worker (syntetizátor).

Frisell s Willnerom sa stretli v štúdiu už v minulosti, väčšinou v súvislosti s prípravou hudby k alternatívnym filmovým projektom. Letmé kontakty ukázali, že umelci by si mali čo povedať aj nezávisle od prípravy soundtrackov na objednávku. Výsledkom je tento zaujímavý a svieži album. Veterán Bill Frisell sa na ňom prejavil opäť ako citlivý gitarista, ale hlavne ako invenčný hudobník, ktorý sa vie nechať inšpirovať a zároveň si uchovať vlastnú tvár.

Žáner: jazz
Štýl: contemporary instrumental, groove, R&#B, funk, country, experimental
Vydavateľstvo: Warner Music / Nonesuch Records
Celkový čas: 72:45
Odkaz: www.nonesuch.com

Zoznam skladieb:
1968
White Fang
Sundust
Del Close
Gregory C.
Stringbean
Hymn For Ginsberg
Alias Who
Was That Girl?
D. Sharpe
Fields of Alfalfa
Tony
Old Sugar Bear
Goodbye Goodbye Goodbye

Zdroj: TS MusicServer