Poliaci majú svojho Bruce Springsteena. Na krku má už viac ako tri krížiky, spieval kde sa dalo a poriadne o ňom nikto nevedel. Až si ho raz kdesi všimla poľská spevácka vychytávka Kayah a vo svojej vlastnej vydavateľskej dielni mu dopomohla k albumu, ktorý nakoniec vydalo vydavateľstvo EMI.

Poliaci majú svojho Bruce Springsteena. Na krku má už viac ako tri krížiky, spieval kde sa dalo a poriadne o ňom nikto nevedel. Až si ho raz kdesi všimla poľská spevácka vychytávka Kayah a vo svojej vlastnej vydavateľskej dielni mu dopomohla k albumu, ktorý nakoniec vydalo vydavateľstvo EMI. A nastal veľký tresk, pretože Kiljański sa v mihu sekundy stal doma najžiadanejšou a najjagavejšou speváckou hviezdou. Album si zamilovala odborná kritika a rovnako tak i fanúšikovia. Niekoľko dlhých týždňov bol na špici najpredávanejších albumov a pomaly si otvára cestu k poslucháčom aspoň v Európe.
Nedeste sa toho, že je to Poliak a spieva po poľsky. Áno, aj! Ale výnimočne. Z desiatich skladieb na albume sú iba tri v rodnej reči, ostatné skladby naspieval v angličtine. A veľmi dobrej. Ak sa mu podarí preraziť von, s jazykom určite problémy mať nebude.

Už v úvode som spomínal, že Kiljański je poľským Bruce Springsteenom. Jeho chrapľavý, do temna zahalená hlas dokáže vskutku rozpáliť. A pritom nehrá obyčajný pop, či bigbeat. Kiljański sa na albume pohráva so spájaním na prvý pohľad nezlúčiteľného. Podarilo sa mu totiž skombinovať prvky džezu (otvorene ho nazvem komerčným džezom) s prvkami rockovej muziky, z čoho vzniklo niečo na jednej strane pocitovo strašne silné a na strane druhej navyše i dynamické. A to i napriek tomu, že drvivá pesničiek na albume je fest pomalých. Kiljańského prejav to celé umocňuje. Chlapec výborne spieva, je veľkým spevákom s veľkým srdcom. Vie kde pritvrdiť, vie kde naopak treba do pesničky vložiť cit. Je jednoducho geniálny. Nečakane príjemný zjav na hudobnej scéne.
Samozrejme, poľským éterom najviac dominoval Kiljańskeho duet s jeho objaviteľkou Kayah – Prócz Ciebie, Nic (Okrem teba, nič), absolútne silná a emotívna, geniálna skladba. Takých je však na platni rovných desať. Vyrovnaných, rovnako vysoko kvalitných. Na platni nie je moment, ktorý by nudil. Práve naopak. Po skončení každej pesničky poslucháč očakáva, čo sa bude diať, čo bude nasledovať, čo príde. A Kiljański nesklame ani na okamih. Dáva zo seba absolútne všetko, všetky emócie i pocity, ktoré v sebe má.

Do príprav albumu sa vložil na plno a dal do toho samého seba a navyše sa tomu oddal úplne celý. Z tejto platne je to cítiť. Osobne sa priznám, že už dlhú dobu som takto „nežral“ žiadny debut neznámeho interpreta. Keď mi priatelia z poľského EMI dávali toto CD, neveril som im slovám, doslova ma presvedčila iba speváčka Kayah, ktorú obdivujem a milujem jej prácu (a milujem ju i ako človeka, s ktorým sa osobne dobre poznám). Keď som však CD vložil v aute do prehrávača, ostal som „paf“. Geniálna vec! Veľmi príjemné prekvapenie. Nadupané každou sekundou. Unikátny album.
Pre záujemcov snáď len krátka poznámka, u nás k dostaniu výhradne prostredníctvom internetových obchodov a aj to som dlho pátral, kým som ho niekde našiel. Skúste poľský internet, tam je to bez problémov. A možno to už nepotrvá dlho a CD bude i v našich obchodoch. Tvrdo sa na tom pracuje a určite by sa to oplatilo.

Vydavateľstvo: Pomaton EMI, 2005
Celkový čas: 36:02
Linky: www.kayax.net

Zoznam skladieb:
01. Stay
02. Is It You
03. Center Of Time
04. Prócz Ciebie, Nic (feat. Kayah)
05. Pólnoc, Pusty Bar
06. I Don´t Know Where Life´s Going
07. This Is Forever
08. Lokator
09. Precious Memories
10. The Only One

Zdroj: TS MusicServer