Súčasná populárna hudba našťastie „netrpí“ len mladými hviezdičkami, ktoré ešte ani nestihnú nič dokázať a už zmiznú zo scény. Ešte stále sú tu hudobné legendy, ktoré sa stále hlásia o slovo, či už výbermi svojich najväčších hitov, alebo klasickými radovými albumami.

Súčasná populárna hudba našťastie „netrpí“ len mladými hviezdičkami, ktoré ešte ani nestihnú nič dokázať a už zmiznú zo scény. Ešte stále sú tu hudobné legendy, ktoré sa stále hlásia o slovo, či už výbermi svojich najväčších hitov, alebo klasickými radovými albumami. Niekoľko zaujímavých titulov z tejto oblasti vyšlo nedávno pod jednou vydavateľskou hlavičkou.

A-HA – Analogue
Celkový čas: 54:49
Linky: www.a-ha.com
Táto nórska formácia má toho za sebou skutočne dosť. Obrovský úspech, zdrvujúci pád, rozpad a tiež veľmi úspešnú reinkarnáciu. Album Analogue je ôsmym albumov tejto skupiny a zároveň prvý, ktorý nahrali pre iné, nové vydavateľstvo. Album vznikal v Londýne a jeho produkciu si pod palec zobral Martin Terefe. Album plný pre túto kapelu príjemných ťahavých skladieb na trh uviedol singel Celice, ku ktorému nakrútil videoklip režisér Jorn Heitmann, ktorý okrem iného režíroval videoklipy i skupine Rammstein. I vďaka nemu prišiel album na trh so škandálom na krku, pretože videoklip plný erotických scén odmietli vysielať nórske televízie. Ani to však nič nemení na fakte, že tento album je opäť dôkazom toho, že A-HA sú stále vo výbornej forme.

Barry White – Gold
Celkový čas: CD1: 64:29, CD2: 71:32
Neuveriteľných 35 rokov bol na scéne tento najuznávanejší čierny spevák soulu. Výber najväčších hitov nazvaný lacno Gold je preto v jeho prípade samozrejmosťou. Na dvoch CD nosičoch prináša neuveriteľných 29 legendárnych hitov svojej dlhoročnej kariéry, pri ktorých počúvaní sa roztaví určite nejedno srdce. Počnúc megahitom Love´s Theme až po záverečnú skladbu I Only Want To be With You sa z tohto projektu rinie jeden hit za druhým. Legendárne pesničky, ktoré pozná každý milovník kvalitnej muziky. Skvelý projekt, ktorý navyše dopĺňa veľmi dobre spracovaný booklet, plný zaujímavých informácií o jednotlivých skladbách.

Bee Gees – Love Song
Celkový čas: 69:42
Linky: www.beegees.com
Výbery najväčších hitov môžu mať rôznu formu. Ďalšou legendou v tejto oblasti je jednoznačne skupina Bee Gees, ktorá však vďaka ruke osudu už nikdy nebude mať šancu zahrať si spolu pohromade. Súrodenci Barry, Maurice a Robin Gibbovci boli spoločne (a občas i sólovo) na scéne od neuveriteľného roku 1958 a za ten čas zložili a do života uviedli nespočetné množstvo úspešných skladieb. Vydavateľstvo tento raz vsadilo kartu na osemnásť zamilovaných pesničiek, ktoré sa od svojho vzniku stali legendami. Výborná a hodnotná spomienka na jednu úžasnú kapelu je opäť doplnená skvelým bookletom, ktorý poskytuje najmä zaujímavé informácie a fakty o jednotlivých skladbách.

Stevie Wonder – A Time To Love
Celkový čas: 67:41
Linky: www.steviewonder.com
Na scénu sa po niekoľkých rokoch vrátil s novým materiálom i nevidiaci spevák Stevie Wonder. Pravdepodobne úspešný reemake jeho niekdajšieho hitu prerobený kapelou Blue a so Stevienovou osobnou účasťou ho prinútili vrátiť sa na scénu s novým materiálom. Album predstavuje i pesničku my Love Is On Fire, ktorú Wonder napísal pre Luthera Vandrossa. Prvým singlom sa stala skladba So What The Fuss, ku ktorej videoklip nakrútil Wonder i vo verzii pre nevidiacich a slabozrakých. V tejto verzii sa objavuje raper Busta Rhymes, ktorý rozpráva o tom, čo sa deje vo videoklipe. Na albume je tiež duet so speváčkou menom Aisha. Nový album Wondera je opäť jasným dôkazom toho, že tento pán má stále svoje miesto na hudobnej scéne. Platňa je dotiahnutá do poslednej noty a pôsobí veľmi sviežo. V booklete sú všetky texty a množstvo ďalších zaujímavých informácií.

Nirvana – Sliver: The Best Of The Box
Celkový čas: 74:34
Linky: www.nirvana.com
V tomto prípade musí byť každému jasné, že táto kapela už nikdy žiadny nový materiál neprichystá. Bohužiaľ. Svojho času totiž urobili v hudbe revolúciu, čo ich frontman Kurt Cobain neuniesol a zastrelil sa. Zvyšný členovia skupiny a Kurtova manželka teraz žijú nanajvýš z tantiemov za vydané staré nahrávky. I tento raz poriadne prevetrali šuflíky a na jeden album naložili všehochuť v podobe pripravovaných, no nikdy nedokončených štúdiových nahrávok, koncertné piesne, demo nahrávky, akustické verzie piesní a B strany svojich úspešných singlov. Dosť materiálu na to, aby ním naplnili celé CD, ktoré bude navyše zaujímavým. Album ponúka 22 skladieb, z toho až tri sú také, ktoré doteraz nikde nevyšli. Zvlášť doporučujem i booklet, ktorý je plný hodnotných zberateľských informácií.

Blink 182 – Greatest Hits
Celkový čas: 58:04
Linky: www.blink182.com
Ak raz niekto vydá album najväčších hitov, na ktorý sa mu podarí dostať neuveriteľných osemnásť skladieb, dá sa považovať za legendu, hoci jeho história nie je príliš rozsiahla. I preto si dovolím medzi legendy zaradiť kapelu Blink 182, ktorá minulý rok zavŕšila svoju kariéru albumom najväčších hitov. Samozrejme, nezavrela sa za nimi voda, na nových pesničkách tvrdo pracujú. S rovnakým obsahom, len vo video podobe vychádza skupine i DVD s najväčšími hitmi. Na prekvapenie mnohých sa v booklete nachádzajú texty piesní, čo v prípade albumov s najväčšími hitmi býva skôr výnimkou, než pravidlom. Vďaka teda i za tento malý bonus.

Všetky albumy vydalo vydavateľstvo Universal Music v rokoch 2005 a 2006.
Linky: www.universalmusic.cz
 

Zdroj: TS MusicServer