Za dvadsaťdva rokov na hudobnej scéne sa toho dá stihnúť naozaj dosť. Dosiahnuť slávu so skupinou, ktorá priniesla na hudobnú scénu svieži vzduch, excelovať ako sólista, ale aj spadnúť na dno priepasti zvanej droga, pričom ten pád so sebou prináša nečakané – rozpadnuté manželstvo, obscénnosť na scéne, podpaľovanie hotela, divoké pesničky, ktoré sa dostávajú do trezoru a následné vytriezvenie v novom vzťahu, ktorý sa nakoniec aj tak rozpadol.

Za dvadsaťdva rokov na hudobnej scéne sa toho dá stihnúť naozaj dosť. Dosiahnuť slávu so skupinou, ktorá priniesla na hudobnú scénu svieži vzduch, excelovať ako sólista, ale aj spadnúť na dno priepasti zvanej droga, pričom ten pád so sebou prináša nečakané – rozpadnuté manželstvo, obscénnosť na scéne, podpaľovanie hotela, divoké pesničky, ktoré sa dostávajú do trezoru a následné vytriezvenie v novom vzťahu, ktorý sa nakoniec aj tak rozpadol. A za tým všetkým je stále jediná osoba, či skôr osobnosť, Richard Müller, ktorý sa za dvadsaťdva rokov na hudobnej scéne vypracoval na najväčšiu hviezdu speváckeho neba na Slovensku i v Čechách, je neustále žiadaný a jeho koncerty sú beznádejne vypredané za pár hodín. Spolupracovať s ním je snom každej domácej hviezdičky, on si však radšej z času na čas odskočí do New Yorku, kde načerpá toľko inšpirácie, že s tamojšími hudobníkmi nahrá album v priebehu dvoch dní. A tí sú v konečnom dôsledku z neho takí hotoví, že sú ochotní precestovať s ním Slovensko i Čechy na megaúspešnom turné.

Toľko v skratke Richard Müller, ktorý je však v prvom rade spevákom a hudobníkom, ktorý má na svojom konte neuveriteľných devätnásť projektov, minimálne tridsaťtri hitov (ale to je vec názoru) a fluidum, ktorému sa nedá odolať. A navyše vydavateľa, ktorý je veľmi schopný a pripravil pre neho niečo výnimočné.

Hoci teraz poriadne netuším, komu je Richard Müller upísaný, isté je však jedno. Pred časom pôsobil vo vydavateľstve Universal Music, odkiaľ za veľkého hrmotu (bolo to v čase jeho zlého obdobia) odišiel a začal spolupracovať s koncernom Sony BMG. Zaujímavé však je, že retrospektívny dvojalbum najväčších Mullerových hitov však opäť vydáva Universal Music, kde však Müller zákonite zaarchivoval najviac svojej tvorby. Podstatné však je, že práve toto vydavateľstvo vynaložilo maximálne úsilie a rozhodlo sa vydať plnohodnotný výber spevákových hitov, pričom doňho zaradili i skladby, ktoré vznikli pod hlavičkami vydavateľstiev Opus, Supraphon, či už v spomínanom Sony BMG. Práve pre toto považujem album Čo bolo, bolo za celistvý pohľad na umelecký život Richarda Müllera, hoci je pravda, že tridsaťtri skladieb na platni použitých ani zďaleka nemapujú všetko, čo by mohli. Na to by bol potrebný minimálne ešte jeden nosič, aby sa ňom objavili také dôležité hity Müllerovej kariéry ako lýrovka Aj ty!, či megahit Prečo vy ľudia XX. storočia ... a mnoho ďalších, pričom aj z platne 44 by som siahol na úplne iné songy, než tie, ktoré sa stali (či skôr ani nestali) hitmi. Ale opäť to je vec názoru, pretože pre mňa je Richard Müller omnoho lepší, keď spieva energické pesničky ako pocitové dojáky. I z toho dôvodu mi príde táto skladačka najväčších hitov dokonalou, pretože v rámci svojich možností ponúka poslucháčovi maximum a predstavuje Müllera tak, ako by si mal zapamätať každý, zvlášť, keď nikdy nemožno tušiť, s čím tento spevák najnovšie prihrmí. Výborná skladačka.

Čo sa týka jedinej novinke na platni, z môjho pohľadu ide o Müllera, akého vskutku môžem. A to, že sa pokúša v pesničke rapovať? No a? Dobrý fór a dobrý pokus. Takto Riša skutočne môžem a verím tomu, že ak táto pesnička na jednej strane jednu spevákovu dekádu uzatvára, tak zároveň pootvára dvere do ďalších dvadsiatich dvoch rokov spievania, v podobnom duchu.

Žáner: pop
Vydavateľstvo: Universal Music, 2006
Celkový čas: CD1: 67:13, CD2: 76:58
Linky: www.universalmusic.cz, www.dvdbest.sk
 
DISKOGRAFIA:
CD: Bioelektrovízia (Banket), Druhá doba? (Banket), Vpred? (Banket), Best Of Banket, Baal, Neuč vtáka lietať, 33, LSD, PPF, Nočná optika, Millenium Live, Koniec sveta, Richard Muller a hosté, ´01, Retro, Monogamný vzťah, 44
DVD: Koncert
HOSŤOVANIE NA CD PETRA HAPKU A MICHALA HORÁČKA:
V penziónu Svět: Štěstí je krásná věc, Milostní dopis Haně Z., Rozeznávám
Citová investice: Pod plynárnou, Kurt Vonnegut

ZOZNAM SKLADIEB:
CD 1:
01. Nespoznaný
02. Po schodoch
03. Tlaková níž
04. Espreso tón
05. Plesový marš
06. Štestí je krásná vec
07. Rozeznávám
08. Nebude to ľahké
09. Neuč vtáka lietať
10. Milovanie vdaždi
11. L.A.
12. Smutná pieseň
13. Cigaretka na 2 ťahy
14. V tom istom meste
15. Nočná optika
16. 24 hodín denne
CD 2:
17. Naša láska
18. Koniec světa
19. Už asi nie si
20. Spočítaj ma
21. Dočista
22. Studňa
23. Ako vánok
24. Rieka
25. Nahý 2
26. Srdce jako kníže Rohan
27. Nina Richi
28. Baroko
29. Asi to tak musí byť
30. E+F
31. Už to tak vyzerá
32. Ticho a tma
33. Čo bolo, bolo

Zdroj: TS MusicServer