Je potešiteľné, že i na našej hudobnej scéne sa z času na čas objavia projekty, ktoré stoja za pozornosť. A za veľkú.

Je potešiteľné, že i na našej hudobnej scéne sa z času na čas objavia projekty, ktoré stoja za pozornosť. A za veľkú. Tento raz sa pozrieme na dva úžasné nosiče, jeden rockový a jeden bazírujúci na hrane džezu. Oba však absolútne geniálne.

Kollerband (Dual Disc)

Tento projekt je exkluzívny hneď z niekoľkých dôvodov. Okrem toho, že ide o kapelu Davida Kollera, ktorého meno je synonymom kvalitnej produkcie. Navyše však v prípade Kollerbandu ide o historicky prvý domáci dual disc, to znamená „placku“ použiteľnú z oboch strán.

Prvá strana disku prináša celé štúdiové album skupiny z dvojalbumu Studio Album &# Live Album, ktorý skupina vydala pred dvoma rokmi. To všetko je doplnené o opätovne nahranú akustickú verziu skladby Mám chuť lhát. Druhá strana „placky“, teda formát DVD prináša záznam vystúpenia skupiny vo veľkej sále pražskej Lucerny a to hneď v dvoch zvukových formátoch – 5.1 / DTS a Dolby Digital 2.0. A to stále nie je všetko. Album navyše prináša všetky doterajšie videoklipy skupiny vo vysokej DVD kvalite a ešte nejaké to prekvapenie navyše.
Niekoľko prvých kusov sa do distribúcie dostalo v špeciálnom kovovom balení, ktorý pre skupinu navrhol český výtvarní David Černý. Hm, toto je projekt, o ktorom nemá zmysel príliš hovoriť, treba ho jednoducho vložiť do prehrávača a užiť si ho. Len ťažko sa bude z toho prehrávača vyberať. A zaručujem každému, že už o chvíľu vám dám na to dôvod. Výborný projekt. Neváhajte! Zoznam skladieb k nemu nájdete na uvedených internetových stranách.
Vydavateľstvo: Sony BMG Music Entertainment, 2005

Linky: www.sonybmg.cz, www.kollerband.cz

Dan Bárta – Retropicture (live)

V tomto prípade už ide o klasické CD, ktoré v jednom obale skrýva hneď dva kusy a celkový živý záznam z koncertu trvá temer sto minút.
Dokonalý album Retropicture je živým ohliadnutím sa za doterajšou kariérou charizmatického speváka, niekoľkonásobného držiteľa cien Akadémie populárnej hudby – Anděl, Dana Bártu. Od skupiny Alice, cez Sexy Dancers, až po jeho súčasnú kapelu Illustratosphere. Únikátny prierez rôznorodosti tohto všestranného umelca, ktorý do čoho sa pustí, to je ovenčené uznaním tak kritiky, ako i poslucháčov.
Všetky pesničky na albume boli nahrané na živo počas veľkého koncertu v Paláci Akropolis v Prahe, práve v sprievode jeho súčasnej kapely, v ktorej hrajú skutočne veľkí hudobníci.
Dvojalbum prináša skutočne tie najväčšie hity speváka z jeho dlhoročnej kariéry. Každý si však môže byť istý, že pri prvom počutí ich ani poriadne nespozná, tak sú zmenené. Bárta vsadil na čaro džezu, ktorý mu nielen učaroval, ale samozrejme sa v týchto vodách cíti i veľmi isto a príjemne. Ak ešte spomeniem, že milovaná skladba On My Head z filmu Snowboarďáci, veľká rockovo – diskotéková vypaľovačka sa zmení na gentlemanskú džezovú paľbu, tak nie je čo riešiť. Toto je album plný prekvapení. Pre niekoho možno trochu únavný, ale to je tým, že je veľmi kvalitný a treba mu prísť na chuť. Podľa môjho gusta však ide o najlepšiu českú produkciu minulého roka. Zoznam skladieb je opäť k dispozícii na uvedených internetových stranách.
Vydavateľstvo: Sony BMG Music Entertainment, 2005

Linky: www.sonybmg.cz

 
 

Zdroj: TS MusicServer