Neuveriteľných desať rokov je na scéne Ivan Tasler so svojim bratom Mirom a hudobníkmi, ktorí priebežne prichádzali a odchádzali, až sa na koniec ustálili pod značkou IMT Smile.

Neuveriteľných desať rokov je na scéne Ivan Tasler so svojim bratom Mirom a hudobníkmi, ktorí priebežne prichádzali a odchádzali, až sa na koniec ustálili pod značkou IMT Smile. Štyri obrovsky úspešné albumy, niekoľko reedícií a hity takmer až na dve CD. Presnejšie trinásť megaúspešných singlov. To všetko IMT Smile ponúkajú na retrospektívnom CD Diamant, doplnené o štyri nové skladby a niekoľko zaujímavých, najmä live bonusov.

K čomu mám výhrady? K bookletu. Sú v ňom útržky textov notoricky známych skladieb a iba niektorých noviniek, žiadne fotografie a dosť neprehľadné informácie o skladbách. Myslím si, že IMT Smile sú tak výraznou kapelou na domácej hudobnej scéne, že si zaslúžia aj vrámci bookletu omnoho lepší prístup. Okrem toho, že sa tam dali nasúkať fotografie, tiež sa mohli objaviť informácie o tom, z ktorého roku a z ktorého albumu tá ktorá skladba pochádza. Samozrejmosťou mal byť prehľad diskografie kapely. Bohužiaľ.
Našťastie toto je jediný nedostatok tohto albumu. Hudobne sa k nemu netreba hádam ani vyjadrovať, zvlášť, ak ide o výber toho najlepšieho, čo kapela vyprodukovala. Sú to jasné, kvalitné a časom overené hity, ktoré nikdy nezostarnú a budú trvácne. To všetko je zhrnuté na jednom CD, doplnené o titulnú skladbu Diamant, ktorá je ďalším jasným hitom v kariére kapely. Tiež sa mi páči, že chalani nebuchli na trh cd s klasickým názvom Najväčšie hity, ale pohrali sa s názvom a tiež k nemu pripravili rovnomennú pesničku.
IMT Smile by sa ale nikdy neznížili k tomu, aby vydali obyčajný výber s jednou novou pesničkou a tak ponúkajú hneď dvojCD. Druhá platňa ponúka najmä remixy a koncertné verzie známych skladieb. Absolútne najlepšia je Ruka, ktorá hoci je desať rokov stará, pôsobí ako novinka a je strašne fajn. Starý dobrý IMT Smile. Horšie je to už s troma novinkami – Hýb sa, Nechaj to tak a Lietajúca, kde sa kapela snaží predstaviť vo forme nezávislej skupiny a prezentuje viac – menej nehitovú tvorbu. Samozrejme, nahrali si to pre radosť a poslucháč to hravo strávi. Už aj preto, že napriek tomu, že to nemá hitovo – komerčné ambície, je o veľmi dobré a kvalitné, hoci nečakané. Aj keď už na radových albumoch skupina ukázala, že okrem hitoviek sa chcú uberať aj týmto smerom.

V konečnom dôsledku sa k poslucháčovi dostáva 27 známych i unikátnych skladieb, ktoré potešia rovnako tých, ktorí si album kúpia s rovnakým nadšením ako každý radový album tejto skupiny ako aj tých, pre ktorých je toto jediné CD IMT Smile, ktoré majú doma. Isté však je, že vďaka nemu majú doma všetko to, čo od IMT Smile potrebujú. Výborný pohľad späť.

Vydavateľstvo: Universal Music, 2005
Celkový čas: CD1: 53:16, CD2: 51:39
Linky: www.universalmusic.cz
Zoznam skladieb:
CD 1:
01. Nepoznám
02. Vrany
03. Ľudia nie sú zlí
04. Čo ak
05. Veselá pesnička
06. Nedá sa ujsť
07. Tajné milovanie
08. Opri sa o mňa
09. Len tebe
10. Kým stúpa dym
11. Nič nie je isté
12. Kapela
13. Exotika
14. Diamant
CD 2:
01. Besame mucho (Mexico version)
02. Acapulco mix (Besame mucho part 2)
03. Miluj blížneho svojho (Latino version)
04. Ruka
05. Exotika (demo)
06. Nedá sa ujsť (live)
07. Duch človeka (live)
08. Nepoznám (live)
09. Kým stúpa dym (live)
10. Opri sa o mňa (live)
11. Hýb sa
12. Nechaj to tak
13. Lietajúca

Zdroj: TS MusicServer