Sladké ničnerobenie na pláži pod slnečníkom, ľadový drink v ruke a na ušiach discman. Asi takto si predstavujem najvhodnejší spôsob počúvania debutu mladého Senegálčana Aliaune Thiama, známeho pod pseudonymom Akon.

Sladké ničnerobenie na pláži pod slnečníkom, ľadový drink v ruke a na ušiach discman. Asi takto si predstavujem najvhodnejší spôsob počúvania debutu mladého Senegálčana Aliaune Thiama, známeho pod pseudonymom Akon.
Rýchlosťou blesku sa z neznámeho rapera stala hviezda rotujúca v rádiach po celom svete. Dušu muzikanta veru nezaprie. Je synom perkusionistu a džezového hudobníka Mora Thiama, bezkonkurenčného hráča na tradičný africký bubon Djembe. So sedemročným Akonom sa presťahovali zo Senegalu do New Jersey, kde sa postupne zoznámil s druhou tvárou ulice. Istý čas dokonca trávil vo väzení, kde si v hlave zbieral hudobné nápady. Po prepustení začal písať a produkovať tracky v domácom štúdiu.

Krutú realitu amerických ulíc poslucháčom približuje v skladbách “Ghetto“ a “Journey“. Prvá z nich sa už stretla s ohlasom aj v rádiach. Patrí k pomalším songom, ktorých na albume nie je až tak veľa. Spočiatku Akonovi rap veľmi nevoňal, sám ho nazval odpadom, pretože nechápal jeho podstatu. Neskôr si však k nemu našiel cestu a začal sa oboznamovať s hip- hopovou kultúrou. O tom, ako na neho vplývala spieva v skladbe “Show out“. Pochopil hĺbku a posolstvo niektorých textov a v rape našiel spôsob vyjadrenia vlastných pocitov. Samotný Akon tvrdí, že piesne na albume sú vyjadrením jeho aktuálnej nálady. Všetky svoje dojmy úprimne vychádzajúce z duše dáva na papier. Nie je tomu inak ani v prípade megaúspešného singlu “Lonely“, ku ktorému nakrútil aj videoklip. Vyznáva sa v ňom z pocitu osamelosti. Skladbou prerazil vo všemožných rozhlasových či televíznych hitparádach. Momentálne sa v televíziach objavuje klip ku skladbe “Bananza“ (“Belly dancer“), ktorú pokojne možno označiť za najtemperamentnejšiu na celom albume. Pri jej počúvaní neodoláte rytmickému zvuku a zostať chladným je priam nemožné. Song srší dancovým feelingom, takže pri jeho počúvaní v kluboch sa tanečným pobybom určite nevyhnete.
V prípade tracku “Locked up“ sa stretnete aj s jej dvoma remixmi, o ktoré sa v jednom z nich postaral raper z trojčlennej formácie “The Lox“ Styles P, pri druhom remixe mu sekundoval Taz. V duchu celého albumu sa nesie song “Trouble nobody“. Spoluprácu Akonovi neodmietli ani Daddy T, Picklehead a Devyne, ktorí sa podieľali na tracku “Gangsta“. Okrem pomalého hitu “Lonely“ na albume “Trouble“ nájdete pomalšiu pieseň “Pot of gold“, z ktorej cítiť jamaiské rytmy.

Akonov hlas je nepochybne nezameniteľný. Jeho hudba je zmesou rapu a dancehallu. Album “Trouble“ dokopy obsahuje 15 trackov vrátane dvoch remixov. Na trh vyšiel ešte v júni 2004.
Vydavateľstvo: Universal records
Čas: 56:43
Zoznam skladieb:
01. Locked up
02. Trouble nobody
03. Bananza (Belly dancer)
04. Gangsta feat. Daddy T, Picklehead and Devyne
05. Ghetto
06. Pot of gold
07. Show out
08. Lonely
09. When the time’s right
10. Journey
11. Don’t let up
12. Easy road
13. Locked up Remix feat. Styles P
UK BONUS TRACKS
14. Gunshot
15. Locked up Remix feat. Taz and Styles P
 
 

Zdroj: TS MusicServer