Niekdajšia ikona tanečnej scény sa vracia. Po dvoch rokoch od prepadáku naspievaného v španielčine, ktorý mu priniesol ledva jeden hit a po piatich rokoch s anglicky naspievaným albumom.

Niekdajšia ikona tanečnej scény sa vracia. Po dvoch rokoch od prepadáku naspievaného v španielčine, ktorý mu priniesol ledva jeden hit a po piatich rokoch s anglicky naspievaným albumom. Zabudnite na Mariu, zabudnite na hity podobné tým, ktoré dominovali majstrovstvám sveta vo futbale v ktoromsi storočí. Ricky Martin je späť v tej najlepšej možnej forme a pritvrdil nielen na výzor, ale aj v muzike.
Akoby chcel dokázať, že nie len spevákom lacných tanečných zlátanín a okrem peknej tváre vie predať i svoju prácu. Vlasy má ešte kratšie než zvyčajne, tvár zdobí trojdňové strnisko. Síce pochudol, ale jeho telo zdobia pre dámy neodolateľné svaly. Pred dvoma rokmi odišiel sladký chlapec, dnes sa vracia zrelý muž.

Keď sa pred dvoma rokmi lúčil so svetlami rámp, zdalo sa, že mu načisto preplo a bude sa už navždy venovať iba meditáciám a indickým deťom (niekoľko si ich adoptoval). Ak mu v niečom tie meditácie skutočne pomohli, tak prinajmenšom rozšíriť svoj obzor a dali mu šancu uvedomiť si, že ak chce ešte zažiariť na hudobnom nebi, musí poriadne makať.
A on makal. Nielen na sebe (tie vpadnuté oči rozpália hádam aj najchladnejšiu „frigu“), ale aj na muzike. Vyzerá síce akoby prišiel z légií, ale hudobne sa posunul poriadne ďaleko a stojí to za pozornosť.
Už úvodná Til I Get To You je mierne povedané šokom. Chvíľu má poslucháč pocit, že niekde na polceste zamenili Martinove CD s nosičom kapely U2. Výborná vypaľovačka, v ktorej sa Martin ešte aj hlasovo podobá viac na Bona ako na seba samého. Až som začal pátrať či náhodou k niečomu nedošlo ... Ale nie. Tak takto by sa mal Ricky uberať ďalej, aby presvedčil. On však v tempe nepoľavuje ani naďalej. A každou ďalšou skladbou prekvapuje prinajmenšom jej rôznorodosťou. Pesničkám dominujú gitary, Martinov spevácky prejav je omnoho výraznejší, silnejší, mocnejší a hutnejší, než kedykoľvek predtým. V skladbách možno zachytiť prvky hip hopu a rapu. Nevídané. Ricky Martin vstal z mŕtvych. Ale ono to nie je taký obyčajný návrat, je to profesionalita najvyššieho zrna.
Album je perfektne zvládnutý. Sú na ňom ukážkové vokály, geniálne sample, živá muzika a spevák v tej najlepšej forme. Toto už nie je Ricky Martin, ktorý boduje najmä svojimi fotografiami v booklete (i keď aj v tomto je ich dosť), ale zaujíma svojou prácou. Pesničky majú výborné aranžmány, sú čisté, zvládnuté technicky na najvyššej úrovni.

Rickyho „Život“ ani na chvíľu nenudí. Prežil si v ňom zjavne dosť na to, aby predstúpil pred poslucháča s tvorbou, ktorá snáď skutočne vychádza z jeho vnútra, keďže si väčšinu pesničiek napísal sám a album si aj produkoval. Priznám sa, prekvapil a nadchol aj mňa, človeka, ktorý ho nikdy nejako extra nemusel a po osobnom stretnutí s ním pred dvoma rokmi ho pokladal za namysleného spratka, ktorý nemá usporiadaného seba samého. Za tento album však dám veľmi rád ruku do ohňa.

Vydavateľstvo: Sony BMG Music Entertainment, 2005
Celkový čas: 46:24
Linky: www.rickymartin.com

Zoznam skladieb:
01. Til I get To You
02. I Won´t Desert You
03. I Don´t Care
04. Stop Time Tonight
05. Life
06. I Am
07. It´s Alright
08. Drop It On me
09. This Is Good
10. Save The Dance
11. Que Mas Da
12. Dejate Llevar

Zdroj: TS MusicServer