Vo vydavateľstve Millenium Records & Publishing v Bratislave dňa 1. 4. 2004 vyšiel zaujímavý album, ktorý pokrstili Mišo Kaščák a Janko Kuric s názvom OT AZOY.

Vo vydavateľstve Millenium Records &# Publishing v Bratislave dňa 1. 4. 2004 vyšiel zaujímavý album, ktorý pokrstili Mišo Kaščák a Janko Kuric s názvom OT AZOY. Klezmer (t.j. ľudová hudba východoeurópskych Židov) v podaní sympatickej bratislavskej kapelky Preßburger Klezmer Band má čosi do seba. Nájdete ju na tomto CD v plnom priehrští. Kto nemal tú možnosť vypočuť si Preßburger Klezmer Band tohto roku začiatkom septembra naživo v Bratislave, môže si niektorý z ich albumov objednať prostredníctvom internetu na webovej stránke skupiny.

Inštrumentálna, ako aj vokálna hudba vandrovných, východoeurópskych židov, pôsobí veľmi upokojujúco. Dá sa pri nej takmer dokonale odreagovať a vyzýva do tanca. Je v nej cítiť viacero prvkov. Niečo z jazzu, reggae, latina, slovenského, cigánskeho a balkánskeho folklóru, dokonca orientu. Najlepšie si ju však vychutnáte na živo na niektorom z vystúpení kapely. Ešte tento rok kapela koncertuje v mestách ako Trenčín (9. 9. 2005), Veľký Krtíš (10 .09. 2005), Písek (23. 09. 2005), Český Krumlov (24. 09. 2005), Hradec Králové (18. 10. 2005).
Nie je možné s presnosťou povedať, kedy táto hudba vznikla. Odhaduje sa, že vznikala počas výstavby prvých židovských synagóg. V stredoveku však boli tieto monumentálne stavby vypálené, židia ponížení a tvorili spodinu spoločnosti. Nezanevreli však na seba ako komunitu a ich hudba sa v čoraz väčšej miere začala objavovať v uliciach, na rôznych slávnostiach a svadbách.  Títo židia boli často dvornými muzikantmi v období kresťanských a moslimských sviatkov, hrávali často i v pohostinstvách. Hrávali všetko to, o čo bol záujem. Preto je táto hudba nasiaknutá životom, životnými príbehmi, strasťou i šťastím zároveň. A preto je taká zaujímavá a výnimočná.  Treba ešte uviesť, že títo umelci nikdy nespievali podľa nôt, ich piesne vychádzali preto rovno zo srdca.
Melódie sa ústne často tradovali z generácie na generáciu. Dobrá hudba je taká, ktorá je stará, ale ktorú možno počúvať i v dnešných časoch a taká, ktorá prináša radosť. Klezmer to dokázal. Základom tejto hudby je tradícia, pričom obsahuje aj spomínané nové prvky. Tento nový druh hudby sa začal tvoriť niekedy okolo roku 1970 predovšetkým v USA. Dnes je veľmi rozšírený po celom svete, pretože je obľúbený. Recenzované CD obsahuje dostatok originálnych melódií, sólový spev a zvukové nástroje  sú spolu dobre zladené. Na svoje si prídu aj priaznivci jazyka Jidish so silným vplyvom germánčiny. Skupina vydala niekoľko albumov a rozhodne sa oplatí niektorý z nich mať.

Vydavateľstvo: Millenium Records, 2004
Celkový čas: 53:56
Odkaz: www.klezmer.sk

Zoznam skladieb:
1. Ot Azoy Neyt A Shnayder
2. Tumbalalaika
3. Shabbos In Marrakech
4. Oyfn Veg Shteyt A Boym
5. Hamentashn
6. Nokh Eyn Tants
7. Bay Dem Shtetl Shteyt A Shtibl
8. Miserlou
9. Miserlou
10. Preßburger Freylakhs
11. Ajde Jano - 7/8 Fantasy
12. Istrofreylax
13. Shnirele Perele
14. BONUS: Tumbalalajka

Zdroj: TS MusicServer