Výber pomalých pesničiek pod hlavičkou Okey Piánkou je už na hudobnom trhu legendou a a tento rok prichádza do povedomia poslucháčov už štvrtý raz.

Výber pomalých pesničiek pod hlavičkou Okey Piánkou je už na hudobnom trhu legendou a a tento rok prichádza do povedomia poslucháčov už štvrtý raz. A opäť naplnený veľkými a krásnymi pomalými pesničkami z doby súčasnej i poriadne minulej. Bez Okey Piánko by už hádam ani nebol Valentín a inak tomu nie je ani tento rok. A páni Viršík a Čurný sa opäť blysli a ukázali, že sú skutoční profesionáli s citom pre pohodu.

Album tento raz ponúka šestnásť piesní, rovná sa šestnásť veľkých česko – slovenských hudobných hitov. Bezpochyby najčerstvejšími sú Hříšná těla, krídla motýli od Anety Langerovej, či dámy Veronika Koščová  (Odolávam) a Martina Schindlerová (Je t´aime). Výborne sa počúva i nadmieru vydarená Beáta Dubasová v pesničke Kým pri nás láska spí. Z hitov nedávno minulých excelujú tie od kapely Support Lesbiens (Cliché), nadčasové spojenie kapely IMT Smile s Mariánom Čekovským (Myslím, že môže byť) a Peha (Za tebou). Medzi touto elitou trochu prachom zapadajú dvojičky Tweens, pri ktorých nielenže nikdy neviem, ktorá to vlastne Vianoce netrávila doma, ale navyše mi príde ich pesnička už odkiaľsi známa. A nebude to tým, že by to bol hit. Skôr tak jemne požičaný základ, ale nikde sa to neuvádza, takže nad tým nebudem špekulovať. Kráľovnou tohto výberu je však bezpochyby Szidi Tobias a jej Chlap z kríža, ktorý sa konečne z Fontány pre Zuzanu prebojoval i na tento znamenitý výber a po mnohých rokoch je tak opäť dostupný širokým masám. Szidi jednoducho exceluje.

Ale aj hudobná história (a zvlášť tá domáca) je plná nádherných dojákov a stále teda je a predpokladám, že ešte dlho bude z čoho vyberať. Tento raz dostali priestor skvosty v podaní Mariky Gombitovej (Pomätená), Tublatanky (Dnes), Marie Rottrovej (Lásko ...), Paliho Hammela (Dnes už viem), skupiny Team (Pieseň pre nesmelých), Vaša Patejdla (Nepriznaná) a Mekyho Žbirku (Balada o poľných vtákoch). Zvlášť pri tejto pesničke som očakával, že sa na tomto výbere objaví jej aktuálna verzia, prespievaná viacerými spevákmi, ale tá na svoj osud pravdepodobne ešte chvíľu musí počkať. Čo však neznamená, že sa na ňu nemožno už teraz tešiť.
Pri počúvaní tejto skladačky sa bezpochyby vzbúria všetky dostupné hormóny a Valentín môže byť ako vystrihnutý z učebnice. A to je i jej zámer, ktorý i tentokrát vyšiel na plných sto percent.

Zaujímavý je však ešte jeden pohľad na tento projekt. Až polovica projektu má isté (priame, či menej priame) spojenie s najväčšou pesničkovou súťažou súčasnosti. Okrem toho, že na výbere sa ocitli dve dámy, ktoré mali so súťažou priamo dočinenia (a jedna celkom nepriamo, no zas celkom priamo v pokrvnom spojení priamo s víťazkou súťaže), na albume sa objavili i pesničky (v pôvodnom znení samozrejme), ktoré sa na svetlo hudobného sveta dostali po rokoch i vďaka tejto súťaži (hoci sú hudobnou klasikou). A vraj, že takéto súťaže nemajú význam. Pravdepodobne aspoň taký veľký ako podobné skladačky. A dôkazom  odôvodniteľnosti je samozrejme i úspech týchto projektov. Okey Piánko mimochodom práve naštartoval svoju púť po hudobnom poli. A jednoznačne stojí za povšimnutie.

Vydavateľstvo: Forza Music, 2006
Celkový čas: 65:51
Linky: www.forzashop.sk

Zoznam skladieb:
01. Aneta Langerová – Hříšná těla, křídlá motýlí
02. Peha – Za tebou
03. IMT Smile &# Marián Čekovský – Myslím, že môže byť
04. Marika Gombitová – Pomätená
05. Support Lesbiens – Cliché
06. Szidi Tobias – Chlap z kríža
07. Tublatanka – Dnes
08. Marie Rottrová – Lásko ...
09. Pavol Hammel &# Prúdy – Dnes už viem
10. Veronika Koščová – Odolávam
11. Team – Pieseň pre nesmelých
12. Beáta Dubasová – Kým pri nás láska spáva
13. Vašo Patejdl – Nepriznaná
14. Tweens – Láska chce viac
15. Miroslav Žbirka – Balada o poľných vtákoch
16. Martina Schindlerová – Je t´aime

Zdroj: TS MusicServer