Album Ray! vychádza ako soundtrack k životopisnému filmu o jednom z najvplyvnejších spevákov a hudobníkov dvadsiateho storočia. Ray Charles svoju kariéru začínal ako doprovodný klavirista v skupinách T-Bone Walkera a B.

Album Ray! vychádza ako soundtrack k životopisnému filmu o jednom z najvplyvnejších spevákov a hudobníkov dvadsiateho storočia.
Ray Charles svoju kariéru začínal ako doprovodný klavirista v skupinách T-Bone Walkera a B. J. Turnera. Začiatkom päťdesiatych rokov začal svoju sólovú kariéru v ktorej nadviazal aj na predošlé swingové skúsenosti, ale presadil sa hlavne na poli Rhythm and Blues. Od roku 1955 viedol svoj vlastný bigband, do ktorého pribral aj ženské vokálne kvarteto The Raeletts. Úloha vokalistov v jeho hudbe má výrazné miesto. Vokálne harmónie komunikovali s jeho soulovým speváckym prejavom a dodávali jeho prearanžovanej hudbe ešte humánnejší rozmer. Z pôvodného živelného prejavu a jednoduchej orchestrácie sa postupne transformoval do komerčného územia. Ani sofistikovanému popu v jeho podaní však nechýbala prirodzenosť a ťah. Pôvodné rytmické groovy nahradila majstrovská práca s napätím a detailom, tak ako to na platni predvádza v dvoch verziách hitu Georgia On My Mind. Tenzie vytvára bez prvoplánových nástrojov ako dravý rytmus a dynamika. Majstrovsky využíva známy pôdorys skladby, ktorého povedomé kontúry posúva do nevyspytateľných podôb a polôh. Skladba sa tak pre poslucháčske ucho mení na pole plné napätia a nástrah so šťastným koncom.
Ray Charles bol univerzálnym hudobníkom, ktorý svoje majstrovstvo dokázal presadiť vo všetkých podobách a formách. Ako jediný umelec dosiahol desať Top 10 hitov v piatich rozličných kategóriách: Jazz, Rock´n´Roll, Country, Pop a Rhythm and Blues. Nevidomý Charles bol na pódiu mentálne aj fyzicky prepojený s klavírom. Viac než skvelé, pritom absolútne prirodzené spevácke výkony podporoval doprovodnou hrou a „vyhrávkami“, ktoré samé o sebe boli pre mnohých klaviristov vzorom a motiváciou. Ray bol ale komplexná osobnosť a perfekcionista, ktorý vyžadoval pri spolupráci absolútne nasadenie a oddanosť. Vedeli by o tom rozprávať hudobníci z jeho orchestra, ale aj režisér filmu Taylor Hackford. Ten sa s Charlesom stretol po prvý krát už roku 1988. Prípravy na film neboli náhodné, prirodzene, dozrievali vyše pätnásť rokov. O jeho dôveryhodnosti svedčí aj fakt, že nemalou mierou sa na ňom podieľal aj samotný Ray Charles. Vierohodnosť hereckého výkonu hlavného predstaviteľa, ktorým je Jamie Foxx, vyplýva aj z osobného kontaktu a vzájomného spoznania sa oboch umelcov. Nevyspytateľný a vôbec nie iba usmiaty a pozitívne naladený Ray nakoniec uznal, že práve Jamie Foxx je tým správnym mužom, ktorý môže stvárniť jeho postavu.
Výber skladieb na tomto albume je taktiež dielom samotného Raya Charlesa. Poslucháč tak dostáva záruku, že skladby ktoré vybral, ho reprezentujú v plnom umeleckom nasadení. Niekoľké z nich sú koncertné verzie, ktoré Rayovmu živelnému prejavu svedčili ešte viac než dokonalosť nahrávacích štúdií. Soundtrack Ray! tak možno chápať ako lákadlo, či príjemnú spomienku na vzhliadnutý film, ale predovšetkým ako jednu z najlepších výberových platní Raya Charlesa, ktorú zostavil prakticky ako vlastný epitaf.
Ray Charles zomrel 10. júna 2004 vo veku 73 rokov, tesne pred dokončením tohto filmu.


Vydavateľstvo: Warner Music
Žáner: Jazz
Štýl: Rhythm and Blues, Soul, Rock´n´Roll, Country, Pop
Celkový čas: 54:36
Odkaz: www.raycharles.com
Zoznam skladieb:
1. Mess Around (Studio)
2. I Got A Woman
3. Hallelujah I Love Her So (Live)
4. Drown In My Own Tears
5. Night Time Is The Right Time (Studio)
6. Marianne (Studio)
7. Hard Times (Studio)
8. Whatd I Say(Live)
9. Georgia On My Mind (Studio)
10. Hit The Road Jack (Studio)
11. Unchain My Heart (Studio)
12. I Cant Stop Loving You
13. Born To Lose (Studio)
14. Bye Bye Love (Studio)
15. You Dont Know Me (Live)
16. Let The Good Times Roll (Live)
17. Georgia On My Mind (Live)

Zdroj: TS MusicServer