A je to tu! Pred rokom dominoval éteru „Najlepšia zabava“, dnes je tu spišskonovoveský raper Mec Vrabec s novým, v poradí druhým albumom, nazvaným Nezvratným osud.

A je to tu! Pred rokom dominoval éteru „Najlepšia zabava“, dnes je tu spišskonovoveský raper Mec Vrabec s novým, v poradí druhým albumom, nazvaným Nezvratným osud.

Priznám sa, že ľudí, ktorí robia takúto muziku, som sa trochu bál. Stačilo však jedno osobné stretnutie a rozhovor skutočne o všetkom a zmenil som názor na mnoho vecí. Tieto slovenské raperské albumy mi totiž vždy prišli iba ako kopa nezmyselne poskladaných vulgárnych slov, bez zmyslu. Tento chalanisko ma však za pol hodinu presvedčil, že všetko má svoj zmysel, nič nie je náhoda a o svoje miesto sa jednoducho treba biť.

Nie, nezaujímajú ma konflikty medzi jednotlivými ľuďmi v tejto branži, to nech si riešia oni. Zaujíma ma muzika, texty, prejav a celková koncepcia albumu, ktorý je v prípade Mec Vrabca omnoho vyzretejší a profesionálnejší, než jeho rok starý debut. A môžem vám hneď zaručiť, že je to poriadna šupa.

S týmto mladíkom sa osud nehral. Za rok si toho prežil toľko, že mnohých by položilo. Práca stovky kilometrov od domova, kde ho navyše čaká priateľka s dcérkou. Maká, aby ich mohol uživiť, pritom si musí obhájiť i sám seba v ani náhodou nie lacnej Prahe. A najväčším šokom pre neho určite bola smrť milovanej matky. Nadupaný rok.

A to všetko sa odrazilo v sedemnástich pesničkách novej platne. No, sedemnásť, je ich samozrejme o niečo menej, keď odrátame všetky intrá, outrá a skity, ktoré sú neoddeliteľnou súčasťou podobných projektov. Dôležité ale je, že v Mec Vrabcových pesničkách sa nakoniec ukrýva a postupne odkrýva príbeh, ktorý je tvrdý a poslucháča občas privádza do vytrženia a určite nie iba kvôli dráždivým textom.

Väčšina pesničiek vznikala v okamžitom slede po prežitých udalostiach, takže poslucháč v nich môže zachytiť najaktuálnejšie pocity speváka priamo po danej udalosti. Momenty, kedy je hlava ešte plná otázok prečo? A nie je to žiadna zábava.

Osobne ma teší to, že táto platňa nie je iba krikom sprostých slov do divokej muziky. Celé to trochu (najmä hudobne) zaváňa miernou komerciou, za čo budú kolegovia Mec Vrabca pravdepodobne nenávidieť. Skladba Cudzí, či doma, v ktorej Mec Vrabcovi geniálne vypomáha raperka Lady D, má už iba krok od tanečnej (ale fest dobrej) produkcie a uchytí sa na prvé počutie, ako pred rokom Najlepšia zabava, hoci táto bomba je omnoho silnejšia, emotívnejšia a drsnejšia. Dovolím si však tvrdiť, že z nej bude hit, navyše podporený výborným videoklipom, nakrúcaným v Prahe i na východnom Slovensku, kde má Mec Vrabec veľmi silné korene. Verím však tomu, že neostane iba pri tejto jedinej skladbe. Samotný raper má predstáv o videoklipe omnoho viac.

Jeho najväčším snom je nakrútiť klip i k silnej emotívnej skladbe 44. In memoriam, ktorú venoval svojej mŕtvej matke. Verím tomu, že si bola na svojho syna hrdá, keby mu to mohla povedať. Ja  to povedať môžem a preto hovorím, že je to prvý hip hopový album, ktorý ma skutočne nadchol a presvedčil o svojom zmysle. A kľudne ma za to zabite ...

Vydavateľstvo: Forza Music, 2006
Celkový čas: 54:03
Linky: www.forzashop.sk, www.dvdbest.sk

Zoznam skladieb:
01. Intro
02. Nezvratný osud
03. Metro skit
04. Cudzí, či doma feat. Lady D.
05. Spíš ako attack
06. Special ilúzia svet. feat. Ba2s
07. Dnešný svet ako ukážka sily
08. Dám do toho všetko. feat. Friňo
09. Pivo a kung pao skit.
10. Pamätáš to
11. Nehovor mi nič. feat. Friňo
12. Len tu svoju
13. Sanitka skit
14. Kriminal. vs. Policia. feat. DS
15. Neberte hudbe slobodu
16. 44. In Memoriam
17. Outro

Zdroj: TS MusicServer