Nenapísať aspoň jednu recenziu o mystickom svete nadanej víly z Dublinu by pre mňa samotného znamenalo redaktorskú smrť, minimálne ignoráciu.

Nenapísať aspoň jednu recenziu o mystickom svete nadanej víly z Dublinu by pre mňa samotného znamenalo redaktorskú smrť, minimálne ignoráciu. Túto recenziu však budem písať bez zbytočných prívlastkov a superlatívov. Nebudem písať o tom, ako predala desiatky miliónov platní po celom svete. Ako v roku 1988 s jej debutovým albumom Watermark a singlom Orinoco Flow spôsobila menšiu senzáciu. Ako sa vo všetkých hitparádach umiestňovala na popredných miestach a ako si po celom svete zozbierala významné hudobné ceny.

Eithne Ni Bhraonain, anglicky Eithne Brennan, umelecky Enya, narodená 16.mája 1961 na severozápade Írska ako štvrtá najmladšia z deviatich detí sa stala kultom. V tomto článku bude reč o kolekcii štyroch CD, ktorú vydala v roku 2002 pod jediným názvom Only time. Po vypočutí týchto piesní, pochádzajúcich zo všetkých speváčkynich albumov, si utvoríte komplexný obraz o tom, aká je Enya. O tom, že je sakramentsky dobrá sa už viac nezmienim. Sľubujem. Pripomínam ešte, že kompilácia dostala názov podľa často hranej piesne Only Time zo speváčkinho posledného albumu A Day Without Rain.

Zhrnúť takmer celoživotné dielo, obsiahnuté na štyroch CD, v jednej recenzii je nemožné a preto sa pokúsim o hrubý náčrt toho, v akých dimenziách a vzdialených svetoch sa budete nachádzať pri ich počúvaní. Kolekcia obsahuje 49 titulov, okrem hudby v boxe nájdete aj booklet s množstvom fotografií a textami piesní, dokonca na platni číslo 4 nájdete video k piesni Oíche Chiúin (Silent Night). Dve piesne z tejto kolekcie boli dokonca sfilmované. May It Be - uvodná pieseň k prvej časti filmu Pán prsteňov a Only Time, ktorá sa nachádza na soundtracku k filmu Sweet November. Obmedzím sa na popis ani nie tak jednotlivých skladieb, ale samotnej atmosféry. Takže predstavenie sa môže začať:

Vkladám CD číslo 1: Prvý album je pokojný, melancholický a zasnený. Väčšina skladieb pochádza z albumu Watermark vydaného v roku 1988. Je vhodný na meditáciu. Klarinet, píšťala, perkusie a bubny navodzujú tú správnu keltskú atmosféru.
Pri počúvaní tejto kompozície skladieb sa budete vo svojich snoch prechádzať po zelených šťavnatých lúkach, zablúdite v hustých lesoch, írska hmla a vôňa rašelinových plání vás opojí a opantá vám zmysly.

CD číslo dva je energickejšie a dramatickejšie ako prvé. Symbolizuje oslavu života a symbiózu medzi človekom a prírodou. Otvára ho dynamická skladba „Orinoco Flow“ a končí krásnou „uspávankou“ Marble Halls.
Nájdete tu zo začiatku veľa bubnov, najmä v druhej skladbe Ebudae. Výber piesní z albumu Shepherd moons (1991) je pre veľa ľudí to najlepšie, čo Enya vytvorila. Priznám sa, že moje ušné bubienky to môžu iba potvrdiť.

Tretie CD, to je predovšetkým mystika. Za povšimnutie stojí skladba Pax Deorum. Niektoré skladby z tohto, ako aj ostatných CD nemusíte vôbec poznať, pretože Enya ich doteraz ani nikdy nevydala.
Pri počúvaní týchto piesní som mal pred očami staro-keltských mágov aj s ich rituálmi, pri ktorých vedeli počúvať reč slnka, vetra, dažďa, alebo hoci aj čítať osudy z hviezd.

Posledné, štvrté CD začína skladbou Only time z albumu A Day Without Rain (2000). Túto skladbu si ľudia spájajú s tragickými udalosťami v New Yorku zo septembra 2001, pretože práve v tom čase vychádza aj Enyin pilotný singel.
Na CD-čku sa nachádza viacero zaujímavých skladieb z posledného speváčkinho albumu ako: Tempus Vernum, A day without Rain, Wild child, May it be a pod.

Túto kolekciu štyroch CD sa jednoducho oplatí mať z jedného prozaického dôvodu. Nemusíte vlastniť všetky speváčkine albumy, aby ste vedeli o čom je Enya. Na týchto štyroch CD je od našej obľúbenej, stále slobodnej, 44 – ročnej, tajomnej a plachej víly zaznamenané všetko podstatné a významné.

CD1
1. Watermark
2. Exile
3. Aldebaran
4. March Of The Celts
5. Boadicea
6. The Sun In The Stream
7. On Your Shore
8. Cursum Perficio
9. Storms In Africa (Original version)
10. The Celts
11. Miss Clare Remembers
12. I Want Tomorrow

CD2
1. Orinoco Flow
2. Ebudae
3. River
4. The Longships
5. Na Laetha Geal M’Oige
6. Book Of Days (Original Single Version)
7. Shepherd Moons
8. Caribean Blue
9. Evacuee
10. Evening Falls
11. Lothlorien
12. Marble Halls

CD3
1. After Ventus
2. No Holly For Miss Quinn
3. The Memory Of Trees
4. Anywhere Is
5. Athair Ar Neamh
6. China Roses
7. How Can I keep From Singing
8. Hope Has A Place
9. Tea House Moon
10. Pax Deorum
11. Eclipse
12. Isobella

CD4
1. Only Time (Original Album Version)
2. A Day Without Rain
3. Song Of The Sandman (Lullaby)
4. Willows On The Water
5. Wild Child (Album version)
6. Flora’s Secret
7. Fallen Embers
8. Tempus Vernum
9. One By One
10. The First Of Autumn
11. Lazy Days
12. May It Be (Single Version)
13. Silent Night (BBC TV performance)
14. Silent Night (video footage from BBC TV performance)

Zdroj: TS MusicServer