Zdalo sa, že sa po nich zľahla zem. Je to už predsa neuveriteľných osem rokov, čo úspešne zabodovali so svojim debutovým albumom (a Ivan Táslerom za chrbtom), vydali úspešné štyri single a odohrali nespočetné množstvo úspešných koncertov.

Zdalo sa, že sa po nich zľahla zem. Je to už predsa neuveriteľných osem rokov, čo úspešne zabodovali so svojim debutovým albumom (a Ivan Táslerom za chrbtom), vydali úspešné štyri single a odohrali nespočetné množstvo úspešných koncertov. Dominovali asi rok a potom sa stratili. V roku 2001 sa pokúsili o návrat s nejakým slabučkým singlom a na päť rokov sa odporúčali do nenávratna.
Vraj názorové nezhody. Tie nakoniec aj spôsobili, že z pôvodnej Nudy na scéne ostali iba Kamil Filka (spevák a gitarista – našťastie – vysvetlím neskôr) a Stano Čorej. Zvyšok kapely je kompletne vynovený, prípadne na pesničkách spolupracovali iba pozvaní hostia.
Za osem rokov by normálne fungujúca kapela  vyprodukovala a vydala najmenej štyri albumy. O toto bola Nuda ukrátená. Za tak dlhý čas sa zmenil i vydavateľ, ale k ďalším závratným zmenám nedošlo.
Najmä – a to je potešiteľné – po hudobnej stránke. Chlapci síce o niečo zostarli, no našťastie stále v nich ostala tá neopísateľná dravosť a cit pre poriadne šťavnaté rockové pesničky, ktoré sú navyše ešte aj melodické a chytľavé.

Prvým singlom z albumu sa stala skladba Ako diabol, ďalším by mala byť titulná Ty si svetlom v tme. Ak však chcú chlapci zažiť ešte ten ošiaľ slávy, ktorý tu určite bol v roku 1997, mali by nasadiť skladbu Spod oblakov. Priznávam, že už dlho som nepočul tak hitovú a chytľavú vypaľovačku, akou je práve táto. Osobne si dovolím tvrdiť, že je to najsilnejšia skladba na albume.
Keď už som pri jednotlivých skladbách, tak musím uznať, že v podstate sa vydaril celý album. Chlapcom sa podarilo vyprodukovať niekoľko nádejných hitov. Väčšina z nich je síce o láske, ale o čom by už spievali mladí šarvanci? Je síce možné, že na prvý raz tento album nezaujme naplno, ale... po niekoľkonásobnom vypočutí si tu každý nájde to svoje. Je jasné, že kapela ešte nepovedala posledné slovo. Snáď teda až na pesničku Zbohom zbraniam, ktorá celý projekt uzatvára. Sorry, ale politické festivaly sú už minulosťou a takéto skladby patria tam. Bohužiaľ, iba o niečo viac, než dvadsaťročným chlapcom takéto posolstvo iba málokto uverí.
Inak je to však úplne v poriadku. Veľkou devízou Nudy je samotný Kamil Filka. Pre dievčatá je roztomilý nielen svojim výzorom, ale najmä svojim rečovým „defektom“. Kolegyňa mi po vypočutí platne namiesto názoru na hudbu iba hrdo oznámila, že keď ho počuje spievať, tak má proste chuť... A to hovorí za všetko.
Našťastie, Nuda je aj o niečom inom, než o roztomilých chlapcoch. Táto zostava vie totiž hrať a skladať vcelku príjemné skladby. Priznám sa, že osobne sa tohto albumu veľmi bál, pretože doba sa za osem rokov posunula niekam inam. A tá hudobná zvlášť. Je len dobré po jeho vypočutí konštatovať, že táto platňa má význam a je v podstate veľmi dobrá.

Vydavateľstvo: Forza, 2005
Celkový čas: 49:27
Linky: www.nuda.sk

ZOZNAM SKLADIEB:
01. Ty si svetlom v tme
02. Aký zmysel máš
03. Ako diabol
04. Som taký
05. Bez teba
06. Miliónkrát
07. Strašne voniaš láskou
08. Niečo ju trápi
09. Prečo
10. Spod oblakov
11. Iba ona vie
12. Ak sa obrátiš
13. Zbohom zbraniam

Zdroj: TS MusicServer