Podobných gregoriánskych projektov už bolo na hudobnej scéne dosť. Zo sveta najviac prerazila formácia ERA a na domácej pôde to dva či trikrát dokonca v tomto štýle a veľmi úspešne roztočila česká speváčka Bára Basiková.

Podobných gregoriánskych projektov už bolo na hudobnej scéne dosť. Zo sveta najviac prerazila formácia ERA a na domácej pôde to dva či trikrát dokonca v tomto štýle a veľmi úspešne roztočila česká speváčka Bára Basiková. Bolo to však v čase, keď tento štýl skutočne frčal a akákoľvek kópia originálu mala šancu na úspech. Zvlášť, keď mnohí umelci pochopili, že hudobnej produkcii postavenej na unikátnych zboroch sa nemôže venovať veľa umelcov, pretože by nebolo o čom. Na tom, že v podstate nie je o čom, pohorela najmä Bára Basiková, ktorá na svoje ďalšie gregoriánske albumy nalátala množstvo nezmyselných skladieb, o ktoré v podstate už nebol záujem. Bol to krátkodobý ošiaľ.

Snáď až na jednu výnimku. Formácia Gregorian totiž zotrvala na hudobnej scéne dodnes. Čím to je? Originalitou. Ak všetci pred touto skupinou siahali po osvedčenej starodávnej klasike, prípadne po úplne nových skladbách, formácia Gregorian na to išla inak. Zobrala najväčšie hudobné perly svetovej pop music a obalila ich zborov tajomného sveta, pričom základ postavila nielen na zmene aranžmánov, ale najmä na dokonalom súlade hlasov. A to sa oplatí. Zvlášť, ak si uvedomíme, že svetová hudba ponúka toľko možností na komerčné využitie. Všetkým teda musí byť jasné, že tento projekt ešte nepovedal posledné slovo.

A za neuveriteľných desať rokov existencie sa tomuto zoskupenie podarilo naozaj dosť. Vydali päť albumov, štyri DVD nosiče a čo projekt, to úspech. Len vlani vrhli na trh tri produkty a nikomu sa nezdalo, že by bol nimi trh presýtený. Rátal Frank Peterson pred desiatimi rokmi s takýmto úspechom formácie Gregorian, keď sa rozhodol vyskúšať si svoj nápad v praxi a produkovať ho? Pravdepodobne nie a to je jeho radosť väčšia. Tri milióny predaných nosičov z každého albumu, to snáď hovorí za všetko. Masters Of Chant je dnes už osvedčenou značkou kvázi edície gregoriánskych popevkov, ktorého obdivovatelia s veľkým napätím čakajú na každé jeho ďalšie číslo.

Najnovší Masters Of Chant má poradové číslo päť. A opäť je vysvetlením toho, v čom tkvie úspech tohto zoskupenia. Gregorian totiž nesiaha po tradicionáloch. Do svojho kabátu tajomnosti odieva známe songy populárnej hudby. A ľudia tohto projektu sa nepárajú s ničím. Na ktoromsi predošlom albume si podali (a skľudnili) i nemeckú formáciu Rammstein. A nie inak tomu je i na ich piatom radovom projekte. Priestor dostali Green Day, David Bowie, Rolling Stones, či Pink Floyd. V skladbe Heroes z repertoáru Davida Bowieho sa ako hosť predstavuje speváčka Tarja, bývalá vokalistka skupiny Nightwish.

Po technickej stránke je album zvládnutý absolútne perfektne, vokály sú ukážkové a album naplnil hádam všetky očakávania i tých najvernejších fanúšikov. Toto je projekt, ktorý nemá chybu a kvantita vydaných nahrávok našťastie neovplyvňuje ich kvalitu.
Booklet projektu je plný fantastických a tajomných fotografií a ďalším plusom pre celý projekt je fakt, že sa v ňom nachádzajú skladby všetkých piesní, plus fotografie všetkých ľudí, ktorí na tomto projekte participovali. Jednoducho výborné.

Vydavateľstvo: Warner Music, 2006 (na Slovensku distribuuje Forza Music)
Celkový čas: 72:51
Linky: www.gregorian.de

Zoznam skladieb:
01. Heroes
02. Comfortably Nunb
03. Send Me An Angel
04. Silent Lucidity
05. lady In Black
06. The Forest
07. A Weakend Soul
08. Lucky Man
09. Stop Crying Your Heart Out
10. We Love You
11. Boulevard Of Broken Dreams
12. The Unforgiven
13. I Feel Free

Zdroj: TS MusicServer