Shadows and Light je DVD verziou záznamu koncertu, ktorý môže byť rovnako príťažlivý pre obdivovateľov osobnosti a tvorby Joni Mitchell, ako aj milovníkov jazzu v podaní špičkových inštrumentalistov.

Shadows and Light je DVD verziou záznamu koncertu, ktorý môže byť rovnako príťažlivý pre obdivovateľov osobnosti a tvorby Joni Mitchell, ako aj milovníkov jazzu v podaní špičkových inštrumentalistov.
Dokument: Koncert na pódiu otvoreného amfiteátra v Santa Barbara County Bowl bol súčasťou krátkeho turné roku 1979, ktoré speváčka absolvovala so sprievodnou skupinou v hviezdnej zostave: Pat Metheny, Jaco Pastorius, Lyle Mays, Michael Brecker, Don Alias. Okrem iného sa jedná o pravdepodobne jediný komerčne dostupný videozáznam zachytávajúci (zosnulého) basgitaristu Jaca Postoriusa, ktorý sa tu predstaví aj v sólovej exhibícii (The High and the Mighty/Third Stone from the Sun).
Hudba: DVD je svedkom Joniinho pop-jazzového a experimentálneho obdobia. Jeho obsah tvorí repertoár zo 70-tych rokov bez reminiscencií na predošlú folkovú dekádu. Don Alias a Jaco Pastorius tvoria zohraný tandem a spolu s Joninou rytmickou gitarou dodávajú skladbám ich základné kontúry. Tie ďalej v improvizáciách cizelujú hlavne jazzmani Metheny a Brecker. Lyle Mays exceluje ako citlivý doprevádzač sólistov. Vláčny zvuk jeho klávesov sa uplatní najmä v plochách – Methenyho dohra za skladbou Amelia a titulná, predovšetkým vokálna skladba Shadows and Light. Elektrizujúce dianie na pódiu v závere vygraduje za podpory čierneho vokálneho kvarteta The Presuasions.
Video: Joni Mitchell sa prejavila aj na poste režisérky videozáznamu. Jeho pôvodnú zvukovú stopu doplnila o rôzne obrázkové sekvencie ilustrujúce obsah pesničiek. Výsledok niekedy rozšíri imaginatívnu hodnotu hudby, inokedy ale pôsobí dosť rozpačito a z pohľadu diváka by bol možno zaujímavejší neprerušený pohľad na hudobníkov.
Obraz: Pokrýva klasický formát televíznej obrazovky 4:3. Vzhľadom k dobe vzniku je uspokojivej kvality. Väčšina koncertu sa odohráva za prirodzeného denného svetla.
Zvuk: Vcelku naturálny, umelo neprikrášlený obraz reality. Možný emotívny účinok zvuku má isté rezervy (plochejšia dynamika, drobné nevyváženosti v mixe), na kvalite samotnej hudby to však neuberá. Zvukové stopy sú vo formátoch PCM Stereo a 5.1 DDS.
DVD: Okrem 75 minút dlhého koncertného záznamu (15 skladieb) a sprievodnej fotogalérie z koncertného turné už disk neobsahuje žiadny dokumentárny ši informačný materiál. Nie sú tu ani niektoré pesničky z CD verzie koncertu (Dreamland, God Must Be A Boogie Man, Woodstcok).
Záver: Koncert možno s odstupom času zaradiť do klasického fondu hudby s otvoreným myslením.


Žáner: Songwriter
Štýl: Jazz, Folk, Pop, Fusion, Rock
Vydavateľstvo: Warner Music
Celkový čas: 75 min
Odkaz: www.jonimitchell.com

Zoznam skladieb:
In France They Kiss on Main Street
Edith and the King Pin
Coyote, Free Man in Paris
Goodbye Pork Pie Hat
Jacos Solo (The High and the Mighty/Third Stone from the Sun)
Dry Cleaner from Des Moines
Amelia
Pats Solo
Hejira
Black Crow
Furry Sings the Blues
Raised on Robbery
Why Do Fools Fall in Love
Shadows and Light

Zdroj: TS MusicServer