Kým prejdem k merítku veci, jedna skvelá správa na úvod. Zlacneli CD zahraničných interpretov. A to dosť razantne. Z takmer osem stoviek na päť stoviek.

Kým prejdem k merítku veci, jedna skvelá správa na úvod. Zlacneli CD zahraničných interpretov. A to dosť razantne. Z takmer osem stoviek na päť stoviek. A zatiaľ iba u jedného vydavateľa, ale dá sa predpokladať, že touto cestou pôjdu postupne i ďalšie vydavateľstvá. A čo to spôsobilo? Aká prach obyčajná vec ako booklet.
Ale pekne po poriadku. Vydavateľstvo Universal Music prináša na náš trh CD zahraničných umelcov s jednoduchým, štvorstranovým bookletom. Žiadna knižka s textami a fotkami, ale špeciálne pre Slovensko, Česko, Poľsko a Maďarsko pripravené verzie s jednoduchým bookletom. Obsah je totožný s CD, ktoré vychádza v západnej Európe, len „knižka“ je iná. Skvelý nápad. Ostáva len záhadou, či spotrebiteľ skočí na tento ťah, keďže momentálne sú tieto CD už takmer totožné s tými napaľovanými, ktoré sa predsa dajú zohnať ešte lacnejšie. Tak ostáva len dúfať, že spotrebiteľ pochopí, že je to pre jeho dobro a začne kupovať originály a kopírovaniu u nás tak čiastočne odzvoní.

Prvé CD z tejto edície, ktoré sa mi dostalo do rúk, je album 26-ročného britského speváka Jamieho Culluma. Ktože to je? Mladík, ktorého jeho predchádzajúci album Twentysomething pasoval na post kráľa britského jazzu. Predalo sa z neho neuveriteľných sedemsto tisíc kusov a vedľa Norah Jones sa stal Cullum jediným jazzmanom, ktorý priblížil jazz širokému publiku. Aj keď slovo jazz nie je príliš na mieste. Jamie totiž svojou hudbou posúva hranice vo všetkých možných smeroch a otvára tak dvere širokému publiku bez toho, aby jazz stratil na svojej kvalite. A to sú fakty, na ktorých sa zhodli mnohí odborníci v zahraničnej, ale i domácej tlači.
V týchto dňoch prichádza Jamie na trh so svojou novinkou Catching Tales a prostredníctvom štrnástich pesničiek ponúka poslucháčom dokonalú, náročnú, no napriek tomu stráviteľnú a príjemnú muziku, hodnú profesionála. Všetko samozrejme za podpory „živých“ nástrojov, čo celý projekt dokonale umocňuje. Na ploche šesťdesiatich minút ponúka skladačku unikátnych melódií, ktoré ani náhodou nenudia a nútia poslucháča k tomu, aby si album prehrával donekonečna a vyžíval sa v ňom. Je skvelý. Každé nové počúvanie prináša radosť, ktorá sa zakaždým rozrastá do nových a nových rozmerov.
Tento chlapec má dvadsaťšesť rokov a keby producenti chceli, mohli z neho urobiť hviezdu plytkého popu a z jeho "ksichtu" vytĺcť doslova majland. Našťastie ani jedna strana nepodľahla vidine takéhoto lacného zisku a Jamie i jeho spolupracovníci majú jasno v tom, čo chcú robiť.

Jamieho spevácky prejav je sebaistý, nezaváha ani v jedinom momente. Nemožno tvrdiť, že je to komerčný album, to v žiadnom prípade, i napriek tomu, že sa očakáva, že sa z neho predá niekoľko stotisíc kusov a možnože prekročí i miliónovú hranicu. Je to ale veľmi vyzretý a kvalitný album. Odoláva sa mu iba veľmi ťažko.

Vydavateľstvo: Universal Music, 2005
Celkový čas: 60:30
Linky: www.jamiecullum.com

Zoznam skladieb:
01.   Get Your Way
02.   London Skies
03.   Photograph
04.   I Only Have Eyes For You
05.   Nothing I Do
06.   Mind Trick
07.   21st Century Kid
08.   Im Glad There Is You
09.   Oh God
10.   Catch The Sun
11.   7 Days To Change Your Life
12.   Our Day Will Come
13.   Back To The Ground
14.   My Yard

Zdroj: TS MusicServer