Čas letný je čas lenivý. Na dôvažok, spieval o tom kedysi pred x – rokmi aj Peter Nagy, že je Lenivý august. A tento rok mimoriadne horúci. A v tomto kvázi lenivom čase väčšina interpretov sedí alebo na pláži, alebo v klimatizovanom štúdiu a pripravuje nové albumy.

Čas letný je čas lenivý. Na dôvažok, spieval o tom kedysi pred x – rokmi aj Peter Nagy, že je Lenivý august. A tento rok mimoriadne horúci. A v tomto kvázi lenivom čase väčšina interpretov sedí alebo na pláži, alebo v klimatizovanom štúdiu a pripravuje nové albumy. Noviniek je poskromne a to je ten najlepší čas na vydávanie rôznych kompilácií, skladačiek (hudobných, samozrejme), výberov – no, nazývať sa to dá rôzne. Nie všetky sú ideálne, nie všetky majú význam, ale z času sa na čas sa vskutku niečo podarí.
A vydavateľstvu Forza v spolupráci s Rádiom Okey sa toto leto naozaj niečo vydarilo. Summer Party. To je výber aktuálnych tanečných (samozrejme komerčných – ale čo na tom?) hitov posledného obdobia. Všetky tie pesničky sú veľmi dobré známe, väčšina z nich bodovala, alebo stále boduje v rôznych hitparádach a sú žiadané. A Forza odhodila i povestný kabán neznášanlivosti medzi jednotlivými vydavateľstvami (za čo jej patrí veľká vďaka) a okrem svojich koní ponúka na tejto skladačke i kone iných vydavateľstiev. A i vďaka tomu mohla vzniknúť výberovka, ktorá má skutočný význam, je veľmi dravá, dynamická, sem tam prešpikovaná nejakým tým dojákom, ale hlavne aktuálna.

Album ponúka devätnásť aktuálnych hitov z domácej, českej, ale i svetovej tvorby. Slovensko zastupujú finalisti SuperStar, ale aj ich zabudnutá, no čoskoro už opäť objavená kolegyňa Monika Zázrivcová, ktorá na albume ponúka superstárovskú skladbu Vaša Patejdla a Kamila Peteraja Najkrajšia SMS-ka.
Najväčším slovenským prekvapením tohto výberu je však skladba Aj tak sme frajeri, známa z dielne Petra Nagya, no albume v novej verzii naspievanej spoločne s Jožom Rážom a Jankom Ledeckým. Ďalšie veľké plus, mal som totiž strach, že táto verzia bude len zberateľskou raritou, ktorá sa ani neobjaví na žiadnom CD. Našťastie všetko je inak. Domácu scénu na albume ešte zastupujú Kmeťoband a Mec Vrabec.

Naši západní susedia majú na albume aktuálne vychyteného Dana Bártu, ktorého On My Head sa pomaly ale isto stáva európskym hitom, nechýba Verona, Petr Muk, či Maxim Turbulenc s trochu staršou skladbou Sluníčko.

Svetová tvorba je tiež zastúpená rôznorodo. Či už komerční Zdob Shi Zdub, alebo Kate Ryan, Arash či K-Maro, alebo komerčne kvalitná Ruslana diabolsky dobre tancujúca s vlkmi, prípadne najväčšie prekvapenie celého projektu - Moby a jeho Lift Me Up – veselá skladba, ktorá kdesi v polovici celú tú letnú parádu ešte viac roztáča na vyššie obrátky.

Nemožno opomenúť ďalšie plus tohto projektu. Keďže ide o výberovku Forzy a Rádia Okey, väčšine hudobných konzumentov je v tomto prípade jasné, že i cena je doslova ľudová a výhodná pre každého.
Toto leto nevyprodukovalo klasický letný hit, ktorý by sa donekonečna omieľal v rádiách, narodil sa 1. júla a zomrel 31. augusta. Zvláštne. Toto leto sa však narodila výberovka, ktorá takýchto hitov ponúka hneď celú plejádu. Mne osobne tu chýba už iba aktuálny hit Roba Thomasa a Dary Rolins, ktoré sú rovnako neoddeliteľnou súčasťou tohtoročného leta. Ale keďže toto nie je určite posledná výberovka z tohto radu, určite sa ich dočkáme nabudúce. Inak je to veľmi dobre zostavený projekt, ako vychytený na tieto horúce letné dni. Skvelú zábavu!

Vydavateľstvo: Forza Music, 2005
Celkový čas: 67:48
Linky: www.forzashop.sk

ZOZNAM SKLADIEB:
01.   Arash - Tike Tike Kardi
02.   Dan Bárta - On My Head
03.   K-Maro - Femme Like U
04.   Verona - Jen tobě
05.   Blue feat. Kool And The Gang &# Lil Kim - Get Down On It
06.   Superstar Top 11 - Kým vieš snívať
07.   Moby - Lift Me Up
08.   Kmeťoband - Amen Savore
09.   Ruslana - Dance With The Wolves
10.   Crazy Frog - Axel F.
11.   Mec Vrabec - Život zhora vs. život zdola
12.   Kate Ryan - Only If I
13.   Petr Muk - Oh LAmour
14.   Bodies Without Organs - Sixteen Tons Of Hardware
15.   Max Graham vs. Yes - Owner Of A Lonely Heart
16.   Zdob shi zdub - Boonika Bate Doba
17.   Maxim Turbulenc - Sluníčko
18.   Nagy, Ráž, Ledecký - Aj tak sme frajeri
19.   Monika Zázrivcová - Najkrajšia SMS-ka

Zdroj: TS MusicServer