Album bez názvu, presne tak ako bez mena bola ešte celkom nedávno Tereza Pergnerová. Žena, ktorá má toho na svojom konte tak akurát dosť. Hviezdnu slávu, bolestivý prepad až na samotné dno a oslňujúci a mimoriadne vydarený návrat.

Album bez názvu, presne tak ako bez mena bola ešte celkom nedávno Tereza Pergnerová. Žena, ktorá má toho na svojom konte tak akurát dosť. Hviezdnu slávu, bolestivý prepad až na samotné dno a oslňujúci a mimoriadne vydarený návrat. A bolo len otázkou času, kedy sa okrem samotnej Terezy, ktorá hviezdila na televíznych obrazovkách v projekte VyVolení, na trhu objaví i jej CD.

Osobne som predpokladal, že Popron Music siahne po reedícii jej jediného pesničkového albumu Rachot, starého približne jedenásť rokov a bude po paráde. Úspech by bol zaručený. Generácia, ktorá si ho kúpila v čase, keď vyšiel ho má v prevažnej miere na ošúchaných kazetách (tá moja sa roztrhla), takže by si ho kúpili na CD a dnešní fanúšikovia vlastne tiež. Popron však siahol po inej alternatíve.

Vzhľadom na fakt, že Tereza okrem svojho albumu nahrala i niekoľko iných skladieb, rozhodli sa, že z albumu vyberú niekoľko skladieb a doplnia ich pesničkami, ktoré vyšli na iných projektoch, prípadne doteraz nevyšli vôbec. A tak je na svete v podstate druhý album Terezy Pergnerovej, ktorý mapuje jej doterajšiu spevácku tvorbu vo forme trinástich remastrovaných a dvoch doteraz nikdy nevydaných skladieb a môže byť akýmsi predjedlom pred vydaním jej novej hudobnej tvorby (vraj sa na nej už pracuje).

No, osobne som veľmi rád, že tento projekt uzrel svetlo sveta. Ako som spomínal, moja kazeta je už niekoľko rokov roztrhnutá. A keď som ju naposledy asi pred troma rokmi počúval (ešte nikto netušil ako to s Terezou dopadne), stále mi pripadala nadčasová. Pri počúvaní tohto CD už ten pocit akosi nemám. Našiel som však aj dôvod. Toto predsa nie je Terezin pôvodný album, ale posplietaný miž – maž, z ktorého sa akosi vytratilo čaro osobitosti. Preto som urobil jedinú vec. Naprogramoval som si vežu tak, aby najskôr zahrala skladby zo speváčkinej prvej platne a potom kvázi bonusy. Medzi tým som urobil hrubú čiaru a razom sa to počúvalo omnoho lepšie. V tom momente som pochopil, že tento projekt tu má svoje miesto. Jeho nevýhodou je, že je zle poskladaný.

Inak mi príde Tereza ako speváčka rovnako dobrá ako moderátorka, živel, od ktorého každý očakáva niečo iné a ona nakoniec aj tak prekvapí. Treba si tiež uvedomiť, že pôvodný album vznikal v čase, keď sa už Tereza topila v drogovom bahne a na albume pracovala so svojim drogovým kolegom Michalom Penkom. Na tú dobu sa im podarilo niečo zaujímavé, čo nestratilo svoje čaro ani po desiatich či jedenástich rokoch.

Medzi bonusmi sa nachádzajú skladby ako Lehká holka, či Čágo šílenci, ktoré boli v našich končinách pomerne neznáme. A opäť ide o Terezu v úplne inej polohe. Asi najväčším problémom na tejto skladačke je megamix hitov so skupinou Premiér, ktorý celkovú koncepciu albumu absolútne rozhadzuje a osobne ho pri počúvaní vynechávam.

Ďalšia vec, ktorá ma pri tomto projekte ruší, je booklet. Obsahuje množstvo maximálne nevydarených fotografií a jedine na zadnej strane sú strohé informácie o pesničkách. Je pri nich síce uvedené, kedy vznikli, no chýbajú základné fakty o tom, kde vyšli, na akých projektoch, či vôbec vyšli a podobne. Ale kto by hodnotil dielo na základe nevydareného bookletu?

Tereza sa prezentuje najmä ako speváčka a to sa jej darí. Je dobrá, presvedčivá a navyše s textami, ktoré sú iné, než texty iných interpretov, vyzretejšie, dospelejšie a dá sa im uveriť. Navyše tí, ktorí sa nedostali k prvému Terezinmu albumu budú príjemne prekvapení až nadšení. Je to projekt, ktorý sa dá počúvať dookola, neomrzí. Osobne sa však už dnes teším na Terezine nové pesničky a verím, že sa vydavateľstvo pri ich vydávaní postaví k celému projektu inak, než spôsobom, že Tereza je momentálne v kurze, tak prevetrajme archív a zarobme na tom. Táto dáma si to nezaslúži.

Vydavateľstvo: Popron Music, 2006
Celkový čas: 61:55
Linky: www.popronmusic.cz

Zoznam skladieb:
01. Andělíček
02. Nonstop
03. Čágo šílenci
04. Born To Be Wild
05. Mami
06. Múj Búh (Búh je dětí)
07. Tráva
08. Rachot
09. Ústa plný lásky
10. V lidech se to mícha
11. Bejvák
12. Šílenci
13. All Right
14. Lehká holka
15. Tereza &# Premiér: Brutal Karneval Megamix

Zdroj: TS MusicServer