To je romantika - slogan, ktorý sprevádza najnovšiu výberovku z domácej (rozumej česko - slovenskej) tvorby. A myslí to doslovne. Na obdobie úspešných svetových samplerov Kuschellrock totiž naväzuje táto domáca edícia, ktorá sa prostredníctvom osemnástich skladieb snaží mapovať dojímavú tvorbu našich interpretov.

To je romantika - slogan, ktorý sprevádza najnovšiu výberovku z domácej (rozumej česko - slovenskej) tvorby. A myslí to doslovne. Na obdobie úspešných svetových samplerov Kuschellrock totiž naväzuje táto domáca edícia, ktorá sa prostredníctvom osemnástich skladieb snaží mapovať dojímavú tvorbu našich interpretov.

Samozrejme, vzhľadom na to, že je to romantika ako šľak, musí byť každému jasné, že ide o výber pomalých piesní. Zabudnite však na súčasnosť, pretože v tomto prípade o prierez hudobnou tvorbou starou i dvadsaťšesť rokov. Našťastie, ani tento fakt neuberá nič na zaujímavosti tohto projektu. Práve naopak. K poslucháčovi sa tak dostáva to najlepšie z pomalej domácej produkcie, čo tu za posledné roky vzniklo. A v mnohých prípadoch je to spomínanie vskutku príjemné.

Komplet osemnástich pesničiek otvára slovenská kapela Elán s pesničkou, ktorá vznikla v akomsi medziobdobí, keď kapela ešte fungovala, no tvoriť hity sa im príliš nedarilo. Skladba Zaľúbení je jedným z mála hitov, ktoré sa im na prelome storočí podarilo vyprodukovať. Stálicu slovenskej hudobnej scény nasleduje stálica českého popu, Helena Vondráčková. Tvorcovia tohto projektu siahli však po pesničke, ktorá ani náhodou nevykresľuje speváčku v tom pravom svetle, v akom sa v roku 2000 prezentovala. V tom čase totiž bola disko divou a skladba Tvou vúni cítim dál je starý dobrý ležérny pop, na ktorý sú u Vondráčkovej zvyknutí i jej rovesníci.

Na počiatok kariéry zas na tomto výbere siahla skupina Kryštof v skladbe Líbej mě, ktorá nakoniec dala názov celému projektu. Obrovským šokom na tomto albume je duo MC Erik a Barbara, ktorý sú na platni zastúpení z nepochopiteľných príčin až dvoma skladbami - Keď príde láska a Sen.

Keď Ladislav Křížek opustil svoju kapelu Kreyson a vydal sa na kvázi sólovú dráhu so svojim bratom a pod názvom Damiens, podarilo sa im vyprodukovať jediný veľký hit Mám tě rád, s ktorým chvíľu žiarili a následne svoju kariéru potopili naveky. Lenka Filipová sa zas nostalgicky pripomína v duete s nebohým Karlom Zichom Mosty, ktorý je už len letmou spomienkou na výborného gitaristu a speváka.

Niekdajšia česká muzikálová diva Leona Machálková sa i na tomto projekte predstavuje v bravúrnej muzikálovej kompozícii Karla Svobodu Proč nejsi tam, kde já, pričom ju nasleduje Petr Muk s najsvižnejšou pesničkou celého projektu Nežné dotyky a za ním ďalšia česká spevácka legenda Lucie Bílá so svojim megahitom Vokurky, čo je jedna z troch najčerstvejších pesničiek na platni.

Skupinu Divokej Bill v skladbe Malování následne strieda Lucka Vondráčková so svojim ešte detským hitom Strach. Nenapraviteľný napodobňovateľ Karla Gotta, Pancho zas prichádza so skladbou Plout za sebou, ktorú striedajú už spomínaný MC Erik s Barbarou.

Ďalej sa na projekte prezentuje Superstar Tomáš Savka v pesničke Nebuď hloupá a Bára Basiková s pesničkou Váham ti říct. Ďalšou spomienkou na niekdajšiu megalomanskú činnosť je skupina Holki s pesničkou, ktorá ukončila ich niekdajšiu úspešnú kariéru - Vzpomínky zústanou. Na počiatok úspešnej kariéry sa spomienkou vracia i ostravská formácia Buty v pesničke Tramtáryje a celý projekt uzatvára Iva Fruhlingová vo francúzsky naspievanej skladbe Oú Tu Veux Guand Tu Veux.

Na záver sa hádam oplatí dodať, že ide o veľmi príjemný a strašne milý projekt, ktorý sa skutočne hodí na akúkoľvek, no najmä romantickú príležitosť. Tak si to užite, tento disk určite stojí za pozornosť.

Vydavateľstvo: Monitor/EMI, 2006
Celkový čas: 60:00
Linky: www.emimusic.cz, www.dvdbest.sk

Zdroj: TS MusicServer