Frontman skupiny Weezer Rivers Cuomo je výkonný popový spevák a skladateľ na čele hardrockovej skupiny. Výsledkom je tradičná zmes gitarového popu, roztavených gitár, rytmiky, a, v tomto prípade, i nápadov.

Frontman skupiny Weezer Rivers Cuomo je výkonný popový spevák a skladateľ na čele hardrockovej skupiny. Výsledkom je tradičná zmes gitarového popu, roztavených gitár, rytmiky, a, v tomto prípade, i nápadov. Niektoré majú okamžitú údernú silu hitu Beverly Hills alebo inej ambicióznej skladby We Are All On Drugs, iné sa utápajú v permanentnom tlaku, ktorým na naše podvedomie pôsobí komprimovaný zvuk, natlačený v štúdiu čo najbližšie 0 dB (hladina skreslenia). A to i napriek tomu, alebo možno práve preto, že na albume Make Believe so skupinou spolupracoval rešpektovaný producent Rick Rubin.
Podivínsky Rubin pomohol už množstvu zvučných mien od AC/DC, Nine Inch Nails až po Johna Casha. Jeho  rukopis nie je nijako uniformný alebo egocentrický. Väčšinou spočíva v zvukovej karikatúre charakteristických čŕt tej ktorej kapely. Rick identifikuje a ešte zvýrazní záchytné prvky. A tak sa v rýchlejších skladbách Weezer treba vykúpať (a vychutnať si ich) najlepšie s hlasitosťou blížiacej sa tej koncertnej. Nájdu sa tu prirodzene i uvoľnenejšie momenty. Podstatné však je, že v hudbe je zakódovaná určitá poézia a osobný názor. Keby napríklad skladbu Damage In Your Heart namiesto adolescentného Cuoma spieval Neil Young, možno by si Youngovi priaznivci ani nevšimli, že ide o coververziu. Opäť tu možno upodozrievať Ricka Rubina, že občas mu robilo potešenie ponechať nejakú tú mierne rozladenú gitaru, či nedotiahnutý vokál. Inak ale dáva zvuková aj obsahová skladba albumu zmysel, ktorý sa postupne vynára a konkretizuje po každom ďalšom vypočutí.
Vo výraze je inak dosť ťažké učiť, či ide o americkú post-grungeovú žatvu, nových plážových chlapcov zo západného pobrežia omývaného surfovými vlnami Pacifiku, alebo pokrvných potomkov hmlistého, no veľmi melodického britpopu. Weezer je rozkročený ponad oceán a pohráva si s oboma základnými piliermi anglosaskej popkultúry. S istotou sa dá povedať snáď len to, že tu niet ani stopy po ľahkosti čiernej rytmiky alebo černošsky pitvorivého spevu. Podľa akcentu by sa predsa len dalo prikloniť skôr k americkému pôvodu kapely. Koho to zaujíma, ten to vie, alebo si to zistí. To podstatné je hudba.

Záverečné zhrnutie: mnohí hovoria, že sa jedná o najlepší album Weezer. Po pozornom vypočutí potvrdzujem, že táto pravdepodobnosť hraničí s istotou. Ako samozvaný člen neexistujúcej poroty by som im z piatich hviezd prisúdil štyri. Make Belive je kvalitný pesničkový album, naznačujúci sľubnú kontinuitu. Súdiac podľa webovej stránky skupiny, popularita Weezer je dosť vysoká a ešte narastajúca. Bol som v poradí 23 331 863-ty návštevník.
Ak ste dočítali recenziu až do konca a uvažujete o tom, kde si požičať a napáliť nový album Weezer (:-), vedzte, že členom skupiny sa začne čkať až kdesi v Japonsku, kde sú práve teraz na turné. Vedzte tiež, že originálny album obsahuje aj video s „making off“ k platni a klipu Beverly Hills. Album je zároveň i kľúčom k rôznym priebežne dopľňaným bonusom, ku ktorým vedie cesta cez internet.

Vydavateľstvo: Geffen/Universal
Žáner: Pop-Rock
Štýl: Alternative Pop, Rock, Pop-Punk
Odkaz: www.weezer.com
Celkový čas: 45:14

Zdroj: TS MusicServer