História tohto františkánskeho zoskupenia sa začína písať kdesi v roku 1998. Tvorí ho šesť členov a štyria z nich sú priamo členmi rádu františkánov.

História tohto františkánskeho zoskupenia sa začína písať kdesi v roku 1998. Tvorí ho šesť členov a štyria z nich sú priamo členmi rádu františkánov. V prípade tejto kapely sa jedná o gospel, ktorého jadrom je zmes rocku a popu, a tie sú v každej skladbe prezentované v rôznych polohách a doprevádzané sú aj prvkami country, blues, prípadne svojským rapom. Hudba tejto kapely je poznačená obdivuhodnou mladíckou radosťou, experimentovaním so štýlmi a žánrami, ktoré dnešnú modernú hudbu charakterizujú, ale nie je to experimentovanie zásadné, skôr iba rozvážne rozhliadanie sa.

V ich hudbe nič nie je násilné (možno až na predposlednú skladbu v podobe rapu, ktorá skôr pripomína prevedenie v podobe Marcina s Krausom v Uragáne, pretože spočiatku vyznieva v porovnaní s ostatnými skladbami gýčovo, ale v komplexnom chápaní skôr recesisticky, pričom vlastne ani neuráža – to sa pri tejto hudbe asi ani nedá). Hudobné aranžmány nie sú jednoliate, skôr živé a neustále sa formujúce. Rockové tóny prinášajú tvrdší náboj, ktorý je na albume dávkovaný veľmi naturálne do komplexu pop-rockovej nálady.

Ak by niekto pochyboval o smerovaní Jerichových trúb, sú to texty (oslava Boha prostredníctvom príbehov z Biblie pre gospel tak primárna), ktoré ho presvedčia o tom, že sa jedná o formu náboženského prejavu v rámci modernej hudby. Texty sú tvrdšieho, ortodoxnejšieho razenia čo sa náboženského charakteru týka. Treba však priznať, že nepôsobia ťažkopádne, sú skôr spojením pocitov a myšlienok mladých aktérov v spolupráci s ich náboženským presvedčením a živelnou invenciou, spojenie ktorých s každou ďalšou skladbou rastie. V každej z nich možno teda jasne vycítiť, že hlavným hrdinom príbehov je Boh. Texty sú skôr mixom poetiky a naratívnosti, ktorá je veľmi šikovná.

Aj keď sú skladby koncipované do moderného pop-rockového šatu, sú to nielen texty ale aj forma spevu, prípadné zbory (predovšetkým v baladickejších skladbách dotvárajú chrámovú atmosféru), ktoré sú cieľovým dôkazom, o čom Jerichove trúby sú. Je to náboženská hudba, ktorá žije s dobou a pôsobí o to úprimnejšie, že ako mnoho ostatných gospelových kapiel má v sebe akúsi zvláštnu energiu, prirodzený náboj, ktorý z nich vyrába skvelý prostriedok predovšetkým pre koncertné pódiá, priestor pred ktorými okupujú tancujúce venuše s dlhými vlasmi a mužské pokolenie im venuje úsmev bez nároku na drzý flirt. Čistota, viera, nevinnosť. Po hudobnej stránke sa teda albumu nedá nič vyčítať. Je robený zjavne od srdca a úprimne.

Aj keď svojím zameraním nepatrí k „počúvaným“ žánrom mainsteramu, myslím, že to jeho členom vôbec nevadí, pretože o také publikum vlastne ani nebojujú. Ich zmyslom sa stáva práve energia, ktorú táto hudba dokáže ponúknuť ľuďom, čo o to stoja. Je teda určená skôr veriacim než bežnému poslucháčovi, ktorý by len sťažka dokázal upustiť od svojej povrchnosti a dal by šancu aj hudbe, ktorá nie je do požadovanej miery natoľko svetská.

CD okrem zvukovej stopy obsahuje aj multimediálnu časť s videoklipom, fotkami, textami piesní a stručnými informáciami o kapele. Texty sa nachádzajú takisto v booklete, ktorý svojou farbou ozaj pripomína hlavnú tému albumu – múry. Nielen tie na budovách, ale podľa kapely aj tie v našich srdciach, ktoré treba čo najskôr zbúrať.

Vydavateľstvo: LUX communication, 2004
Celkový čas: 40´06 min.
Link: www.jerichovetruby.host.skwww.lux.sk

Zoznam skladieb:
1. Múry sa už sypú
2. Večer
3. Keď budeš páliť pýchu
4. Chudobný hudobný nástroj
5. Priateľ
6. Kríza
7. Pánov trón
8. Nevieš odkiaľ a kam
9. On je pán
10. Svadobná
11. Môj pán
12. Lampa
13. Rap
14. Požehnanie sv. Františka

Zdroj: TS MusicServer