Dovolím si tvrdiť, že formácia Gipsy Kings bola prvou komerčnou formáciou, ktorá dokázala, že tento zvláštny kmeň vie nielen kočovať, ale sa vie i dobre zabávať.

Dovolím si tvrdiť, že formácia Gipsy Kings bola prvou komerčnou formáciou, ktorá dokázala, že tento zvláštny kmeň vie nielen kočovať, ale sa vie i dobre zabávať. A práve táto zostava to dokazuje už dlhé roky produkciou svojich výborných platní.

Samozrejme, časy svojej najväčšej slávy má táto formácie už dávno za sebou. Ich hity Volare, Bamboleo a desiatky ďalších sa však stali legendárnymi a navždy sa vryli do análov pop kultúry. A všetko nasvedčuje tomu, že ani ich najnovší album Pasajero nebude v tejto oblasti nijako zaostávať.

Sedem počerných hudobníkov totiž prichádza na tohtoročnú jeseň s ďalším albumom, ktorého poradové číslo je hádam zbytočné hľadať, keďže to už nikto nepočíta. Dôležitejší je fakt, že poslucháčom ponúkajú neuveriteľných štrnásť noviniek, ktoré dokážu prinajmenšom zaujať a pobaviť poslucháča.

Osobne mi je jasné, že hity tejto skupiny sa už nahrávajú v rádiách v takých rotáciách ako kedysi a keď už k tomu dôjde, tak zostavovatelia playlistov siahnu radšej po osvedčených vypaľovačkovách ako po nových songoch. Ibaže aj na najnovšej platni Gipsy Kings sa určite nájde niekoľko skladieb, ktoré stoja za pozornosť.

Tie najzaujímavejšie a zároveň najchytľavejšie pesničky sa podarilo tvorcom nasadiť hneď na úvod albumu. Rozbieha sa totiž sviežo a skladby Si Tu Me Quieres, Pueblos i Mira La Chica majú veľké hitové ambície.

Hudba Gipsy Kings už síce nie je taká nadupaná ako kedysi, ale o to je kvalitnejšia a umelecká. Osobne sa veľmi teším z toho, že formácia sa úspešne vyrovnala s potlačením počítačových možností v svojich skladbách (rozumej umelej muzike) a veselo si hrajú na svojich „živých“ nástrojoch. Uznávam, že umelú hmotu vo svojich pesničkách používali minimálne, ale v poslednom období bola citeľná. Na druhej strane však uznajme, kto možnosti modernej techniky aspoň raz nevyužil? V rýchlych spomienkach v mojej hlave si na takého súčasného hudobníka nespomínam.

Ale späť k platni. Ak som aj na úvod spomenul, že zenit tejto formácie je už dosiahnutý, ani náhodou som tým nemyslel, že kapela už nemá čo povedať. Práve naopak. Tlie v nich kopec umeleckého potenciálu a najmä energie, čo dokazujú v podstate v každej z ponúknutých pesničiek. Album je neskutočne energický a po úvodných troch skladbách nasledujú ďalšie energické vypaľovačky. Trebárs štvrtú skladbu Café si dokáže vychutnať nielen pri tomto lahodnom nápoji.

Kus kubánskeho životného štýlu a španielskej horkokrvnosti, ktoré sa odrážajú v novinkách tejto formácie sú ideálnym základom pre vynikajúcu náladu. A hoci sa mi zdá, že tých cigánskych projektov je v poslednom čase na trhu viac a viac a väčšina z nich ťaží z overených základov a všeobecne známych hitov, na margo Gipsy Kings si dovolím povedať, že táto formácia tu má svoje miesto, pretože stále má čo priniesť, čím zaujať a hlavne sa neopakuje a neťaží z vlastných análov. Odporúčam. Táto platňa prináša hit za hitom, hoci je celkom možné, že z kompetentných si to iba málokto všimne. Poslucháčovi to však hádam neunikne.
Vydavateľstvo: Sony BMG Music Entertainment, 2006
Celkový čas: 46:11
Linky: www.gipsykings.com, www.sonybmg.cz, www.dvdbest.sk

Zoznam skladieb:
01. Si tu me quieres
02. Pueblos
03. Mira La Chica
04. Café
05. Chan Chan
06. Canastero
07. Donde esta mi amor
08. Amor
09. La tounga
10. Sol y luna
11. Guaranga
12. Pasajero
13. Recuerdos a Zucarados
14. La vida de gipsy

Zdroj: TS MusicServer