Kariéra sa zväčša robí v mladom veku. Keď sa do svetiel a kalných vôd šoubiznisu vrhol Martin Maxa, mal viac ako štyridsať rokov a jeho doménou bolo najmä vypracované telo a tvár Kevina Costnera.

Kariéra sa zväčša robí v mladom veku. Keď sa do svetiel a kalných vôd šoubiznisu vrhol Martin Maxa, mal viac ako štyridsať rokov a jeho doménou bolo najmä vypracované telo a tvár Kevina Costnera. Na hudobnej scéne spôsobil ošiaľ. Vlastnými zhudobnenými básňami, do ktorých sa zamilovali rovnako slečny do dvadsiatky ako i dámy v najlepšom veku.

Odvtedy pretieklo Vltavou veľmi veľa vody, Maxa má na krku o sedem rokov viac, akýmsi zázrakom nemalý úspech v anketách, do ktorých hlasujú mladé dievčatká a štyri radové albumy. A dokonca tiež duet s Helenou Vondráčkovou. Ak jeho prvá platňa spôsobila ošiaľ, druhá už prišla na trh s poriadne umiernenejšou hystériou a tú tretiu si už poriadne nikto nevšimol. Mohlo sa zdať, že Maxa naveky zapadne prachom.

Bohužiaľ, realita je iná. Svalovec s romantickým srdcom je späť a ponúka dvanásť z gruntu nových, nezmyselných skladieb. Je vôbec na tomto albume niečo pozitívne? Pre koho je táto produkcia vôbec určená? Hľadajme odpovede pekne postupne! Nie, na tomto albume nie je nič pozitívne. A osadenstvo, ktorému je tento projekt určený, sa hľadá pomerne tiež ťažko. Pre mladé kočky bol Maxa sezónnou záležitosťou a za sedem rokov na scéne jeho niekdajšie mladé mäsko o dosť zostarlo a našlo si iné idoly. Súčasná generácia má Maxa na háku a fičí na podstatne iných, hlavne mladších a ešte gýčovejších produktoch. No a dámy v najlepšom veku sa za ten čas už tiež určite spamätali a vrátili sa k platni na peci a Karlovi Gottovi.

Kovboj z českých Teplic sa teda vracia akoby sám pre seba, pretože keď sa doma nudil a spomínal na zašlú slávu, vytvoril dvanásť kvázi básni, ktoré odel do gitarovej hudby, ukázal ich kamarátom a v akomsi ošiali sa mu ich navyše podarilo presvedčiť o tom, že to má ešte predsa len význam a prinútil ich k nahrávaniu platne.

O čom je romantický svalovec? O láske! Večne slobodný s istým množstvom skúseností má určite o čom písať. Len keby to malo hlavu a pätu. „Jsem král, král, král / přesto mám, mám, mám / z Boží vúle král, král, král / prostě mám, mám, mám.“ Ty vole! Tak tomu sa hovorí text ako lusk. A takýchto perál a skvostov má Maxa na platni neúrekom.

Že by obstál aspoň hudobne? Bohužiaľ! Martin Maxa znie hudobne rovnako, ako znel pred siedmimi rokmi, pred šiestimi rokmi, pred štyrmi i pred dvoma rokmi. Maxa je hudobne neustále rovnaký a za celý čas svojej kariéry neurobil krok vpred, nikam sa neposunul a ostáva pri troch rovnakých tónoch. Je až neuveriteľné, že mu to vydalo už na štyri albumy. A spevák je rovnako zlý ako textár a hudobný skladateľ.

A čo booklet? Nejaké pozitívum? Nie! Samozrejme, nechýbajú texty, pár strohých informácií o celom projekte a samozrejme fotografie. Štylizované tak, aby z tohto obstarožného pána opäť urobili sex symbol, no nevydarené natoľko, že nie sú vhodné na nič.
Sorry, ale tak zbytočný projekt som už dlho nepočul a nemal v rukách. Toto je doslova „zákulisie“. Špinavé, podradné a najmä zbytočné.

Vydavateľstvo: Universal Music, 2005
Celkový čas: 47:39
Linky: www.martinmaxa.cz

Zoznam skladieb:
01. Zákulisí
02. Stěny ticha
03. Bratříček
04. Bezhlavý rytíř
05. Plavovlasý búh
06. Když báseň oprýská
07. Žoldácka balada
08. Cizinec v zrcadle
09. Nápadník v dešti
10. Prázdná monstrance
11. Osud vločky
12. Poprvé

Zdroj: TS MusicServer