Skandál je posledný pesničkový album, ktorý Helena Vondráčková vydala v osemdesiatych rokoch. A podobne ako na predošlom albume Sólo pro tvé oči, mal aj na tomto hlavné slovo vtedajší Vondráčkovej manžel Hellmut Sickel, ktorý na album zložil väčšinu pesničiek a dal platni výslednú podobu.

Skandál je posledný pesničkový album, ktorý Helena Vondráčková vydala v osemdesiatych rokoch. A podobne ako na predošlom albume Sólo pro tvé oči, mal aj na tomto hlavné slovo vtedajší Vondráčkovej manžel Hellmut Sickel, ktorý na album zložil väčšinu pesničiek a dal platni výslednú podobu. Z dnešného pohľadu je tento album oproti jeho predchodcovi hudobne prepracovanejší a zvukovo farebnejší. Znamenal tiež v kariére Heleny Vondráčkovej návrat od hudobne dravej syntetizátorovej polohy k pomalším pesničkám a čiastočne tiež k živým nástrojom.

Po textovej stránke je to album, do ktorého výraznou mierou zasiahol vedľa nenahraditeľného Zděnka Borovca, vtedy už hviezdny textár Michal Horáček. Na platni spolupracoval s Helenou Vondráčkovou krátko potom, čo dokončil prípravu albumu Hany Hegerovej Potměšilý host. Aj na tento album napísal výrazné texty, napríklad k pesničke Mráz, alebo k titulnej skladbe. Najsilnejšou skladbou na albume sa však stala pesnička Jak delfín. Na druhej strane najväčším poslucháčskym hitom sa nakoniec stala jediná prevzatá skladba na albume – Mám nový vúz. Speváčka si túto rytmicky výraznú skladbu vybrala z repertoáru americkej speváčky Whitney Houston – I Wana Dance With Somebody.

Koncertne bol koniec osemdesiatych rokov pre Helenu Vondráčkovú obdobím rozchodu s kapelou Bacily a naviazaní spolupráce s Allegrom Michala Davida. Práve tento začal v deväťdesiatych rokoch autorsky spolupracovať s Helenou omnoho výraznejšie, než dovtedy. Súčasné CD ponúka okrem jedenástich pôvodných pesničiek z albumu Skandál i desať bonusov. Medzi nimi poslucháč objaví väčšinu pesničiek, ktoré pre ňu Michal David v tom čase napísal. Aj ostatné bonusové melódie speváčka naspievala prevažne v deväťdesiatych rokoch. Na hudobnom nosiči sa tieto skladby väčšinou objavujú prvý raz.

Absolútnou raritou je skladba Ty víš z roku 1972. Pesnička pochádza z filmu Juraja Herza Dotyk motýľa. Pesnička sa zachovala iba na filmovom páse a preto je aj jej zvuková kvalita na CD poznamenaná starobou filmu. Bodkou na albume je zas pesnička Červená řeka, ktorú Helena po jej premiére v roku 1964 opätovne prespievala v roku 1980.

Ďalším albumom Heleny Vondráčkovej, ktorý vyšiel po platni bol Broadway album, plný muzikálových melódií. V kolekcii Heleny Vondráčkovej má album Skandál poradové číslo 15 a s albumami (všetky vyšli na CD doplnené o množstvo bonusov) Sblížení, Zrychlený dech, Ode mne k tobě, Sprint a Sólo pro tvé oči uzatvára speváčkinu tvorbu v osemdesiatych rokoch. Nasledovať budú albumy, ktoré speváčka vydala v Supraphone už až po nežnej revolúcii, ktorá jej na rozdiel od iných interpretov neubrala na žiadanosti a Helena je dodnes prvou dámou českej populárnej hudby.

Vydavateľstvo: Supraphon, 2006
Celkový čas: 78:00
Linky: www.supraphon.cz

Zoznam skladieb:
01. Je to v něm
02. Mráz
03. Jak delfín
04. Mám nový vúz
05. Ty mi vládnout máš
06. Pláž a horký písek
07. Všeho nech
08. Křížaly, housle a púlměsíc
09. Šém
10. Mistr anonym
11. Skandál
12. Sólonoc
13. Bye – Bye
14. Happy Birthday
15. Dávno se ptám, proč jsi sám
16. To byla zase jízda
17. Vzdát se lítaní
18. Noc je léčivá
19. Vyznání v rúžích
20. Ty víš
21. Červená řeka
 

Zdroj: TS MusicServer