Ukrajinka Ruslana je nečakane príjemným zjavom na hudobnej scéne. Keď v roku 2004 vyhrala medzinárodnú pesničkovú súťaž Eurovízia, predpovedali jej všetci ročnú životnosť.

Ukrajinka Ruslana je nečakane príjemným zjavom na hudobnej scéne. Keď v roku 2004 vyhrala medzinárodnú pesničkovú súťaž Eurovízia, predpovedali jej všetci ročnú životnosť. Tak to už pri hviezdach týchto súťaží väčšinou býva. Súťaž má však za sebou ďalší ročník, o víťazke tohto roku, gréckej speváčke Helene pomaly ani chýru a Ruslana stále dominuje éteru. Nezaháľa ani pri návštevách Slovenska, kde sa objavila už niekoľkokrát a vždy s neopakovateľným úspechom.

Výhodou Ruslany bol fakt, že v čase, keď vyhrala Eurovíziu so skladbou Wild Dances, mala na domácom trhu niekoľko týždňov starý a veľmi úspešný album. A jej producenti sa chopili príležitosti, na ukrajinsky naspievaný originál pridali víťaznú skladbu a vrhli album na putovanie Európou. A keďže to bol naozaj vydarený album, zostavovatelia playlistov usúdili, že ukrajinčina je vlastne pomerne exotická reč a okrem pesničky zo súťaže začali hrať i iné skladby z albumu.
Rok je dlhá doba na to, aby sa speváčka stihla zamiešať do domácej politiky, ale stále rozvíjať i svoju medzinárodnú kariéru, mimochodom veľmi vydarenú. A ako to už býva, tesne pred koncom kraľovania a užívania si víťazstva na Eurovízii, prichádza víťaz s albumom, ktorý je určený na medzinárodný trh. Ani Ruslana na tom nie je inak, ibaže s jednou obrovskou výhodou navyše. Keďže posledný rok nebol iba rokom jej jedinej pesničky, ale ponúkla ich poslucháčom hneď niekoľko, ani náhodou sa nestala ohranou. Práve naopak je neustále žiadanou a jej novinka Wild Dances je nielen na Slovensku dlhodobo jedným z najpredávanejších albumov zahraničných interpretov. A to i napriek tomu, že na ňom neprináša v podstate nič nové.

Ruslana ani náhodou nevybočuje na svojom novom albume z línie, ktorú si predurčila v minulom roku – exotická tanečná muzika, doplnené o prvky ukrajinskej ľudovej kultúry. To všetko zmixované tak dokonale, že len málokto by pochyboval, že toto tridsaťročné žieňa dokáže zatočiť hudobnou Európou. A je to tak. I na ploche tohto CD by ste len márne hľadali skutočný slaďák. Pesničky sú tu maximálne dynamické a len niektoré majú jemnejšie kontúry. Samozrejme, nechýba už povestná a vyššie spomínaná vsuvka z rodnej kultúry. To všetko výborne nahrané ani na chvíľu nenudí.
A to i napriek tomu, že Ruslana vlastne ponúka poslucháčovi v podstate to isté, čo priniesla na svojom predošlom ukrajinskom albume v lete minulého roka. Ibaže, samozrejme, v anglickom jazyku. Album prezentuje skladba Dance With The Wolves a tanec s vlkmi je v podstate jedinou novinkou na albume. Ešte dve ukrajinské skladby Kolomyika a Hutsul Girl. A čo tých zvyšných dvanásť popevkov? Ak vynecháme dve kratučké intrá, na poslucháča čaká niekoľko starších hitov v anglickej verzii a tiež niekoľko zaujímavých remixov. Veľkým plusom Ruslany je fakt, že i staré a známe pesničky neodela iba do angličtiny, ale pohrala sa i s ich aranžmánmi a najmä vokálnou stránkou, čo by relatívne mohlo byť pre poslucháča skutočne zaujímavé.
V každom prípade však ide o veľmi dobrý album. Hoci komerčný a určený najmä na zábavu, Ruslana je veľmi dobrá speváčka a tiež výborný zabávač. A keď tieto dve veci spojíte dokopy dostane do rúk hudobný produkt, ktorý zabaví a poteší zároveň. Prehliadnuť ho by bolo doslova hriechom.

Vydavateľstvo: EMI/Monitor, 2005
Celkový čas: 52:07
Linky: www.ruslana.com.ua

ZOZNAM SKLADIEB:
01.  WILD DANCES
02.  DANCE WITH THE WOLVES
03.  ACCORDION INTRO
04.  THE SAME STAR
05.  PLAY MUSICIAN
06.  LIKE A HURRICANE
07.  THE TANGO WE USED TO DANCE
08.  WILD DANCES (HARLEM CLUB MIX)
09.  WILD DANCES (PART 2)
10.  WILD PASSION
11.  ARCAN (ORIGINAL UKRANIAN VERSION)
12.  KOLOMYIKA (ORIGINAL UKRANIAN VERSION)
13.  HUTSUL GIRL (ORIGINAL UKRANIAN VERSION)
14.  PLAY MUSICIAN (DEEP MIX)
15.  WILD DANCES (HARLEM PERCUSSION MIX)

Zdroj: TS MusicServer