Príjemný zvuk praskania starej platne, dokonalá dychová sekcia, to malo byť na úvod novej platne skupiny Kryštof niečo ako „vystrašenie“, že je na svete ďalší experiment.

Príjemný zvuk praskania starej platne, dokonalá dychová sekcia, to malo byť na úvod novej platne skupiny Kryštof niečo ako „vystrašenie“, že je na svete ďalší experiment. Našťastie, všetko je inak.

Hoci je prvá pesnička veľmi jemná, s džezovým nádychom, čiže ďalší pokus o prienik do ďalšej hudobnej sféry, všetko je nakoniec v najlepšom poriadku. Ostravská formácia Kryštof je totiž jasným príkladom toho, ako sa dá v muzike experimentovať, strácať starých fanúšikov, získavať nových, hľadať samých seba, až sa nakoniec nájsť spôsobom, že sa vrátim, tam, kde som kedysi začínal.

Presne o tom je Kryštof. Ich debutový album prevalcoval, čo sa dalo a so svojim dokonale sladkým rockom a slovnými hračkami v textoch vystrelil bez zaváhania skupinu na piedestál slávy, kde sa však z toho všetci pomiatli. Ešte ďalší album bol síce relatívne stráviteľný, no tie ďalšie už boli experimenty a kto nepochopil, že Kryštof má potenciál i na iné vecí ako na Obchodníka s deštěm, tak sa jednoducho zbalil a odišiel ďalšej modle.

O Kryštofi sa následne viac hovorilo v spojitosti so škandálmi, než s muzikou, ktorá síce bola dokonalá, no postupne sa z nej vytratila akákoľvek komercia, ktorú síce kapela neznáša, no vo svojich pesničkách ich mali viac než dosť a povedzme si otvorene, že bez nej by to jednoducho nebolo ono a nepredalo by sa to.

Preto bolo čakanie na nový album tejto formácie veľmi napäté a kto vie, či samotný vydavateľ ešte veril tomu, že predajnosť ich albumu, ktorá však na druhej strane nikdy nebola nízka, ešte nejako porastie. A takúto otázku si kládla väčšina fanúšikov tejto skupiny.

No a album Rubikon je presvedčivou odpoveďou na všetky zvedavé otázky. Hoci Richard Krajčo vyzerá na titulnej strane bookletu albumu Rubikon ako vystrašená nevesta na úteku, fanúšikovia sa báť nemusia. Už prvé minúty albumu sú jasným dôkazom toho, že je všetko v najlepšom poriadku. A tento pocit prevláda až do konca mimoriadne vydarenej platne.

Už spomínaná úvodná skladba privádza poslucháča do vytrženia svojou lahodnosťou, síce s nádychom džezu, no napriek tomu prijateľná pre každého bežného spotrebiteľa hudby. A v rovnakom duchu sa nesie celý album. Teda v rovnako príjemnom duchu. Platňa je nadmieru krásna, až romantická, či skôr pokojná, plná emotívnych textov, s ktorými sa autori poriadne vyhrali.

Rubikon je jednoznačne najlepší album skupiny Kryštof. Hravo pretromfol i ich prvé dva albumy, ktoré sú v ich kariére doteraz považované za vrcholové. Každá z pesničiek na albume poslucháča jednoducho niečím prekvapí, niečím príjemným, novým, nečakaným.

Richard Krajčo a Kryštof sa vrátili presne tam, kde si ich fanúšikovia želajú mať. Vymakaná kapela, ktorá má čo povedať a je presvedčivá. Rubikon je album, ktorý neomrzí a o ktorom sa bude ešte dlho rozprávať.

Vydavateľstvo: Monitor / EMI, 2006
Celkový čas: 46:04
Linky: www.krystof.net, www.emimusic.cz, www.anarchy.sk

Zoznam skladieb:
01. Potok lávový
02. Rubikon
03. Lampion
04. Sněhurky
05. Kryštof
06. Chmýří
07. Svědomí
08. Revizor
09. Ostravaczech
10. Jízda v protisměru
11. První veselá

Zdroj: TS MusicServer