Paul Simon sa na hudobnú scénu vracia s novým albumom po neuveriteľných šiestich rokoch. Album Surprise si sám produkoval, v spolupráci s uznávaným Brianom Eno (U2) a treba uznať, že je to obrovské prekvapenie.

Paul Simon sa na hudobnú scénu vracia s novým albumom po neuveriteľných šiestich rokoch. Album Surprise si sám produkoval, v spolupráci s uznávaným Brianom Eno (U2) a treba uznať, že je to obrovské prekvapenie. Podľa mnohých (a treba sa k tomu jednoznačne prikloniť), ide o najlepší Paulov album od čias vydania legendárnej platne Graceland. Na platni spolupracovalo viacero uznávaných muzikantov ako Steve Gadda, Herbie Hancock a Bill Frisell. Medzi jedenástimi pesničkami sa nachádza i tá, ktorá bola nominovaná na Oscara, Father And Daughter.

Surprise je absolútne dokonalý projekt, dotiahnutý do posledných, i tých najmenších detailov. Paul Simon si veľmi dobre uvedomuje, že jeho meno rezonuje na poli šoubiznisu a že akokoľvek malý chybný krok by mohol znamenať katastrofu v jeho kariére. Vybudoval si totiž povesť inteligentného staršieho pána, ktorého životným poslaním je hudba a on to posolstvo vie odovzdať prostredníctvom svojich nádherných skladieb.
V prípade tohto albumu sa mu to podarilo v skutočnosti na sto percent. A pritom sa Paul Simon ani v záchveve svojej produkcie nesnaží byť komerčným umelcom. Práve naopak. Poslucháčovi ponúka presne to, čo vychádza z jeho umeleckého vnútra, to čo mu bolo dané do vienka a čo prostredníctvom svojej tvorby môže ponúknuť masám. Paul Simon je génius a na tomto projekte do dokazuje od prvej po poslednú notu.

Tento album sa nikam neponáhľa. A prečo aj? Doba je dosť uponáhľaná na to, aby nám takýto páni umelci predkladali ešte aj uponáhľané albumy. A Paul Simon si to veľmi dobre uvedomuje. Jeho pesničky sú príjemné, ľahké ako pierko, doslova sa nadnášajú a po rozplynutí sa vytvoria príjemnú atmosféru, ktorá zarezonuje natoľko, že sa stáva nesmrteľnou. Veľmi príjemná produkcia, ktorej sila je však v jej unikátnej jednoduchosti a nadľahčenosti. A Simon môže vo svojich skladbách riešiť akokoľvek vážne témy, v jeho podaní, obalené do jeho hudby znie všetko ako rajská hudba, ktorá má navyše i isté posolstvo. Bodaj by takýchto prekvapení bolo vo svete hudby viac.

Samostatnou kapitolou tohto projektu je jeho booklet. Obsiahla knižka ponúka okrem všetkých pesničkových textov i zaujímavé fotografie priradené k jednotlivým skladbám. Celé toto dielko ešte viac umocňuje skvelú atmosféru z tejto platne.
Unikátne dielo, ktoré sa nebude predávať pod značkou „komerčné“, ale kvalitné a umelecky hodnotné, príjemné a svojou jednoduchosťou priam dokonalé. Bodaj by takýchto albumov vychádzalo čo najviac.

Vydavateľstvo: Warner Music, 2006 (na Slovensku distribuuje Forza Music)
Celkový čas: 45:19
Linky: www.paulsimon.com, www.forzashop.sk

Zoznam skladieb:
01. How Can You Live In The Northeast?
02. Everything About It Is A Love Song
03. Outrageous
04. Sure Don´t Feel Like Love
05. Wartime Prayers
06. Beautiful
07. I Don´t Believe
08. Another Galaxy
09. Once Upon A Time There Was An Ocean
10. That´s Me
11. Father And Daughter

Zdroj: TS MusicServer