HRDZA vznikla v roku 1999 a o tri roky neskôr vydala svoj debutový album s 9 pôvodnými piesňami a 4 ľudovými námetmi oblečenými v novom šate.

HRDZA vznikla v roku 1999 a o tri roky neskôr vydala svoj debutový album s 9 pôvodnými piesňami a 4 ľudovými námetmi oblečenými v novom šate. Hudobný publicista Miloš Janoušek napísal :"...je to debut naozaj zrelý. Po troch rokoch existencie je tu kapela s vlastným názorom, kapela jednoznačne vychádzajúca z ľudovej melodiky; skupina, v ktorej sa talent spája s perfekcionizmom..." HRDZA varí v jednom hrnci slovenské ľudové korene, folkovú nehu a rockovú dravosť, čo miestami vrcholí až do ethno-metalu. HRDZA je typická svojskými aranžmánmi, farebnými viac-hlasmi ako aj čírou radosťou z hrania samého. Od roku 2003 kapela žne úspech za úspechom a získala množstvo prestížnych ocenení v Slovenskej aj Českej republike.

Keď som ja zachytil prvé informácie o formácii Hrdza, najskôr som si myslel, že to zas bude ďalší šialený hip hopový projekt. Potom som sa dozvedel, že je to vlastne prezentácia ľudovej muziky a napadlo ma, že takých Arzénov a Družín tu už bolo a či sa vôbec v tejto oblasti dá priniesť ešte niečo nové. Dá!

Samozrejme, nie je to projekt, ktorý by som si pustil niekoľkokrát denne, ale jednoznačne je to projekt zaujímavý. A rozdielny od tých predošlých. Minimálne teda od Arzénu, ktorý sa pustil cestou notoricky známych ľudových skladieb, ktoré preoblieka do rockového kabátu. V prípade Hrdze ide o úplne iný postup.
Hrdza v prvom rade nesiaha po známych ľudových pesničkách, ale spolieha sa v prevažnej miere na vlastnú tvorbu. Len jedna z piesní je textovo inšpirovaná ľudovou pesničkou zo Šariša a jeden text je vlastne baladou Janka Kráľa. Všetky ostatné pesničky sú vlastne autorskými baladami tejto formácie. Pretože ich pesničky sú vlastne zhudobnené balady, pričom drvivú väčšinu z nich si na triko pripísal člen skupiny Slavomír Gibarti.

Dá sa teda povedať, že Hrdza je autorský projekt, ktorý si vymyslel vlastný štýl, pre súčasnú populárnu hudbu veľmi špecifický a navyše si svoje pesničky v prevažnej miere skladá kapela sama. Navyše sa nesnažia do prevažne ľudovej muziku nasilu tlačiť prvky moderného popu, ktorý by z nich hravo urobil komerčnú a určite i úspešnú kapelu. Hrdza sa vydala tŕnistou cestou šoubiznisu, za čo im patrí jedno veľké plus.

Dobre, dobre, uznávam, posledné tri skladby na albume zaváňajú komerciou, ale vzhľadom k tomu, že ide o bonusový materiál a o remixy pesničiek, tak je to odpustiteľné a celkom stráviteľné. Patrí to predsa k zábave.
Podstatné je, že Hrdza opäť posunula populárnu hudbu o pár krokov inam a prišla s celkom odlišným materiálom, než akým nás kŕmia komerčné stanice. Je jasné, aký problém túto skupinu čaká. Netuším teda, či o to stoja, ale ak sa už niekto pustí do boja so šoubiznisom, tak predpokladám, že áno, teda preraziť v širšom merítku. Toto totiž nie je hudba, o ktorú sa komerčné média pobijú, skôr naopak.

O to viac držím tejto formácii palce, pretože sa s albumom vyhrali, technicky je zvládnutý výborne, hudba je skvelá, spev je vyšperkovaný a vokály sú na domáce pomery prekvapivé a zaujímavé zároveň. Jednoducho domáci projekt, ktorý jednoznačne stojí za pozornosť. A znie tak ľúbozvučne slovensky.

V booklete k tomuto albumu nájdete texty jednotlivých skladieb, poďakovania, základné informácie o pesničkách a pár malinkých fotografií, aby ste mali predstavu o tom, ako Hrdza vyzerá. V tomto prípade je však dôležitejšie ako Hrdza znie a zaručujem vám, že Hrdza znie veľmi dobre.

Vydavateľstvo: Universal Music, 2006
Celkový čas: 56:04
Linky: www.hrdza.sk, www.universalmusic.cz, www.dvdbest.sk

Zoznam skladieb:
01. Ráno
02. Pod božími oknami
03. Na horách býva
04. A tam hore dve jablone
05. Ket ja na Toriše noški umivala
06. Červené vínečko
07. A poňižej Keľemeša, Kolčova
08. U koso de odak
09. Brigitte
10. Povedzže mi, mamo
11. Jarná
12. Pôjdem ja robiť do Ameriky
13. Mamko moja
14. Zbojnícka
15. A zase doma
Bonusy:
A tam hore dve jablone (remixed by The Ullanbatar Crew)
Na horách býva (remixed by The NET)
Na horách býva

Zdroj: TS MusicServer