Ďalšia česká perla, najmä na poli filmovej hudby. Po nečakanom a nenormálnom úspechu filmovej hudby k projektu Snowboarďáci, ktorý si zarobil na európsky hit Daniela Bártu, sa hudba k nepriamemu pokračovaniu filmu (Rafťáci) očakávala s rovnako veľkým napätím ako samotný film.

Ďalšia česká perla, najmä na poli filmovej hudby. Po nečakanom a nenormálnom úspechu filmovej hudby k projektu Snowboarďáci, ktorý si zarobil na európsky hit Daniela Bártu, sa hudba k nepriamemu pokračovaniu filmu (Rafťáci) očakávala s rovnako veľkým napätím ako samotný film. A ten sa vydaril.

A nebudem to zbytočne naťahovať, vydarila sa i hudba k nemu. Akoby aj nie, keď sa na práci na nej stretli v podstate tí istí ľudia, čo na predošlom projekte. Najmä Dan Bárta opäť exceluje, ale nezaostávajú za ním ani jeho kolegovia Matthew Ruppert (Monkey Business), James Harries, Oto Klempíř, Matouš Kubáček, či Magdalena Šalamounová. Všetko spevácke esá, ktoré i v tomto prípade urobili z albumu skutočný klenot.
Autorom hudby je Miroslav Chyška, ktorý sa pochlapil už na predošlom filmovom diele a vyšlo mu to i tento raz. Opäť vsadil na zrozumiteľnú rockovú muziku, ktorá nie je ani príliš tvrdá a na druhej strane ani príliš mäkká. Snáď sa nikto neurazí, keď to nazvem komerčným rockom, stráviteľným pre všetkých hudobných konzumentov. Výborné.

Album obsahuje neuveriteľných devätnásť trackov, no len približne polovica z nich sa dá nazvať regulárnymi skladbami. Zvyšok tvoria krátke hudobné momentky, ktoré si z filmu iba málokto pamätá, no boli jeho neoddeliteľnou súčasťou a tento projekt jednoducho neoddeliteľne dopĺňajú.
Rovnako ako v prípade Snowboarďákov, i v prípade Rafťákov si album zarobil minimálne na jeden megahit. A opäť padol žreb na Dana Bártu, ktorý boduje so skladbou We All, nádhernou, precítenou, trochu komerčnou, no jemu prepáčenou baladou. Interpretuje ju tak presvedčivo, precítene a zároveň jednoducho normálne, že táto skladba je jasným hitom a bez problémov sa zapísala do českej hudobnej histórie.

V porovnaní s predošlou filmovou muzikou sú Rafťáci o niečo ďalej, obsahujú sa tu i prvky „čiernej muziky“ a tvorcovia projektu urobili razantní krok vpred. Hoci nie som veľmi presvedčený, že by boli radi, že sa oba projekty porovnávajú. V každom prípade ide o niečo iné a hudba bola prispôsobená k obom filmom jednotlivo. A vydarilo sa to i tento raz. Rafťáci sú perlou hudobného trhu v tomto roku a oplatí sa vychutnať si ich naplno. A dá sa to ešte i s niečím navyše.
A to je booklet k tomuto projektu, ktorý sa nesie v úžasnom komiksovom duchu, plný obrázkov a tiež bublín plných informácií o projekte, albume, tvorcoch a skladbách. Texty v knižke nehľadajte, nie sú tam. Zábava je to však dobrá. Rovnakú potlač má i samotný CD nosič.

Či sa aj tento raz dajú tvorcovia muziky dohromady a usporiadajú ďalšie filmové turné, je zatiaľ záhadou. V minulom roku sa o to pokúsili a pomerne sa im to vydarilo. Nepochybujem o tom, že keby to zopakovali i tento raz, dopadlo by to rovnako. Len by už hádam mohli zavítať aj k nám. To by však najskôr museli porušiť porekadlo o tom, že dvakrát do tej istej rieky nevstúpiš. Tu by však malé ovlaženie prišlo vhod, hlavne ak je voda v rieke svieža a priezračná. A v prípade Rafťákov o tom nemožno pochybovať.

Vydavateľstvo: Sony BMG Music Entertainment, 2006
Celkový čas: 43:40
Linky: www.sonybmg.cz

Zoznam skladieb:
01. Introduction
02. Best Of Days (edit)
03. Stealin
04. The cs Joe Burns
05. Dream Team 90125
06. The Deep
07. We All
08. Sun
09. Son Of The Sun
10. Intermission
11. Smarter
12. The cs Joe Burns (edit)
13. We All (edit)
14. Meditation
15. Best Of Days
16. Chilly Cream
17. Uranus Teenager 1st Kiss
18. Aline!
19. Stealin (edit)

Zdroj: TS MusicServer