Janek Ledecký je osobnosť. Chlapík, ktorý v polovici osemdesiatych rokov založil kapelu Žentour, v ktorej sa na chvíľu mihol i David Koller. S kapelou prežili nával slávy a vyprodukovali prinajmenšom dva unikátne albumy.

Janek Ledecký je osobnosť. Chlapík, ktorý v polovici osemdesiatych rokov založil kapelu Žentour, v ktorej sa na chvíľu mihol i David Koller. S kapelou prežili nával slávy a vyprodukovali prinajmenšom dva unikátne albumy. Z ich radov vzišla i skvelá vokalistka a speváčka Alena Suková a celkom by ma zaujímalo, čo je dnes s ňou. Potom to Ledecký roztočil ako sólový spevák a darilo sa mu bravúrne. A vlastne sa mu darí dodnes. Každý jeho album bol úspešný tak u poslucháčov ako i u kritiky. 

V istom období vydával každý rok nový album a jeho špecialitou bolo zakaždým vymeniť vydavateľa. V polovici deväťdesiatych rokov však nastal útlm vo vydávaní radových albumov, vyšlo niekoľko skladačiek najväčších hitov a v tomto období sa Ledecký venoval písaniu muzikálov. A opäť s bravúrnym úspechom. I Hamlet i Galileo mali obrovský úspech nielen v Čechách a na Slovensku, ale i v zahraničí. Predposledný radový album Janka Ledeckého vyšiel v roku 2001 (Na chvíli měj rád) a spevák naňho zaradil svoje obľúbené pesničky od svojich svetových kolegov. Poslucháči naňho čakali viac ako 5 rokov. A ďalšie štyri roky si museli počkať na Ledeckého aktuálnu novinku Ikaros, ktorá v Čechách vyšla na sklonku minulého roku a v súčasnosti sa dostáva i na Slovenský trh.

Ak som to dobre zrátal, tak Ikaros je Ledeckého neuveriteľný 22 album, čo do počtu. Neskutočné číslo. Prichádza po štyroch rokoch, počas ktorých Ledeckého živil Galileo a hneď na úvod môžem povedať, že ani na chvíľu z neho nejde pocit, že je zbúchaný narýchlo a na kolene, len preto, aby mal spevák na trhu ďalší produkt.
Predpokladám, že pesničky postupne vznikali počas celých štyroch rokov a keď sa ich v šuflíku zišlo dosť, prišiel rad na album. Je to cítiť z každej skladby. Žiadna nie je menejcenná, než tá pred ňou, alebo tá, čo nasleduje po nej. Ikaros je veľmi vyvážený album zrelého muža, pesničkára, ktorý si už čosi v živote preskákal a vie o čom spieva. Ako inak, i tento raz je Ledecký rovnako presvedčivý ako kedykoľvek predtým a jeho tvorba je neskutočne uveriteľná. Tento pán má v sebe čosi magické, čomu sa dá bez problémov podľahnúť. A navyše má talent na nezaplatenie.

Ikaros prilieta s kompiláciou trinástich absolútnych noviniek, pričom so sebou prináša starého dobrého Janka Ledeckého. Toho chlapca (ktorý je už dávno chlapom) s gitarou, ktorý si v prevažnej miere píše muziku i všetky texty. Vyzretého speváka, ktorý sa násilím netlačí na vrchné miesta hitparád, ale pripravuje a vydáva projekty, ktoré sú stále schopné osloviť masy poslucháčov. Všetkým im prináša príjemný pop v pesničkách s príjemnými textami, ktoré sa dajú ľahko zapamätať a môžu sa stať šlágrami. Hoci je tiež rovnako pravda, že Janek Ledecký v roku 2006 už dávno nie je skladateľom a spevákom komerčných hitov. Na prvé vypočutie sa tu ťažko hľadá potencionálny hit. Ledeckého Ikaros je však platňou, ktorú treba objavovať a skúmať. Každým ďalším prehraním odkryje kus zo svojej kvality.

Osobne mi na albume chýba jeden z tých slaďákov, ktorými sa Ledecký preslávil. Silná, emotívna, ťahavá pesnička s boľavým textom. To na tomto albume chýba, čo mu však ani náhodou neuberá na kvalitách. Práve naopak. Ledecký na albume Ikaros pôsobí ako vyzretý pesničkár, ktorý má stále čo povedať a stále existuje množstvo dôvodov, prečo ho počúvať. Naozaj výborný album.

Žáner: Pop
Diskografia: Žentour 001, You Drive Me Crazy (Žentour 002), Žentour 003, Žentour 004, Žentour 005, Žentour 006
Na ptáky jsme krátký, Právě teď, Živě, Některý věci jsou jenom jednou, Sliby se maj plnit o Vánocích, To nejlepší, Mít kliku, Promilujem celou noc, Na chvíli měj rád, 12 vánočních nej, Ikaros
Hamlet, Hamlet – komplet, Hamlet – symfonická verzia, Galileo, Galileo – komplet
Vydavateľstvo: Popron Music, 2005
Celkový čas: 48:23
Linky: www.ledecky.cz, www.forzashop.sk

Zoznam skladieb:
01. Žízeň po živote
02. Dokud tě mám
03. Karneval
04. Svět se točí dál
05. Převeď mě přes čáru
06. Odpouštím
07. Rozchod
08. Krize středního věku
09. Na každýho dojde
10. Nech to tak bejt
11. Ikaros
12. Za koncem cesty
13. Víra má je Atlantída

Zdroj: TS MusicServer