Petržalské divadlo Aréna si už užilo všeličo. Ožili tam už Tiso i Husák, ale odohralo sa tam i niekoľko muzikálových i koncertných predstavení.

Petržalské divadlo Aréna si už užilo všeličo. Ožili tam už Tiso i Husák, ale odohralo sa tam i niekoľko muzikálových i koncertných predstavení. Na jar tohto roku to tam rozbalil i Pavol Hammel, ktorý tam vytvoril úžasný program, ktorý v súčasnosti prekladá v exkluzívnom poňatí (nielen) svojim fanúšikom.

Projekt vychádza vo forme DVD / CD, pričom obrazový nosič mapuje na počiatku koncert obrovských hitov, ktoré Hammel vytvoril ešte s kapelou Prúdy (Pred výkladom s hračkami, Medulienka, Zvoňte zvonky a mnohé iné), pri ktorých ho hudobne podporil i samotný Marián Varga, ktorý si s ním na koncerte zahral po dlhých rokoch ich spoločného ticha.
V druhej časti disku Hammel predstavuje niekoľko novších skladieb, ale i staršie veci odeté do komornejšieho kabátu. Záverečná časť koncertu následne patrí dokumentu režiséra Vladimíra Juhanesoviča Vlastnými slovami, ktorý v dvoch častiach pripravil v roku 1997 pre Slovenskú televíziu.

K poslucháčovi sa tak dostáva maximum z tvorby Pavla Hammela. Hoci pôvodný plán bol vydať DVD s videoklipmi, autori tohto projektu nakoniec zvolili takúto formu, ktorá je z môjho osobného pohľadu pre diváka omnoho zaujímavejšia.

Potešiteľný je výborný obraz i zvuk, rozmixovaný v prípade koncertu do formátu 5.1 a v prípade dokumentu do klasickej stereopodoby. Katarína Ďurovičová sa ujala réžie koncertu a keďže to nebola jej prvá spolupráca s Hammelom (urobili spolu niekoľko videoklipov) dopadlo to výborne.

Vynikajúco vymyslené a spracované dielo s veľkou výpovednou hodnotou. Jeho súčasťou je navyše CD nosič so záznamom koncertu v Aréne. Tvorcovia zvolili strednú časť, v ktorej Hammel ako som už spomínal, odohral niekoľko starších hitov v novej úprave a niekoľko novších pesničiek.

Jediné, čo mne na tomto projekte prekáža, je skladba Pravá láska, ktorú Hammel pôvodne naspieval s Darou Rolins. Na tomto koncerte využil na duet pravdepodobne jednu z vokalistiek (nechcem tipovať, či to bola neúspešná finalistka SuperStar Saša Okálová, alebo Linda Vargová, jednoducho sa mi tam nehodila, pretože som zvyknutý na originál).
Na druhej strane ma však prekvapilo, že medzi vokalistami sa predstavil i Robbo Papp a príjemným prekvapením je zvukový záznam, ktorý je veľmi kvalitný. Jediné, čo mi na ňom prekáža, sú veľmi citeľné prestrihy medzi pesničkami. Na koncertných CD dnes už ani poslucháč nepozná nejaké vystrihovačky potlesku, či prejavov speváka. Tu je jasne cítiť, kde „krajčír“ krátil. Inak však excelentné dielo.

Vydavateľstvo: Forza Music, 2006
Celkový čas: DVD 101:35 (koncert), 63:27 (dokument), CD: 59:59
Linky: www.forzashop.sk, www.dvdbest.sk

Zoznam skladieb:
DVD : (* aj na CD)
01. Spievam si pieseň
02. Stromy
03. Koče plné ruží
04. Pred výkladom s hračkami
05. Medulienka
06. Podnájom
07. Kamalásky
08. Zvoňte zvonky
09. Smutná ranná električka
10. Labutie piesne
11. Keď odchádza kapela
12. Prečo nie som väčší pes *
13. Popálení od hviezd *
14. Dnes už viem *
15. Keď pavúk svoje siete dotká *
16. Správny chlap *
17. Pravá láska *
18. Každá minca tri strany má *
19. V zapadnutom holičstve *
20. Milá krásna pripitá *
21. Slušne žiť *
22. Staré kone a nahé jazdkyne *
23. Nepoviem ti dovidenia *
24. Želania *
25. Terchovská muzika / Učiteľka tanca / ZRPŠ *

DVD bonus
Pavol Hammel vlastnými slovami 1. a 2. časť
celkový čas DVD: 1:41:35 + 1:03:27 (bonus)

CD bonus
Každá minca tri strany má – radio edit
Želania – radio edit
celkový čas CD: 59:59

Zdroj: TS MusicServer