Debutový album Hurriya pražskej formácie Al-Yaman je na hudobnom poli ozajstným prekvapením. V kladnom zmysle slova, pochopiteľne. Skvelá kombinácia tradičnej arabskej hudby a world music s elektronikou jednoducho nenechá chladným nikoho, kto si toto CD založí do prehrávača.

Debutový album Hurriya pražskej formácie Al-Yaman je na hudobnom poli ozajstným prekvapením. V kladnom zmysle slova, pochopiteľne. Skvelá kombinácia tradičnej arabskej hudby a world music s elektronikou jednoducho nenechá chladným nikoho, kto si toto CD založí do prehrávača.

Al-Yaman vychádza predovšetkým z ľudových a zľudovených piesní Jemenu a arabského sveta. Využíva pritom pôvodné aj súčasné akustické nástroje a spája klasické tradičné postupy s novými prvkami tanečnej hudby. Kde sa vzal ten prúd arabského vplyvu? Na svedomí to má originálna speváčka Ashwaq Abdula Kulaib z Adenu. Tá v roku 1990 odišla z Jemenu do Prahy študovať a zostala už tam (podobne ako Ibrahim Maiga v Bratislave). Jej spev je emotívnym vyjadrením tradičných piesní predovšetkým duchovného rozmeru (Alwan, The Prophet) alebo vlastných skúseností a príbehov zo sveta života (Dhykrayat, Ya Bashar!,Gurba). Samply, gitaru, perkusie a klávesy obsluhuje Aleš Hyvnar. Zaujímavou osobou zoskupenia je hráč na netradičné nástroje ako tabla, didgeridoo či perkusie (chýba mi tu už iba sarangi alebo aspoň prenosné harmonium – príznačné nástroje tohto štýlu) Tomáš Reindl. Zvyšok kapely tvoria Jan Koukal – basgitara a Jonathan Omer - bicie.
CD obsahuje rovný tucet pôvodných skladieb, dva remixy – Ya-Helw od Hypnotix a Gusun Al-Gana od Transglobal Underground). Ako bonus si môžete pozrieť videoklip Muashahat s počítačovými variáciami režiséra Mateja Lišky.

Som veľmi rád, že sa kapele Al-Yaman podarilo po trojročnom úsilí vydať tento album. Aj napriek skromným technickým podmienkam a choroby speváčky Ashwaq, ktoré oddialilo termín vydania, dosiahli výsledok, za ktorý sa rozhodne nemusia hanbiť. Originálna fúzia arabskej ľudovej hudby so súčasnými postupmi tanečnej elektronickej scény obohatí storaký svet world music nielen pestrofarebným sýtym zvukom, ale takmer určite rozšíri žánrové spektrum tuzemskej hudobnej scény. Myslím si, že jej hodnotu docenia nielen priaznivci tanečnej hudby.

Ay-Yaman dokáže vygradovať pozornosť poslucháča na plné obrátky čisto hudbou (odporúčam púšťať si CD večer pred spaním na slúchadlá – halucinogény sa dostavia okamžite) a tak ju priviesť na inú úroveň vnímania – čo je vlastne to isté, o čo usilovali psychedelické skupiny v San Franciscu. Dôležité sú pritom hypnotické rytmy a náhle serpentíny a zvraty vo vokálnej improvizácii. Príznačné pre túto hudbu je, že sa často ani nedá zapísať notami, pretože je zakaždým iná. Cítite vášeň, emócie, hudobnú drámu (ja osobne najviac v Muashahat). Ten kto rozumie jazyku, ale zase nechápe, ako túto hudbu dokážu vnímať tí, ktorí textu nerozumejú, pretože pre nich je tá poézia v textoch všetkým. Čítať preklad môže byť niekedy dosť fantastické – je to skrátka mystická, extatická milostná poézia. Je to láska v mnohých rovinách, v tej posvätnej, ale niekedy samozrejme aj v tom konkrétnom telesnom zmysle. Má to ohromnú fantáziu a jazykové bohatstvo.

Na koncertoch predvádza Al-Yaman rozšírený program, ktorý často obohacujú vzácni hostia. Na krste albumu v októbri minulého roku v Paláci Akropolis sa zúčastnil napríklad sám Hamid Mantu, kapelník i u nás dobre známych Transglobal Underground. Ďalším častým hosťom býva Bourana Badji zo Senegalu, bývalý frontman Hypnotixu. Súčasťou koncertu bývajú pôvodné tanečné vystúpenia s ohňom v podaní skupiny orientálneho tanca El Raks Sá-el a nechýbajú ani DJ show a jam perkusionistov – jednoducho koncert Al-Yaman je halucinogénnym večerom s posolstvom zjednotenia.


Vydavateľstvo: Indies Records
Celkový čas: 70:40

Zoznam skladieb:
1. Alwan
2. Dhykrayat
3. The Proplet
4. Muashahat
5. Ya-Bashar
6. Gurba
7. Ya-Helw
8. Gusun al-Gana
9. Habibi rah
10. Dunya
11. Allah Wahed
12. Hurriya
13. Ya-Helw (Hypnotik remix)
14. Gusun al-Gana (Transglobal Underground remix)

Bonus: Muashahat - video

Zdroj: TS MusicServer