Lacné, neoriginálne, ale presné. Greatest Hits, teda to najlepšie, čo kedy vzniklo. Žiadny originálny nápad, čo sa názvu týka. Ibaže ide o čarovné slovné spojenie, ktorému na sklonku roka vždy podľahne množstvo umelcov.

Lacné, neoriginálne, ale presné. Greatest Hits, teda to najlepšie, čo kedy vzniklo. Žiadny originálny nápad, čo sa názvu týka. Ibaže ide o čarovné slovné spojenie, ktorému na sklonku roka vždy podľahne množstvo umelcov. Tento rok trocha nostalgie za tým najlepším neobišlo ani Shaniu Twain. Mladú Kanaďanku, žijúcu dlhodobo v Európe.
Začínala ako country speváčka, no najväčší úspech dosiahla vtedy, keď tento druh muziky okorenila, či skôr oživila popom, a vrhla sa tak na celosvetovú umeleckú dráhu. A darí sa jej to už niekoľko rokov. A až je to zvláštne, pretože počúvať už niekoľko rokov dookola to isté, to rýchlo omrzí. Ako sa však zdá, pri Shanii stoja všetci anjeli strážni.
Netvrdím, že by táto výberovka nemala grády. Práve naopak. V reprtoári tejto speváčky sa objavilo veľmi málo balád, respektíve veľmi málo balád sa dostalo na svetlo sveta (rozumej do hitparád) v podobe singlov. Najväčšie hity Shanii Twain sú energické skladby, akoby vystrihnuté z divokého západu a v štúdiu odeté do modernej podoby.
Svoje country korene speváčka neskryje v žiadnej zo svojich skladieb. Ani v tých, ktoré už dobyli hitparádové rebríčky, ale ani v tých, ktoré skôr ostali ako vata niekde v bludisku zabudnutia. Shania je plnokrvná country speváčka a zdá sa, že túto nálepku už zo seba nikdy neodlepí. Ibaže ona sa o to ani nesnaží. Zdá sa, že jej tvorba, nech je akokoľvek podobná, stále zaujíma dostatočné množstvo poslucháčov a každý singel sa stáva istým hitom.
Výberový album Shanii Twain ponúka až dvadsaťjeden skladieb, z čoho sú tri novinky, ostatné skladby sú veľké hity, ktoré niekoľko rokov kraľovali hitparádam. Hudba tejto krásavice je nenásilná a príjemná, nikomu sa nevnucuje a keď ju poslucháč zachytí z rádia v aute, cesta je hneď príjemnejšia.
Ak by som mal hodnotiť album ako celok, tak je to veľmi vydarený, profesionálne pripravený, a kvalitne naspievaný pop, okorenený zmesou country korenia. Bohužiaľ, ak sa však platňa premelie niekoľkorátr za sebou v prehrávači, už to nie až taká skvelá zábava. Najmä rýchle pesničky sa zlievajú do nekonečne dlhého celku a časom bývajú nestráviteľné. Teda nie jednotlivo, ale v kuse. Bohužiaľ, je to dosť rovnaké a tým pádom i neuveriteľne únavné.
Tvorba Shanii Twain a ľudí okolo nej zastala na mŕtvom bode hneď pri tvorbe prvého albumu a vôbec sa nepohla dopredu (no našťastie ani nie dozadu). Prehľad najväčších hitov tejto speváčky je toho jasným dôkazom. Situáciu paradoxne zachraňujú pomalé skladby, v ktorých gitaru a husle vystriedal klavír a okamžite dostali iný šmrnc. Shania je skvelá speváčka a má určite naviac, než sa točiť dookola v jednom motíve a neustále ho mierne obmieňať.
Album ponúka 21 skladieb a samozrejme nechýbajú nové pesničky. Skladba Party Of Two sa na albume nachádza až v dvoch verziách, pričom v tej prvej hosťuje Mark McGrath, spevák formácie Sugar Ray. V tej druhej verzii možno zachytiť country speváka Billyho Curringtona. Tohto speváka možno spozorovať i vo videoklipe k spomínanej skladbe, ktorý celý tento album promuje.
Booklet k albumu ponúka všetky texty, čo pri výberovkách nebýva zvykom. To je pre speváčku i tvorcov CD jedno veľké plus. Nechýbajú fotografie a samozrejme lákavé, no staré fotografie.
Výberový album vydala Shania Twain po albume Up!, ktorý vyšiel v neuveriteľných troch verziách, pričom na každom CD boli úplne rovnaké skladby, ibaže v iných úpravách. Ani to však nedopomohlo k tomu, aby Shania presvedčila, že je i niečím iným, než kvalitnou country babou. Škoda. Ani v jednej polohe sa necítila tak sebaisto ako v štýle, ktorý stále robí. Alebo? Ak by bol tento výber istou pomyselnou čiarou v jej kariére a na najbližšom regulárnom CD by ponúkla niečo úplne iné, tak sa už teraz celkom úprimne teším. Zatiaľ si ju však s celou jej krásou i kvalitami beriem „iba“ na jarnú opekačku.


Vydavateľstvo: Universal Music, 2004
Celkový čas: 77:07
Link: www.ShaniaTwain.com 

Zoznam skladieb:
01. Forever And For Always
02. Im Gonna Getcha Good
03. Up!
04. Come On Over
05. Man! I Feel Like A Woman!
06. That Dont Impress Me Much
07. From This Moment
08. Honey, Im Home
09. Youre Still The One
10. Dont Be Stupid
11. Love Gets Me Every Time
12. No One Needs To Know
13. You Win My Love
14. Im Outta Here
15. The Woman In Me
16. Any Man Of Mine
17. Whose Bed Have Your Boots
18. Party For Two (with Mark McGrath)
19. Dont!
20. Party for Two (with Billy Currington)
21. I Aint No Quitter

Zdroj: TS MusicServer