Jasné, jasné, nechcem sa do toho príliš montovať, keď poriadne netuším o čo ide. V každom prípade, internetová stránka tejto formácie (alebo sólistu?), na ktorej som pátral po nejakých informáciách, je písaná v nemčine, z ktorej ovládam iba základné zdvorilostné frázy, takže dohromady nič a príliš som sa tam toho tým pádom nedozvedel.

Jasné, jasné, nechcem sa do toho príliš montovať, keď poriadne netuším o čo ide. V každom prípade, internetová stránka tejto formácie (alebo sólistu?), na ktorej som pátral po nejakých informáciách, je písaná v nemčine, z ktorej ovládam iba základné zdvorilostné frázy, takže dohromady nič a príliš som sa tam toho tým pádom nedozvedel. Vodítkom k recenzii mi teda bude maximálne to, že na spomínanej internetovej stránke sa spomína slovné spojenie Tokio Hotel (a tu už som ako – tak v obraze), čo však nebude to správne vodítko, keďže ide o diametrálne odlišnú produkciu, ale mohlo by to znamenať, že by bolo dobré ostať na teréne Nemecka. No a druhý fakt je ten, že toto čudo vydalo vydavateľstvo Warner Music, ktoré vydáva i moju milovanú Madonnu, čo by mohlo (či ešte viac malo) byť akousi zárukou kvality. Ale v každom prípade, ak niekto vie o tomuto tu niečo viac, veľmi rád a bez hanby sa nechám poučiť.

Zatiaľ mi teda vodítkom môže byť akurát tak hudobná produkcia, ktorá sa na mňa valí z tejto placky. Hoci na samotnom počiatku bol pohľad na obrázku dominujúceho sympatického mladíka a trojicu jeho kumpánov, s ktorými sa vrhol do sveta hudobnej produkcie. Kde – tam v ich pesničkách ešte možno zachytiť ženský vokál, no kráska ostáva výzorovo v anonymite a hotovo.

Španielske názvy pesničiek, vrátane úvodnej placky o tom, že album obsahuje megahit El Temperamento, boli prvotným znakom toho, že by tu mohlo ísť o relatívne energickú muziku, plnú latinsko – amerických rytmov, pričom prvý hit tejto zostavy bezpochyby rozpaľoval beztak horúce letné lýtka nemeckých dievčat počas predchádzajúceho leta, do ktorého je takáto produkcia ako stvorená. A možno to bol skutočne aj letný hit, ktorý sa mi jednoducho podarilo prepásť, pretože som leto prežil v objatí lekárov.

Ale prejdime k veci. Argentínčan Juanes určite v poslednom období za sebou zanechal silnú stopu, plnú úspechu, čo znamená, že v nej treba pokračovať a tejto zostave sa to podarilo natoľko, že Juanes môže mať veľmi ťažké sny. Predpokladám, že táto zostava skutočne pochádza z Nemecka (tam sa zväčša rodia takéto plagiáty) a momentálne sa snažia aspoň o európsku slávu. Jedno, čo je isté, toto je ich debutový album a mimoriadne vydarený.

Hoci som spomínal, že táto produkcia sa najviac hodí na horúce leto, priznám, že mi zlepšila náladu aj v tomto chladnom a sychravom počasí. Určite, nie je to žiadna diera do sveta, nič objavné, nič nové, ale je to dobré. Jedenásť pesničiek, z toho kopa veselých temperamentných a nádejných hitov a tie sú sporadicky kde – tu popretkávané horkokrvnými slaďákmi. Výborné aranžmány, skvelá produkcia a pre nežnejšiu časť publika určite i dráždivý spev. Tak prečo si to neužiť plnými dúškami. Osobne dosť môžem.

Vydavateľstvo: Warner Music, 2006 (na Slovensku distribuuje Forza Music)
Celkový čas: 37:23
Linky: www.marquess-music.com, www.forzashop.sk

Zoznam skladieb:
01. Mi sentido (No me falta nada mas)
02. Que calor
03. El Temperamento (Spanish Single Version)
04. Sorry &# Goodbye
05. Solamente tu (El cajon)
06. Somebodys Dancing
07. No te sorprendas
08. Una pregunta
09. El camino
10. Io pensa a te
11. 2 minutos
 

Zdroj: TS MusicServer