Pomaly viac ako 15 rokov patrí medzi najvýznamnejších predstaviteľov slovenskej kresťanskej hudobnej scény. Na svojom „konte“ má už osem autorsky vlastných albumov, vrátane sólového albumu.

Pomaly viac ako 15 rokov patrí medzi najvýznamnejších predstaviteľov slovenskej kresťanskej hudobnej scény. Na svojom „konte“ má už osem autorsky vlastných albumov, vrátane sólového albumu. Rovnako autorsky sa podieľal na albumoch možno pre niekoho známejšej folkovej skupiny Kompromis. S Máriou Podhradskou nahral a naspievali 2 detské CD. So svojim hudobným štúdiom nahráva a podporuje mladé kresťanské hudobné skupiny. Intenzívne sa venoval bojovým umeniam. Je držiteľom neoficiálneho svetového rekordu – 3620 klikov za hodinu. To je iba veľmi stručný výpis aktivít jedného človeka. Richard Čanaky.

Možno by bolo vhodné na úvod ozrejmiť pojem „kresťanská hudba“. Text vychádza z kresťanského svetonázoru, hovorí priamo či nepriamo o Bohu, no hudobne býva často vžitá predstava o jednej akustickej gitarke a ženskom zbore. A toto už dávno neplatí. Súčasná kresťanská scéna je o modernej hudbe, na Slovensku väčšinou ide o rôzne odtiene poprocku. Prvá časť cyklu Vďaka Ježiš bola čisto folková, druhá mala už poprockové aranžmány a približne tento štýl si zachovalo aj tretie pokračovanie. Fanúšikovia tento album už dlhšiu dobu neptrpezlivo očakávali. A konečne sa aj dočkali.
Všetko sa začína skladbou Lotor, ktorú Richard hráva na koncertoch a vydavateľstvo Lux k nej natočilo aj videoklip. Nasleduje rocková vec Výkrik. Čiastočným experimentom s elektronikou je pieseň Vďaka Ježiš. Hitové ambície majú No tak poď, Chváľte chváľte, rockovo odeté Slobodné dieťa či melodická Som pred Tebou.
Piesne sú hudobne aj aranžmánovo veľmi pestré, nechýbajú ani kvalitné ženské vokály. Album sa končí štyrmi pomalými piesňami, ktoré vedú človeka k zamysleniu. Hudobne z nich cítiť silný vplyv folku, na ktorom Richard vyrastal a ktorý mu je dodnes blízky.
Folkový je aj jeho predposledný album Richard Čanaky a jeho kompromis . Richard stále usilovne koncertuje, od veľkých festivalov po malé dedinské koncerty, väčšinou na Slovensku, občas sa objaví v Čechách a v auguste aj v Nemecku na svetových dňoch mládeže.
„Obal nového CD Vďaka Ježiš III je v štýle vody, lebo voda je symbol života a Ducha sv. Je zadarmo a sme na nej závislí. Boh od nás očakáva, že privedieme smädných k jeho prameňu.“ – hovorí Richard Čanaky, autor hudby i textov.
Na albume Vďaka Ježiš III účinkovalo množstvo známych hudobníkov, napr. zo skupiny Zuzany Smatanovej, alebo známy basgitarista  Viktor Hidvéghy. A výsledok je viac ako dobrý. Nezabudnite navštíviť aj Richardovu web stránku.


Vydavateľstvo: Lux
Rok vydania: 2005
Žáner: Pop, Folk, Rock, Gospel
Odkaz: http://www.richardcanaky.sk/

Zoznam skladieb:
1. Lotor
2. Výkrik
3. Kohút
4. Vďaka Ježiš
5. Ty ma už dvíhaš
6. No tak poď
7. Som pred Tebou
8. Chváľte, chváľte
9. Som slobodné dieťa
10. Počul si tú správu?
11. Vznešený
12. Boží ľud
13. Chcem byť dnes s tebou


Zdroj: TS MusicServer