Tak toto CD by sa kľudne dalo nazvať multifunkčným. Ono síce svojho už i kapela Tři sestry priložila k CD pivnú tácku, ale to, čo sa podarilo kapele Divokej Bill je (a zvlášť na domáce pomery) skutočný unikát.

Tak toto CD by sa kľudne dalo nazvať multifunkčným. Ono síce svojho už i kapela Tři sestry priložila k CD pivnú tácku, ale to, čo sa podarilo kapele Divokej Bill je (a zvlášť na domáce pomery) skutočný unikát. A navyše poteší konštatovanie, že to všetko okolo nemuseli ani zďaleka robiť kvôli tomu, aby zakryli nejaké nedostatky v hudobnej produkcii. Pretože hoci sa podľa názvu pesničiek môže zdať, že pôjde o nejakú rockovú verziu kapely Maxim Turbulenc, nič také sa nakoniec nedeje. Divokej Bill je jedna príjemná, rocková, energická zábava, s veľkým špeciálnym bonusom navyše. Ale pekne po poriadku.
Priznám sa, že sa mi už párkrát stalo, že som vo veľkom nákupnom centre zaváhal nad tým, či si tam kúpim nejaké CD, alebo spoločenskú hru, ktorých nikdy nie je dosť. Fanúšikovia českej formácie Divokej Bill, ktorí by riešili takúto dilemu, majú momentálne po starostiach. CD tejto skupiny totiž ukrýva exkluzívne prekvapenie.

Je ním stolová hra Amulet Divokýho Billa, ktorá sa vykľuje z priloženého, rozkladacieho bookletu. Booklet je to veru obsiahly, pretože okrem samotného herného plánu prináša i obsiahle pravidlá hry a tiež všetky texty pesničiek z albumu, vrátane informácií o ľuďoch, ktorí na albume participovali. Chýbajú jedine fotografie, ktoré sú však v tomto prípade zanedbateľné. K samotnému albumu je ešte priložené „CD z tvrdého papiera“, z ktorého sa po vylúpnutí jednotlivých častí zjavia hracie figúrky. Jediné, čo chýba a čo si treba zabezpečiť je hracia kocka, ktorá sa ani pri najlepšej vôli k CD nevošla.

O čom je táto hra? Na jednoduchom princípe klasického „Človeče, nehnevaj sa!“, s trochu sťaženými podmienkami, je potrebné dostať jednotlivých členov skupiny do ich domčekov. A hráčov (môže ich byť až osem) po ceste čaká množstvo zaujímavých prekážok i nečakaných zvratov. Jedinou nevýhodou tohto projektu, že najskôr si treba naštudovať jeho pravidlá a potom začať hrať, keďže herný plán je na jednej strane rozkladacieho bookletu a prevažná časť pravidiel na jeho druhej strane. A okrem tejto hry ešte treba spomenúť fakt, že CD vychádza v špeciálnom obale z tvrdého papiera, čím opäť naberá obrátky smerom k veľkej exkluzivite.
A to všetko doteraz bol kvázi akýsi bonus k hudobnej zložke tohto albumu. Ako som už spomínal, vyššie opísané plusy ani náhodou neslúžia k tomu, aby zakryli nejaké hudobné nedostatky celého projektu.

Divokej Bill je kapela, ktorá je na českej hudobnej scéne pomerne uznávanou formáciou, ktorá si už neraz zarobila prinajmenšom na nominácie na niektoré hudobné ceny, ktoré sa v Čechách udeľujú.
Vo veľkej pohode si hrajú svoj melodický pop rock, teda druh hudby, z ktorého výsledného efektu cítiť, že ich to jednoducho baví. Z albumu panuje výborná nálada, je živý a energický a čuduj sa svete, táto na Slovensku pomerne neznáma kapela ani na chvíľu nenudí a poslucháč nemá pocit, že by tento projekt bol zbytočný. Názvy pesničiek, ktoré v prevažnej miere hovoria o zvieratkách sú ukrutným (ale zároveň vtipným) blufom, ktorý sa v konečnom dôsledku premení na zaujímavý text o úplne niečom inom, než avizuje názov.

Ak už by to nebolo za nič iné, tak jednoznačne za obal roka si Divokej Bill tento raz zaslúžia ceny automaticky. Nič tak zaujímavé na našej hudobnej scéne dlho nevyšlo, ak vôbec niekedy niečo tak zaujímavé vôbec bolo. Výborný nápad, ktorý tento projekt posúva míľovými krokmi dopredu.

Vydavateľstvo: Monitor/EMI, 2006

Celkový čas: 40:04

Linky: www.divokejbill.cz, www.emimusic.cz

ZOZNAM SKLADIEB:

01.      Prase

02.      Váha muší

03.      Cajdák

04.      Síť

05.      O Ferdovi a Mravenci

06.      Čmelák

07.      Rúženka

08.      Švec

09.      Vesničani

10.      Voda (Výmola)

11.      Alkohol
 

Zdroj: TS MusicServer