Legenda slovenskej populárnej hudby je späť. Od vydania jeho prelomového Modrého albumu prešli neuveriteľné štyri roky. To však neznamená, že o Žbirkovi za ten čas nebolo počuť.

Legenda slovenskej populárnej hudby je späť. Od vydania jeho prelomového Modrého albumu prešli neuveriteľné štyri roky. To však neznamená, že o Žbirkovi za ten čas nebolo počuť. Vydal výber najväčších hitov, album so záznamom koncertu (i vo forme DVD), absolvoval dve obrovské koncertné šnúry. A zakaždým dokázal, že je legenda a má stále miesto na hudobnej scéne. Ikona, bez ktorej si už šoubiznis ani nevieme predstaviť.

Na jedenásty radový album tohto speváka sme však museli čakať štyri dlhé roky. Ak by niekto túžil po troche štatistiky, tak treba uviesť, že Dúhy sú jedenástym radovým albumom Mekyho Žbirku, inak je to však už jeho osemnásty sólový album (výberové albumy, albumy pre deti, živá nahrávka). A to som do toho súčtu nezarátal CD s hudbou z muzikálu Neberte nám princeznú, album skupiny Modus, na ktorom sa podieľal pred začiatkom sólovej kariéry a tiež dva anglicky naspievané albumy, určené na export (a darilo sa mu skutočne aj vonku, najmä v Nemecku). Slušné.
Dôležitá je však súčasnosť a v týchto dňoch prichádza Meky na trh s albumom Dúhy. Jeho kvality sú nesporné. A to mnohí tvrdili, že Modrým albumom dosiahol svoj novodobí vrchol, ktorý len ťažko obháji a už vôbec neprekročí. Prekročil!

Púť tohto albumu sa začala hneď dvoma singlami. Seriálovou Někdy stačí dát jen dech, v ktorej Mekymu vypomohla speváčka Iva. Nasledoval regulárny singel Niečo vymyslím. Príjemná rádiová skladba, ktorá sa bez problémov vryje do uší a ostane tam pomerne dlho. Nasledoval veľký mediálny boom. Žbirka prehovoril k spolupráci Mariku Gombitovú a vznikol tak ďalší úžasný hit a singel zároveň, Tajnosľubná. Od tejto pesničky si sľubovali veľa tak priaznivci Mekyho ako i Mariky. A nepochybujem o tom, že ostali milo prekvapení, ba priam až nadšení. Obaja sa v nej totiž predstavili v tej najlepšej forme. Príjemná pomalá skladba (inak to však v prípade tejto legendárnej dvojice ani nemôže byť) s excelentným textom Kamila Peteraja. Natoľko vydarená skladba, že po nej „chňapla“ i televízia Markíza a nasadila ju ako titulnú skladbu svojho seriálu. Uznávam, že lepšieho proma sa táto pesnička ani nemohla dočkať.
Meky je už verejnosti známy tým, že na svoje albumy zaradí vždy nejaký duet. Tento raz sa poriadne rozšupol a má ich tam hneď tri. Okrem Ivy a Mariky si struhol skladbu i s Davidom Kollerom, ktorý je zároveň jedným z troch producentov albumu. Rôznorodosť troch pánov je pritom na albume dosť citeľná a ich práca spôsobila to, že album nie je ladený do jednej hudobnej roviny, ale cítiť z neho istú hudobnú rozmanitosť. Meky sa obklopil ľuďmi s ktorými spolupracoval už na predošlom radovom albume a vôbec neurobil zle. Česká hudobná omladina Honza Horáček a Aleš Zenkl ešte viac hudobne dozreli a spolu so Žbirkom pripravili excelentný album domácej hudobnej scény.

Po speváckej strane je to typický Žbirka. Absolútne v pohode, pripravený zaútočiť hlasovo v momentoch, keď to od neho naozaj každý očakáva. To znamená, že sklamať určite nemôže. Album, ktorý vznikal tri roky a skutočne tvrdo sa na ňom makalo pol roka je veľmi dobrou vizitkou tohto speváka. Ďalším jasným hitom z neho je pesnička Domino, v ktorej meky zhudobnil jeden zo „šuflíkových“ textov Joža Urbana (toho chlapa je fakt škoda). Nebude to však určite posledný hit. Dúhy totiž majú obrovský hitový potenciál.
Textovo sa na albume okrem samotného Žbirku podieľali už spomínaní Urban a Peteraj, ale tiež Janko Štrasser, či excelentný Milan Lasica. Potencionálnych záujemcov nemusí vôbec desiť titulná strana bookletu. Sklíčko Mekyho okuliarov je síce výborný nápad, no v konečnom dôsledku pôsobí dosť nezrozumiteľne a bohužiaľ trochu odstrašujúco. Vo vnútri je však more aktuálnych fotografií, všetky texty a tiež poďakovania. Dôležitý je ale obsah a ten je vskutku vydarený.
Na novinky Mekyho Žbirku bolo treba čakať tri dlhé roky. Dnes je už jasné, že sa to čakanie naozaj oplatilo.

Žáner: pop
Interprét: Miroslav Žbirka
Diskografia:  Doktor Sen, (1980) Sezónné lásky (1982), Roky a dni (1983), Nemoderný   chalan (1984), Chlapec z ulice (1986), Zlomky poznania (1988), K. O. (1990),   Samozrejmý svet (1994), Meky  (1997), Modrý album (2001), Dúhy (2005)
Vydavateľstvo: Universal Music, 2005
Celkový čas: 61:53
Linky: www.zbirka.cz

Zoznam skladieb:
01.   Niečo vymyslím
02.   Kráľovná rannej krásy
03.   Někdy stačí dát jen dech feat.Iva Fruhlingová
04.   Smútok
05.   Už viem
06.   Láskoliek
07.   Mne sa páči
08.   Domino
09.   Čaj o piatej
10.   Dúhy
11.   Watch you sleep
12.   Stále idem za tebou
13.   Dievča mojich snov
14.   Popolavá
15.   Tajnosľubná feat.Marika Gombitová
16.   You’re not around
Bonus tracks:
17.   Někdy stačí dát jen dech (TV version)
18.   Kráľovná rannej krásy (radioedit)

Zdroj: TS MusicServer