Durani sa netvária, že do nového tisícročia priniesli nejakú prelomovo novú hudbu. Ich pesničky zostali čím boli – melodické pop-rockové, do tanečna štylizované popevky – jediné čo sa zmenilo, je svet okolo nich.

Durani sa netvária, že do nového tisícročia priniesli nejakú prelomovo novú hudbu. Ich pesničky zostali čím boli – melodické pop-rockové, do tanečna štylizované popevky – jediné čo sa zmenilo, je svet okolo nich.
Isteže trochu vychladli aj pozérske sklony módne vyčesaných mládencov s uhrančivými pohľadmi. Paradoxne, práve táto zložka, keď je prezentovaná dostatočne presvedčivo, tvorí podstatnú súčasť popovej a rockovej hudby.

Nový album možno zaplnil v osirelých srdciach niekdajších dievčatiek so Simonovým plagátom nad posteľou prázdne miesto, ktoré v nich svojou odmlkou, či skôr ústupom do pozadia „zlí chlapci“ zanechali. Astronaut v ich podaní je v dnešnom svete tak trochu bludným Holanďanom. Chybou dnešných Duran Duran nie je ani tak bezpečný pohyb po vlastnom, tisíckrát prešliapanom teritóriu, ako skôr to, že sa pokúšajú imitovať svoj vlastný svet spred dvadsiatich rokov. Nik nechce, aby vybočili kamsi do cudzej oblasti drum´n´bass, ale pri porovnaní emotívnej aj obsahovej sily Astronauta s minulosťou je zrejmé, že sa blížia k samým sebe, ale zdola.
Nový album nedosahuje obsahové kvality CD The Wedding Album z roku 1993 a aktuálnosťou sa už tobôž nedá prirovnávať k zásadnému míľniku s názvom Rio, ktorým v roku 1982 strhli pozornosť návštevníkov diskoték po celom západnom svete ako aj v socialistickej agónii sa zvíjajúceho priľahlých východných kolónií.
Dobrá melódia pretrvá bez ohľadu na to, či je oblečená do trblietavého glitrového saka, alebo sa hrá iba s gitarou niekde v malom pivničnom klube. Nové pesničky často budia zdanie príjemne povedomých melodických fráz, ale ešte silnejšie zdanie, že v histórii už povedali čo mohli, a bolo to aj lepšie.
Na záver snáď už len citát klasika: „Vyletel sokol, zmokol... zdochol.“


Žáner: Pop
Štýl: Dico, Synth-Pop, New Romantic, Funky
Vydavateľstvo: Sony Music / Epic, 2004
Odkaz: www.duranduran.com

Zoznam skladieb:
1. (Reach Up for The) Sunrise
2. Want You More!
3. What Happens Tomorrow
4. Astronaut
5. Bedroom Toys
6. Nice
7. Taste the Summer
8. Finest Hour
9. Chains
10. One of Those Days
11. Point of No Return
12. Still Breathing
13. (Reach Up for The) Sunrise [Multimedia Track]

Zdroj: TS MusicServer