Na slovenskú hudobnú scénu zavial svieži vietor. Vtrhol totiž na ňu nový zjav menom Adam Ďurica. Prosím, nezamieňať s Andy Ďuricom, s ktorým tento mladík nemá absolútne nič spoločné.

Na slovenskú hudobnú scénu zavial svieži vietor. Vtrhol totiž na ňu nový zjav menom Adam Ďurica. Prosím, nezamieňať s Andy Ďuricom, s ktorým tento mladík nemá absolútne nič spoločné. Teda, okrem mena, presnejšie priezviska. Aby sme však všetci boli v obraze, treba ešte dodať, že Adam Ďurica, ktorý sa pred rokom pokúšal o šťastie v súťaži Slovensko hľadá SupeerStar a dostal sa pomerne ďaleko. Samotné finále mu však o vlások uniklo.
Ošiaľ okolo súťaže a zvlášť okolo jeho osoby však využil naplno a v súčasnosti prichádza na trh so svojim debutovým albumom Cukor a soľ. Platňa plná emócií, príjemnej muziky, zaujímavých textov, prekvapivo dobrého spevu a navyše v prevažnej miere vytvorená osobne samotným mladým spevákom a hudobníkom.
Dvanásť pesničiek na albume Cukor a soľ by sa dalo rozdeliť na dve časti. Dojímavé slaďáky, ktorých počet by sa však dal hravo zrátať na polovici jednej ruky a potom príjemné, razantné, pop rockové melódie, v ktorých dominuje ako hudobný nástroj jednoznačne gitara a z ktorých určite vzíde nejeden hit.

Aký je Ďurica spevák? Prekvapivo dobrý. Hoci o jeho kvalitách nepochybovala ani porota komerčnej súťaže, až ako spevák kompletného materiálu ukazuje všetko, čo v ňom je! Celý album sa mu podarilo utiahnuť tak, že sa na seba môže pozrieť v zrkadle so vztýčenou hlavou. V rýchlych skladbách je razantný, v pomalých pesničkách zas tak precítený, až je neuveriteľné, že to dokáže tak mladý chalanisko. Ale hlavne, Adam Ďurica je absolútne presvedčivý a hravo sa mu dá uveriť všetko, čo na svojej platni poslucháčovi servíruje prostredníctvom svojich skladieb.
A to všetko bez toho, aby svoju budúcnosť postavil na svojom ksichte, čo u týchto mladíkov býva doménou a v mnohých prípadoch bohužiaľ i výhodou, keďže mnohí z nich nemajú o spievaní ani potuchy. Adam Ďurica je iný. Samozrejme, je to sympaťák, ale to nie je u neho to hlavné. On vie totiž i spievať.

A navyše si píše texty. Z dvanástich si otextoval sedem textov a treba uznať, že to nie je len také „tliachanie“ o ničom. Výhodou v tomto prípade je to, že vie o čom píše a o čom chce spievať a hlavne interpretuje to, čo má v hlave a na jazyku. Zvyšné texty napísali okrem iných i Vlado Krausz a Rasťo Kopina (kapela Nocadeň). Adam v dosť veľkej miere participoval i na hudobnej zložke albumu. Pomáhali mu Tomáš Okres a Peter Bič, ale i jedno obrovské prekvapenie. K hudbe po mnohých, mnohých a mnohých rokoch opäť pričuchol i riaditeľ vydavateľstva Universal Music na Slovensku Peter Riava a dokázal, že ani po tejto stránke ešte nepatrí do starého železa.
Album samozrejme predáva i booklet, ten v prípade Adama Ďuricu je ladený do červenej farby a okrem fotografií ponúka i všetky texty a základné informácie o albume.

Na slovenskej hudobnej scéne zavial svieži vietor a okrem toho, že to už bolo naozaj treba, dovolím si pripomenúť, že je to vietor mimoriadne priaznivý.

Vydavateľstvo: Universal Music, 2006
Celkový čas: 46:32
Linky: www.universalmusic.cz

ZOZNAM SKLADIEB:

01.      Je to tak

02.      Tam kde slnko

03.      Cukor a soľ

04.      Urob ma lepším

05.      Skús

06.      Ráno

07.      Proti múru

08.      Nekonečný oceán

09.      Aký som

10.      Slnko

11.      Svet je v čiernom

12.      Poslednýkrát

Zdroj: TS MusicServer