Rasťo Body Veselský - nestor košického metalového podhubia – opäť raz nahlas zatrúbil do boja. Škoda len, že svoje projekty mení ako špinavé ponožky.

Rasťo Body Veselský - nestor košického metalového podhubia – opäť raz nahlas zatrúbil do boja. Škoda len, že svoje projekty mení ako špinavé ponožky. Z jeho minulosti stoja za spomenutie Tracht a Eternity, čo sa týka dvojročnej záležitosti Naša vec, tá  je určite ešte v čerstvej pamäti, veď album Karma zaznamenal slušný ohlas ako medzi fanúšikmi, tak i u kritikov. Priznám sa, že ja osobne som tomuto telesu predpovedal siahodlhejšiu  budúcnosť, no realita je iná.
Dnes sága rodu Veselských vstupuje do ďalšieho dejstva s honosným názvom St. Black. Ak by ste očakávali nadväznosť na politicko-agresívny  punk/core z čias Našej veci, budete úplne vedľa. Ťažký, podladený zvuk, snaha skĺbiť protichodné nálady, agresiu a melodickosť – to všetko je nenávratne preč. Tentoraz prichádza trojčlenné zoskupenie s oveľa temnejšími záležitosťami v ozajstných psychedelických náladách, kde klasickú metalovú gitaru trocha nepremyslene vystriedali zvuky efektov a skreslené tóny, pravdepodobne v snahe udržať si sviežosť a invenčnosť.

Základom jednotlivých trackov sú nekomplikované, jednoduché riffy, do ktorých Body raz spieva, raz vreští a raz šepká. Na svojom prejave dosť zásadným spôsobom zapracoval, preč sú časy, keď chrčal a škvrčal, až sa death metalové hory zelenali, dnes jeho podmračený sugestívny spev, pripomínajúci Marilyna Mansona, slúži ako adekvátny nástroj pre deklamáciu tiaživo znejúcich textov, väčšinou plných neľahko uchopiteľných obrazov a nejednoznačných myšlienkových posolstiev. Monotónnosť a temnota sú hlavnými poznávacími rysmi štvorice skladieb, takže škatuľka dark core sa hodí ako uliata.  Čierno-čierna tma, všade nič len čierno, až v tej černote ani čierneho kocúra nie je vidieť. Nepotrebujete rozsvietiť, stačí zapáliť sviece, pentagram umiestniť do stredu miestnosti a uprostred zapichnúť krucifix. Cesta je to zaujímavá, či bude úspešnejšia ako bola Karma, ukáže čas.

Skladby Euthanasia a Black Heart Father svojou atmosférou v kde v čom evokujú Marilyna Mansona, nie som si ale istý, či je skromné trojčlenné zloženie adekvátne hutnosti predstáv, ktoré sa v nich snažia chlapci nastoliť. Trojka s názvom St. Black je živým koncertným záznamom a mne osobne sa páči najviac. Možno preto, že som vždy mal slabosť na živé nahrávky. Záverečná akustická triviálka ...outro je podľa mňa úplne zbytočná a len umocňuje už beztak zlý dojem pri pohľade na narýchlo sfackaný obal, akoby bolo celé demo len päť minútovou záležitosťou, kde na precíznejšiu robotu, čo sa týka detailov okolo nahrávok, nebolo času. Takýto materiál si ozaj zaslúžil dôkladnejšiu opateru a taký matador, akým Body Veselský je, si to určite uvedomuje. Cédečko je síce doplnené textami, logom, empétrojkami a dvoma videami, človek sa ale nie a nie zbaviť pocitu, že to všetko bolo šité horúcou ihlou. A keďže dnes je s čím porovnávať, výsledný dojem je len priemerný. Obávam sa, že neskrotná agresia, ktorá emitovala z nahrávok Našej veci, tentoraz v značnej miere absentuje. 

Vydavateľstvo: vlastný náklad
Žáner: dark core
Celkový čas: 13:51
Odkaz: rasto.body@pobox.sk 

Zoznam skladieb:
1. Euthanasia 5:06
2. Black Heart Father 4:19
3. St. Black (live) 4:14
4. ...outro 0:32
 

Zdroj: TS MusicServer