Chlapci, a či vám toto niekto uverí? Presne takto znela najčastejšia otázka, keď sa prevalilo, aký album sa rozhodla vydať skupina Erasure.

Chlapci, a či vám toto niekto uverí? Presne takto znela najčastejšia otázka, keď sa prevalilo, aký album sa rozhodla vydať skupina Erasure. Až je otázne, či to myslia ako srandu a špeciálny album, alebo je to ďalší radový album. Po vypočutí je však hneď všetko jasné a všetko potvrdzujú hneď niekoľkokrát. Ale postupne!
Aby bolo jasné, Andy Bell a Vince Clarke sa rozhodli odložiť svoje elektronické umenie a najmä schopnosti bokom a rozhodli sa vydať netypický album. Možno akýsi moderný unplugget, ibaže s prúdom. A najmä s použitím akustických gitár a živých nástrojov. Album, ktorý nebude do tanca, ale bude o pocitoch.

A tento postup sa stal zdrojom dohadov, či to Erasure zvládnu a či sa im to bude dať uveriť. Pretože každému musí byť od začiatku jasné, že toto bude niečo úplne iné, než na čo sme v prípade Erasure zvyknutí.
Ďalším momentom prekvapenia bol fakt, že chlapi nepripravili nové skladby, ale rozhodli sa siahnúť po starších nahrávkach, o ktorých sa však ani náhodou nedá povedať, že by boli známymi hitmi. Hoci ide o známe albumové skladby, len máloktoré sa vyhrievali na vrchných miestach hitparád. Najznámejšou prerábkou je jednoznačne pesnička Piano Song, ktorá má v tomto prevedení od piána neuveriteľne ďaleko.

Je však na čase nájsť odpoveď na od začiatku omieľanú otázku! Dá sa to Andymu a Vincemu uveriť? Jednoznačne! Tento album je možno netypický, ale na druhej strane je presvedčivý a dôveryhodný. Je nonšalantný, jemný, jedno obrovské prekvapenie, ktoré skutočne zaskočí každého, kto si tento album pustí.

Mne osobne táto platňa pripomína najlepšie časy dua Simon &# Garfunkel. Hudba znie rovnako krásne, kvalitne a staromódne (bez urážky), ibaže zvuk je čistejší a lepší, než na dobových nahrávkach spomínaného dua. Výnimočný projekt, pri ktorom akoby sa na necelých 45. minút zastavil čas, autá zastali v zápchach a svet sa na moment zmenil k lepšiemu. Tieto pocity sú najintenzívnejšie pri skladbe Tenderest Moments.
Union Street je na prvé počutie veľmi jednoduchý album, ktorý je však na strane druhej dotiahnutý do poslednej noty a pripravený maximálne profesionálne. Umelecký a i hudobne prijateľný zároveň, hoci stále to bude s tou kvázi obavou o tom, či je to skutočne Erasure a či to dokázali. Dokázali. Adny Bell je výbornýs spevák a dokazuje to v každej skladbe, či je to už jemný pop, či skladby s nádychom coutry. Všade exceluje. Nahrávky sú pžasné a veľmi dobré, profesionálne a čisté.
Booklet ponúka niekoľko veľmi pestrých kresieb a texty skladieb. Všetko je ladené do čierno - bielej farby. Tento projekt je jedno obrovské prekvapenie a treba dodať, že veľmi príjemné a vhodné skutočne pre každého.

Vydavateľstvo: EMI / Monitor, 2006

Celkový čas: 43:29

Linky: www.erasureinfo.com

 

ZOZNAM SKLADIEB:

01.   Boy

02.   Piano Song

03.   Stay With Me

04.   Spiralling

05.   Home

06.   Tenderest Moments

07.   Alien

08.   Blues Away

09.   How Many Times?

10.   Love Affair

11.   Rock me Gently

Zdroj: TS MusicServer