Pražská skupina Alkehol vydala po 2 rokoch svoj dvanásty album, nazvala ho Kocovina, a potvrdila svoj dobrý zvyk držať sa témy alkoholu aj v názvoch nosičov, nielen vo väčšine textov piesní.

Pražská skupina Alkehol vydala po 2 rokoch svoj dvanásty album, nazvala ho Kocovina, a potvrdila svoj dobrý zvyk držať sa témy alkoholu aj v názvoch nosičov, nielen vo väčšine textov piesní.

Alkehol už tradične čelí nepriazni hudobnej kritiky, ktorá im vyčíta hlavne nízku inštrumentálnu úroveň produkcie a prvoplánovosť textov. Zdá sa však, že práve tieto aspekty sú pre mnohých magnetom, pretože Alkehol sa teší nesmiernej popularite nielen v Čechách, ale aj na Slovensku. Predajnosť ich albumov je veľmi slušná, a v tomto trende sa určite ponesie aj ich posledný štúdiový počin.

Autorská dvojica Hereš - Buneš zvyčajne hľadá pri písaní textov inšpiráciu v skutočných či vymyslených zážitkoch v alkoholickom opojení. Alkoholizmus povýšila na národný šport, jeho nebezpečenstvo banalizovala, čím si získala srdcia stoviek, ba tisícov rockerov. Ako kapela starne, čím ďalej, tým viac majú svoju silu aj inak tematicky ladené texty než o alkohole. Za všetky spomeniem piesne Starej pes, Jeden život nestačí alebo Zubatá. Tieto majú po textovej stránke svoju výpovednú hodnotu, sú umocnené aj korešpondujúcimi melódiami, a myslím, žeby takýchto piesní kapela mohla mať aj viac. Čo sa týka vtipnosti textov, tam jednoznačne hrajú prím songy Sláva vítězům a Zabijačka.

Ako najväčšie hity albumu sa ukazujú piesne Pijeme s láskou, Pan Vodka, Rozlezem se v červy, ktoré hráva Alkehol v súčasnosti aj na koncertoch. K piesni Rozlezem se v červy je natočený aj videoklip, dá sa voľne stiahnuť na stránkach kapely. Veľmi melodická je záverečná pieseň Kocovina, kde sa gitarista a spevák Ota Hereš prezentuje skvelým gitarovým sólom, ktoré podfarbuje posledný refrén. Gitarové sólo stojí za povšimnutie takisto v skladbe Pan Vodka či Pečený holubi, kde síce neoplýva zložitosťou, ale vyniká chytľavou melódiou. Nedostatkom spomínaných piesní sú však rozpačité texty. V prípade skladby Pan Vodka ide o nepodarený rým „sympatickej byl mi hned kdo by to byl kdo by řek“. Celkovo text piesne akoby bol robený len kvôli tematike, mnohé verše sú pospájané nasilu a kostrbato. V prípade textu Pečený holubi nie je zrejmé, či ho autor myslel vážne alebo ironicky, no pri skupine Alkehol pôjde pravdepodobne o druhý prípad.

Prečo má teda Alkehol takú popularitu? Ich priamočiare a melodické piesne stále oslovujú rockových fanúšikov, a keďže mnohé texty sú ľahko zapamätateľné, hocikto, čo i len trochu hudobne nadaný, si ich vie pospevovať či už pri práci alebo cestou na pivo. A ich hlavnú silu vidím v tom, že sa slepo neprispôsobujú hudobným trendom. Za zmienku stojí aj fakt, že zostava kapely sa od svojho vzniku v roku 1992 ešte nezmenila.


Vydavateľstvo: Sokol’s Power Voice
Rok vydania: 2005
Žáner: Rock
Bonus: obrazový materiál
Odkaz: http://www.alkehol.cz/

Zoznam skladieb:
1. Pečený holubi
2. Dobrej nápad
3. Sláva vítězům
4. Pijeme s láskou
5. Transfúze
6. Dokonalej
7. Pan vodka
8. Rozlezem se v červy
9. Blbej den
10. Zabijačka
11. Jeden život nestačí
12. Starej pes
13. Nebudeme čekat
14. Zubatá
15. Kocovina

Zdroj: TS MusicServer