Priznám sa, že keď som zachytil prvé informácie o tom, že táto kapela vydáva album, istý čas som si nevedel vybaviť, kam mám týchto junákov zaradiť. Až postupne sa mi kúsky tejto záhadnej skladačky ukladali do celku, ktorý dal jasnú odpoveď.Bolo to zhruba pred šiestimi rokmi, keď sa časť formácie Iné kafe oddelila od Vratka a celkovo od relatívne úspešnej kapely a začali pracovať na novom projekte. Prvý album Plus Mínus ani náhodou neostal bez povšimnutia.

Priznám sa, že keď som zachytil prvé informácie o tom, že táto kapela vydáva album, istý čas som si nevedel vybaviť, kam mám týchto junákov zaradiť. Až postupne sa mi kúsky tejto záhadnej skladačky ukladali do celku, ktorý dal jasnú odpoveď.

Bolo to zhruba pred šiestimi rokmi, keď sa časť formácie Iné kafe oddelila od Vratka a celkovo od relatívne úspešnej kapely a začali pracovať na novom projekte. Prvý album Plus Mínus ani náhodou neostal bez povšimnutia. A nebolo to iba preto, že išlo o následníkov úspešného projektu, ale i preto, že táto kapela mala čím zaujať.

No potom sa však po chlapcoch zľahla zem. Na prvý pohľad. Bolo to však celkom normálne, keďže po sérii koncertov sa časť skupiny presťahovala do Prahy a nejaký čas trvalo, kým sa za nimi vydal i zvyšok. Nakoniec sa to uskutočnilo. No hoci už hranice nedelí ostnatý drôt, isté informácie sa k nám spoza rieky Moravy jednoducho nedostávajú.

A tak iba pár zasvätených vedelo, že Plus Mínus fungovali ďalej, dokonca vydali i nejaké EP platne a zaznamenali vcelku sympatický úspech. A to nielen v istom pražskom klube, kde boli ako doma, ale vďaka šikovnému promu i v zahraničí a po odprezentovaní nového albumu na Slovensku sa kapela chystá zaútočiť na fínsku hudobnú scénu.

Ibaže to ešte nejaký čas potrvá, keďže prioritou tejto formácie je momentálne nový album. Dostal výstižný názov Najvyšší čas a je jasné, že to môže znamenať i to, že kapela usúdila, že je najvyšší čas vrátiť sa na slovenskú scénu a dokázať i širokému domácemu publiku, že táto formácia ešte nepovedala posledné slovo.

A po vypočutí si tohto projektu je jasné, že sa im to môže podariť. Prečo? Je na to niekoľko dôvodov. Ten hlavný spozoruje hádam každý, kto si pustí prvý album tejto skupiny a následne ich horúcu novinku. Za šesť rokov došlo k obrovskému posunu. Samozrejme, kapela stále hrá svoj obľúbený pop rock, či ako sa dá trefnejšie nazvať žáner plný dunivých gitár, no stále komerčne spevavý. Ale omnoho živelnejšie a vytrénovanejšie, než pred šiestimi rokmi. Chalanom je zjavne už jasné, ako má vyzerať ich hudba, čo si sľubujú od svojej kariéry a aké publikum chcú osloviť. Je to v pohode.

Zvlášť, ak poslucháč pochopí najmä fakt, že ide o „živú“ muziku, ktorá v tomto období, presýtenom hip hopovou produkciou, akosi absentuje na hudobnom poli. Tu znejú všetky hudobné nástroje naplno.

Hudba, ktorá má svoje publikum, hudba, ktorá si určite nájde svoj cieľ. Navyše prevaha slovenských textov, čo je len ďalšie plus pre skupinu, hoci ako samotní členovia hovoria, angličtina je pre nimi produkovanú muziku spevnejšia, no domácemu publiku sa chceli priblížiť zrozumiteľnými textami. A tie sú niekedy dosť štipľavé. No i napriek tomu, nie je nutné, aby sa v nich používali vulgarizmy. Táto banda vie všetko povedať rovnako tvrdo i bez sprostých slov.

Tento album ma nadchol z viacerých dôvodov. Z jedného však najviac. Ide o poctivú muziku a dobrú zábavu. Tak si to treba užiť, pretože takýchto nedôležito sa tváriacich, no zároveň veľmi dobrých projektov je na Slovensku stále ako šafranu.

Vydavateľstvo: Forza Music, 2006
Celkový čas: 44:28
Linky: www.forzashop.sk, www.dvdbest.sk

Zoznam skladieb:
01. Tvoj svet
02. Samotári (s Anawi)
03. Najvyšší čas
04. When I Can´t Sleep
05. Nie som ten
06. Samostatný
07. Latka (Nič nie je jednoduché)
08. Ďalší na rade
09. Scared To Live
10. Kozmonaut
11. Neverím!
12. Čierne vrany
13. Cháron

Zdroj: TS MusicServer