Legenda, po ktorej bohužiaľ ostali už len spomienky, fotografie (z ktorých niektoré zdobia i booklet tohto projektu) a more úžasných pesničiek, vďaka ktorým sa legenda stala nesmrteľnou.

Legenda, po ktorej bohužiaľ ostali už len spomienky, fotografie (z ktorých niektoré zdobia i booklet tohto projektu) a more úžasných pesničiek, vďaka ktorým sa legenda stala nesmrteľnou. Freddie Mercury je späť.

Spevák, ktorý do sveta šoubiznisu vstúpil z Afriky a razom sa stal celosvetovo uznávanou celebritou. Spevák, ktorého výkon mrazí po tele ešte dnes. Svoju slávu si užíval naplno, plnými priehrštiami. V posteli sa mu vystriedalo hádam všetko, čo mu prišlo pod ruku. A nebál sa. Ani vtedy, keď, mu lekári diagnostikovali smrteľný ortieľ – AIDS.

Verejnosti sa k nemu priznal deň pred smrťou. V novembri, pred pätnástimi rokmi. Keby jeho osud písalo iné pero, dnes by mal šesťdesiatku. A určite by bol stále pracovne aktívny a prinášal by nové a nové dokonalé skladby, či už s domovskou kapelou Queen, alebo na svojich občasných sólových úskokoch. To, čo robil, ho bavil a prinášalo mu zadosťučinenie. I preto makal takmer do posledných dní a do posledných síl.

Bohužiaľ, niekomu tam hore bolo smutno a skvelého umelca chcel mať vedľa seba. Dnes Freddie určite zabáva celé nebo a my tu na povrchu môžeme už iba spomínať a tým hore ticho závidieť.

V súčasnosti sa však Freddie Mercury vracia s albumom, na ktorom ponúka dvadsať najväčších hitov svojej sólovej kariéry. Nie som zástancom takýchto projektov, zvlášť, ak už sú na trhu tri výberové albumy skupiny Queen, ktoré obsiahli hádam všetko dôležité, čo v kariére tohto umelca vzniklo. Rovnako tak prichádzajú postupne DVD s najväčšími hitmi, nový spevák so starými hitmi a všetko to nakoniec vyznieva ako fraška. Jednoducho, niekto sa chce priživiť na umení velikána, ktorý sa už nedokáže brániť.

V tomto roku si však svet pripomína dve výročia spojené s touto speváckou legendou a bolo viac než jasné, že sa nejaký album, ktorý bude Freddieho pripomínať na trhu, určite objaví. A keďže každému už musí byť jasné, že nové pesničky to nebudú, dočkali sme sa ďalšej výberovky.

Táto je však špeciálna tým, že ponúka dvadsať najväčších sólových hitov tejto speváckej legendy. Samozrejme, na takomto projekte nemôžu chýbať pesničky ako Barcelona, Living On My Own, The Great Pretender, Made In Heaven, Mr. Bad Guys, či Love Kills. A množstvo ďalších, pre mnohých niekedy i neznámych pesničiek.

Väčšina skladieb je na albume v originálnych verziách, niektoré sa dočkali remixových podôb, či špeciálnych hudobných úprav. Album, naplnený do posledných sekúnd, je hudobným unikátom, voči ktorému nemožno mať žiadne výhrady. Ide o projekt, ktorý je dôstojnou spomienkou na človeka, ktorý navždy ostane zapísaný v kronikách zábavy. Nedovolím si hodnotiť jeho spev, pretože podľa mňa je jedinečný, originálny, nenahraditeľný. A aj podľa toho súdim, že tento projekt sa dá (aj s trochou nostalgie) počúvať dookola, bez toho aby omrzel.
Obdobný album vychádza i vo forme DVD.

Vydavateľstvo: EMI / Monitor, 2006
Celkový čas: 79:01
Linky: www.loveroflifesingerofsongs.com, www.dvdbest.sk

Zoznam skladieb:
01. In My Defence (2000 Remix)
02. The Great Pretender (Original Version from 1987)
03. Living On My Own (1993 No More Brothers Radio Mix)
04. Made In Heaven (Mr Bad Guy Album Version from 1985)
05. Love Kills (Original Version from 1984)
06. There Must Be More To Life Than This (Mr Bad Guy Album Version from 1985)
07. Guide Me Home (Barcelona Album Version from 1988)
08. How Can I Go On (Barcelona Album Version from 1988)
09. Foolin Around (Steve Brown Version)
10. Time (Original Version from 1986)
11. Barcelona (Barcelona Album Version from 1988)
12. Love Me Like Theres No Tomorrow (Mr Bad Guy Album Version from 1985)
13. I Was Born To Love You (Mr Bad Guy Album Version from 1985)
14. The Golden Boy (Barcelona Album Version from 1988)
15. Mr Bad Guy (Mr Bad Guy Album Version from 1985)
16. The Great Pretender (Malouf Mix)
17. Love Kills (Star Rider Remix)
18. I Can Hear Music (Original Version from 1973)
19. Goin Back (Original Version from 1973)
20. BONUS TRACK: Guide Me Home (Thierry Lang)

Zdroj: TS MusicServer