Občas sa stane, že dvorní skladatelia trochu zaháľajú a nedokážu pripraviť dostatočné množstvo nových pesničiek na ďalší regulárny album.

Občas sa stane, že dvorní skladatelia trochu zaháľajú a nedokážu pripraviť dostatočné množstvo nových pesničiek na ďalší regulárny album. Bohužiaľ, takáto neplecha občas postihne i takú veličinu českej populárnej hudby akou je Helena Vondráčková. Alebo si už nebodaj uvedomila, že svojimi tanečnými pesničkami nedokáže zaujať donekonečna a tak pripravila pre svojich priaznivcov trochu iný, no napriek tomu skutočne dosť exkluzívny vianočný darček.

Nech je to akokoľvek, pravdou ostáva, že Helena práve vydala album najznámejších a najúspešnejších duetov svojej kariéry. Na albume ich je 22, absolútne napĺňajú hraciu plochu striebornej doštičky a prehľadne mapujú kariéru tejto speváčky. Album ponúka až šestnásť osvedčených hitov a šesť noviniek.
Nájsť si na jednom albume také perly ako Oh, Baby, Baby s Martou Kubišovou, Slunce s Jiřím Kornom, či Dvě žlutá kuřátka s Hankou Zagorovou, to už naozaj stojí za pozornosť. Síce staré, ale nesmrteľné pesničky. Darmo niekto na Helenu povie, že je stará vykopávka, ktorá by si už mala užívať svoj majetok. V posledných rokoch chytila druhý dych a všetkým dokázala, že tu stále má svoje miesto. O spoluprácu s ňou stoja i omnoho mladší kolegovia. Nie jej nedokážu povedať ani také (popri nej ešte iba) hviezdičky ako Martin Maxa (sorry, ale z toho aj tak hviezda nikdy nebude), Josef Vojtek, či Petr Muk. Helena je na domáce pomery veľkou a uznávanou hviezdou, s ktorou spolupráca je pre každého cťou. O tom svedčí i to, koľko duetov počas svojej kariéry naspievala a to na albume ani zďaleka nie sú všetky.
Medzi staršími skladbami jednoznačne dominuje zaradenie duetu s poľskou speváčkou Marylou Rodowicz, Malgoska. Pesnička, ktorú Helena nikdy neprespievala do češtiny (urobila to za ňu Maruška Rottrová). Za to si ju však s Marylou strihla v poľštine a bol z toho obrovský hit, najmä v Poľsku. U nás sa o tejto spolupráci síce vedelo (hoci viac sa hovorilo o tom, ako si obe dámy v akomsi luxusnom podniku objednali fľašu osemtisícového vína a veľmi sa pri platení divili), no v našich končinách táto dynamická skladba vychádza na CD prvý raz. V Poľsku vyšla na poľskej verzii Heleninho výberu Zlatá Helena pred štyrmi rokmi.
Jedinou tanečnou a dosť nudnou záležitosťou na albume je duet s Michalom Davidom, Hraj, jen hraj. Skladba sa nesie presne v tej rovine, na ktorú sú Heleniny priaznivci v posledných rokoch zvyknutí. Bohužiaľ, David je možno obstojný ako skladateľ, no ako spevák sa nehodí nielen k Vondráčkovej.
Na smiech je dnes už i pred šiestimi rokmi toľko prepieraný duet s Davidom Hasselhoffom.
Čo sa týka noviniek, je tu niekoľko príjemných prekvapení, ale i nejaké to sklamanie. Spojenie Vonráčkovej s Petrom Mukom v osvedčenej skladbe Stín katedrál bol výborným ťahom. Ich výnimočné hlasy sa spojili dohromady a vznikol unikátny duet.
Rovnako príjemná je i spolupráca s Richardom Mullerom v skladbe Venku je déšť a mráz. Ide síce o cover staršej skladby, ale jej bluesový podtón a Mullerov skvelý výkon z nej urobili pesničku, ktorá síce nikdy nebude hitom, pretože sa nehodí do playlistov, ale napriek tomu ostane nesmrteľnou.
Druhým a posledným Slovákom, ktorý na albume spolupracoval je Vašo Patejdl, ale táto skladba veľmi nevyšla. Patejdlov hlas, bohužiaľ, vedľa Vondráčkovej nesedí.
Najväčším sklamaním na albume je však jednoznačne duet s Leonou Machálkovou, Proud Mary. Problémom je ale výber skladby, nie jej interpretácia. Obe speváčky (ak sa Machálková dá nazvať speváčkou) sa maximálne snažia, no so svojimi slávičími hláskami nemôžu dokázať to, čo Tina Turner v origináli, ani keby vybuchli. Aj keby táto skladba bola pre Vondráčkovú akokoľvek veľká srdcová záležitosť, jednoducho si ju mala odpustiť. Alebo aspoň na duet prizvať speváčku s omnoho hutnejším hlasom. Avšak, keď sa nad tou možnosťou zamyslím, to by bol ešte väčší trapas. Takže nič, Proud Mary tu nemá čo robiť.
Inak je to však album, ktorý veľmi pozitívne reprezentuje veľkú dámu českého umenia. Pamätníkom i súčasníkom vrelo odporúčam.


Vydavateľstvo: Universal Music, 2004
Celkový čas: 79:30
Link: www.helenavondrackova.cz, www.agenturamm.cz

Zoznam skladieb:
01. Tak jdem (Karel Gott)
02. Stín katedrál (Petr Muk)
03. Proud Mary (Leona Machálková)
04. Déja vu (Martin Maxa)
05. Hraj, jen hraj (Michal David)
06. Potopa (Josef Pepe Vojtek)
07. Když láska se ztrácí (Karel Gott)
08. V rytmu salsy (Dušan Kollár)
09. Venku je déšť a mráz (Richard Muller)
10. Malgoska (Maryla Rodowicz)
11. Hudba je v nás (Vašo Patejdl)
12. Těch pár dnu (Karel Cernoch)
13. Ty a já (Karel Gott)
14. Kousek tvého já (David Deyl)
15. More Than Words Can Say (David Hasselhoff)
16. Já pujdu tam a ty tam (Jiří Korn)
17. To se nikdo nedoví (Waldemar Matuška)
18. Dve žlutá kurátka (Hana Zagorová)
19. Slunce (Jiří Korn)
20. Vyskoč, vstávej, k nám se dej (Jiri Schelinger)
21. Znala panna pána (Václav Neckář)
22. Oh, Baby, Baby (Marta Kubišová)

Zdroj: TS MusicServer